Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

HHC dosud nepodlehlo žádnému rozsáhlému zkoumání. Je užívání tohoto kanabinoidu bezpečné?

Na českém trhu se nedávno objevila novinka s názvem HHC. Jedná se o konopnou látku, která má přinášet úlevu od bolesti, navozovat pocit relaxace a mimo jiné slibuje také příznivé působení na usínání. Nejen o jejích účincích na organismus však panují rozporuplné názory. Co byste o HHC měli vědět?

Hexahydrokanabinol neboli HHC je látka, která se v malém množství přirozeně vyskytuje v rostlině konopí. I když byla látka syntetizována už v roce 1947, na trhu je novinkou. Produkty s tímto kanabinoidem dostupné na trhu obsahují násobně vyšší koncentraci HHC a v současné době se tahle látka nejčastěji získává uměle, za pomoci složky CBD.

HHC zatím nemá žádné potvrzené účinky a není jasné, co v rámci dlouhodobého užívání dělá s lidským organismem. Z důvodu chybějících informacím, a tedy vlivu na lidské zdraví, byste měli užívání této látky zvážit.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

,,Problémem HHC je nedostatek studií, které by zkoumaly podrobněji působení na lidský organismus a samozřejmě i to, že doposud není prodej HHC nijak regulován. Produkty s HHC se prodávají jako sběratelské předměty, tím je mimo jakoukoliv kontrolu jak koncentrace HHC, tak dostupnost pro děti a mladé pod 18 let, ale také například i to, zda produkt neobsahuje kontaminanty, těžké kovy a podobně,“ říká Helena Gherasim, předsedkyně rady Asociace poskytovatelů adiktologických služeb.

HHC v mnoha směrech připomíná látku THC, která je však na rozdíl od HHC v ČR nelegální. Řeč je například o vedlejších účincích, které vyplývají z vysokých dávek THC. Může se jednat o změny vnímání, úzkostné stavy a paranoiu, závratě nebo zrychlenou srdeční činnost. Je však nutné dodat, že účinky kanabinoidu HHC na lidský organismus jsou velmi individuální a záleží jak na podaném množství, tak na formě užití. To samé platí u kanabinoidů jako jsou CBD a THC. I přesto by se však možné vedlejší účinky konopí obecně neměly opomíjet.

Ohledně budoucnosti HHC se diskutuje

,,Řešením situace ohledně HHC není její zařazení na seznam zakázaných látek, jak se často objevuje v médiích. V tomto případě by došlo především k tomu, že by se látka přesunula na černý trh, a opět tedy mimo jakoukoliv kontrolu,“ komentuje problematiku předsedkyně Rady asociace poskytovatelů adiktologických služeb.

Vláda včera rozhodla, že HHC, stejně jako kratom, na seznam zakázaných látek nezařadí. Podle Pirátů by se tak měl větší důraz klást na nastavení ochrany uživatelů. ,,Vhodným řešením je, stejně jako u dalších psychoaktivních látek, jejich zařazení pod režim připravovaného zákona o psychomodulačních látkách, který byl připraven úřadem národního protidrogového koordinátora, a který by měl být projednáván na podzim tohoto roku. Tento zákon navrhuje regulaci těchto látek, tedy omezení dostupnosti pro osoby mladší 18 let, kontrolu kvality dané látky a další opatření, která zajišťují ochranu spotřebitele,“ dodává Helena Gherasim.

Více v článku na webu ČT24

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Pokud vás však láká  látku vyzkoušet a jste obeznámeni s možnými negativními vlivy a efektem na zdraví, v první řadě byste měli najít ověřeného prodejce HHC, který nabízí nezávadné konopné produkty. Produkty HHC existují v mnoha podobách. Dostupné jsou například ve formě oleje, květů, e-liquidů nebo potravin s výtažkem.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *