Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Dárcovství vajíček pomáhá neplodným ženám. Má ale i svá rizika

Darování vajíček může pomoct párům, které se potýkají s neplodností, či zdravotními riziky. Podle Anny Sedlákové, zakladatelky spolku Indiánky, je pro neplodné ženy dárcovství často poslední nadějí na početí. Zájemkyně o darování vajíček by však měly být obezřetné a důkladně se informovat o rizicích.

Dárcovství vajíček je zdravotní postup, při kterém žena daruje svá vajíčka jiné ženě nebo páru, který se potýká s neplodností nebo rizikem přenosu genetických onemocnění. „Dárcovství vajíček je jedna z několika možných cest k početí, a podobně jako jiné procedury, není tato metoda vždy stoprocentní a černobílá,“ komentuje dárcovství Anna Sedláková, zakladatelka spolku Indiánky, který se zabývá (ne)plodností v České republice.

Pro ženy, které mají problémy s produkcí vlastních vajíček, trpí endometriózou, či syndromem polycystických ovarií, může dárcovství vajíček představovat šanci na těhotenství a narození vlastního dítěte. „Na straně neplodných žen jde často o poslední naději na početí, což je samo o sobě skvělé,“ říká Anna.

Dárcovství jako marketingová kampaň. Rizika uvádí jenom polovina klinik

V poslední době se ale na internetu objevuje velká škála reklam, které vybízejí mladé ženy k dárcovství vajíček a slibují kompenzaci ve výší až 30 tisíc korun. „Pokud by zde nebyly tyto zdravotní komplikace, nabízela by se možnost dárcovství i od rodiny, kde můžou být silnější motivátory, než ty finanční – jako je tomu podobně při dárcovství kostní dřeně,“ dodává Anna Sedláková.

Podle průzkumu Egg donation in the Czech Republic: Responsibility of ART clinics in the provision of information to potential egg donors, Human Reproduction, Volume 38, je v ČR vysoká poptávka po dárkyních vajíček kvůli extrémnímu zájmu mezinárodních párů. Dle téhož zdroje v případě náboru dárkyň, webové stránky klinik používají sugestivní hesla, emotivní fotky s pouze pozitivními příběhy dárců zdůrazňujících psychologický, zdravotní nebo finanční přínos. Potenciální rizika spojená s dárcovstvím výzkumníci nalezli pouze u poloviny webových stránek klinik v ČR.

Jak darování probíhá? 

Proces darování vajíček začíná výběrem vhodné dárkyně. Ta je podrobena důkladnému lékařskému vyšetření a testům, které zahrnují kontrolu hormonální hladiny, genetické testy a screening infekčních chorob. Po schválení dárcovství následuje léčba hormonální terapií, která stimuluje vaječníky ženy ke zrání více vajíček najednou.

Po dosažení správné velikosti se vajíčka odebírají prostřednictvím krátkého chirurgického zákroku. Tento zákrok je obvykle prováděný pod lokální anestézií a je minimálně invazivní. „Na druhou stranu, samotná procedura pro dárkyně není procházka růžovým sadem a nese svá rizika v podobě hyperstimulace a dalších komplikací, známé jsou i případy českých dárkyň, které zemřely,“ říká Anna.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *