Ilustrační foto (zdroj: Pexels.com)

Klasické hry rozvíjí sociální dovednosti i kreativitu. Projekt Vraťme děti do hry vtáhne děti do světa fantazie

Technologie jsou pro děti v mnoha směrech prospěšné, ale mohou být také zdrojem duševních problémů nebo sociální izolace. Negativní dopady technologií si uvědomuje také Jana Hanzlíčková Špačková, která přichází s projektem Vraťme děti do hry. Jak klasické hraní prospívá dětem a co vše projekt přináší?

Moderní technologie mají výrazný vliv na vývoj dětí. I když představují zdroj zábavy, vzdělání a rozvíjí různé dovednosti, existují i negativa spojená s jejich nadměrným či nekontrolovaným užíváním. Mohou například způsobovat závislost, ztrátu osobního kontaktu, problémy se spánkem či nedostatek fyzické aktivity.

Ilustrační foto (zdroj: Pexels.com)

Klasická hra, která se mimo jiné pojí i s trávením času s rodinou a kamarády, je proto pro děti důležitější než kdy dřív. Projekt Vraťme děti do hry vznikl jako pomoc pro rodiče, aby dětem připravili příjemný čas zaplněný hrami. Připravené hry poskytnou kompletní návod, příběh i podklady ke hraní.

,,Klasické hry děti rozvíjí po všech stránkách. Jednak z hlediska motoriky, kdy jsou často spojené s nějakými fyzickými úkoly, velmi důležité je i rozvíjení sociálních dovedností, kdy děti spolupracují, komunikují a zkoušejí si v týmu různé role. Hry jsou zasazené do nějakého tématu a příběhu, a tak děti rozvíjí i svoji představivost a fantazii. Hru si díky tomu krásně užijí a zážitky z hraní těchto fyzických her jim zůstanou jako nezapomenutelné vzpomínky,” říká Jana Hanzlíčková Špačková, zakladatelka projektu Vraťme děti do hry.

Fyzické hry mají řadu benefitů

Kvalitní příběhové hry mohou rozvíjet kreativitu, spolupráci, řešení problémů a logické myšlení. Hraní přestavuje součást zdravého životního stylu, který zahrnuje i tělesnou aktivitu a sociální interakci. Kreativní hra představuje mnoho výhod, především rozvíjí fantazii, inovativní myšlení.

V rámci projektu vzniklo již 30 her, které jsou vhodné pro různé příležitosti, délku hraní, téma i počet dětí. Rodiče mohou vybírat z bojovek, hledaček pokladů, únikovek, narozeninových oslav i vícedenních her, kde jsou děti díky propracovaným herním materiálům a dobrodružným příběhům vtáhnuty do světa her a fantazie.

,,Léta jsem jezdila na tábory jako vedoucí, takže inspiraci pro základní herní portfolio beru ze svých zkušeností. Při spuštění projektu jsem přečetla hromadu dostupných knih o hrách. Inspirace se dá také najít na zahraničních webech, kde hledám zejména nápady na STEM projekty. Informace si dále dostudovávám přes internet, v rámci her se snažím děti v dané oblasti i trošku nenápadně vzdělat,” dodává Špačková.

Hry (zdroj: Vraťme děti do hry)

STEM projekty jsou projekty, které simulují reálný problém, ten pak mají děti vyřešit. Například postavit přes „propast“ most ze špejlí, z ruliček od papíru, klacíků, provázků a izolepy přivést vodu na vzdálené území nebo sestavit přistávací modul na Mars z igelitového sáčku, papírové krabičky, provázků a kancelářských sponek. Zkratka znamená vědu (Science), techniku a technologie (Technology Engineering) a matematiku (Mathematics).

,,Od září se již na plno chystám vrhnout do zfinalizování celoroční hry Cesty kolem světa s myšákem Bédou, která stála na začátku projektu, ale přednost v dokončení dostaly jiné hry. Tato hra má pomoci dětem si hrát i v rámci školního roku a nemuset čekat na prázdniny nebo nějakou speciální příležitost. Poutavý příběh a aktivity na každý týden děti budou provázet po celých 40 týdnů, kdy si vyzkouší plno nových her a aktivit a dozví se spoustu zajímavých informací,” říká zakladatelka projektu.

Vícedenní hry nejlépe vtáhnou děti do tématu

Projekt přináší také několik vícedenních her. Balíčky týdenních her jsou koncipovány jako vícedenní etapová hra. Součástí je pět etap plných zábavy a her zabalených do motivačního konceptu, včetně kompletních návodů ke hrám, herních plánků, diplomů a mnoho dalších podkladů k vytištění.

Pro děti je připravena například Krakonošova zkouška, která tématicky navazuje na Krkonošské pohádky a děti tak každý den poznávají jednoho z hlavních hrdinů. Dále Vesmírná mise, díky které si přinesou zajímavé poznatky o vesmíru, nebo hra Expedice Afrika, která dětem ukáže krásy afrického kontinentu.

Více informací o projektu a dostupných hrách naleznete na webových stránkách. 

Sdílet

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *