Každý člověk s PAS prožívá autismus po svém. My tomu jdeme naproti. Jan Nykl z organizace Za sklem v Pijavicích

Jan Nykl je ředitelem olomoucké pobočky organizace Za sklem, která se orientuje na pomoc dětem s poruchami autistického spektra. V rozhovoru vyvrací mýty o autismu, sdílí s námi příběh člověka na spektru, který mu utkvěl v hlavě a rozebíráme i to, proč se po této pracovní zkušenosti dívá na lidi jinýma očima.

Narážíme na chybějící kapacity. Například budov. Denních, víkendových stacionářů… Děti odchodí povinnou školní docházku, je jim 16 let a kromě rodičů o ně nemá kdo pečovat. Citelně tady chybí odlehčovací služby. Rodič potřebuje zajít k lékařce, ke kadeřníkovi… O dítě nebo i už o dospělého se ale mezitím nemá kdo postarat. Tohle se snažíme nahradit, i proto máme centrum denních služeb.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *