zdroj: Papírek Production

Naděje až do konce. Dokument ukazuje odvahu lidí bojujících s nevyléčitelnou nemocí ALS

Veronika Stehlíková natočila časosběrný dokument Naděje až do konce o amyotrofické laterální skleróze (ALS), v němž zmapovala příběhy obyčejných lidí. Na filmu se podílela i nezisková organizace ALSA, která pro film mimo jiné vybrala protagonisty. ALS trpěl například slavný fyzik Stephen Hawking či český politik Stanislav Gross.

Dokumentární film Naděje až do konce vypráví příběh obyčejných lidí trpících nevyléčitelnou nemocí ALS. Hrdinové se i přes úbytek fyzické síly a nejistoty ohledně budoucnosti, nevzdávají a umějí si užívat život ve všech jeho podobách. Odvážně podstupují dobrodružství, hledají smíření a poznání sebe sama a prožívají lásku bez zábran. Jejich příběh je inspirativním vzkazem, jak i v těžkých okamžicích najít radost a sílu žít.

Paní Alena s manželem (zdroj: Alsa z.s. a Papírek production)

Na dokumentu se podílela nezisková organizace ALSA, která pro film vybrala čtyři protagonisty. Bývalého maséra české fotbalové reprezentace a tátu dvojčat Vladimíra, kuchařku, snowboardistku a rebelku Járu, mladého kadeřníka Tomáše a laborantku Alenu. „Všichni čtyři byli a někteří stále jsou naši pacienti. Před několika lety odešli z neurologie s papírem, který jim a jejich blízkým navždy změnil život,“ popisuje Monika Kekrtová ze spolku ALSA.

Kamera hrdiny sledovala čtyři roky, od roku 2018, dokument měl premiéru v rámci 56. ročníku MFF Karlovy Vary. „Naše kolegyně Andrea Papírková si pak film vzala producentsky pod sebe, protože její cíl je, aby široká veřejnost získala povědomí o nemoci, progresi, jak se s ní z žije a co pacienti zažívají,“ říká Kekrtová.

Hodinu a půl dlouhý snímek můžete zhlédnout na iVysílání ČT.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *