Tanzanské děti (zdroj: Maendeleo)

Maendeleo chce přerušit kruh chudoby v Tanzanii pomocí čtení knih nejmenším

Každá koruna vybraná na Doniu neziskovou organizací Maendeleo pomůže dětem a jejich matkám v nejchudších regionech africké Tanzanie. Peníze od dárců poputují na nově vzniklý projekt Maminko, povídej, jehož cílem je narušit kruh chudoby a dát dětem šanci na lepší budoucnost.

Projekt „Mamino, povídej“ je osmitýdenní kurz pro matky v Tanzanii, které se tak naučí nové metody, jak pracovat s dětmi. Jejich hlavní pomůckou budou obrázkové knihy, na které poputují vybrané peníze ze sbírky. Díky nim se naučí s dětmi lépe pracovat.

Maendeleo podporuje farmáře v Tanzanii. Zdroj: Maendeleo

Jedním z největších problémů v chudých afrických regionech je koloběh chudoby, ze kterého se rodiny těžko dostávají ven. Rodiče pracují hlavně v zemědělství, aby své děti uživili a zajistili jim základní potřeby. To vše ale na úkor rozvoje dětských dovedností. Zkrátka na děti není čas anebo neznají způsoby, jak rozvíjet dětské dovednosti. Tyto děti z chudých rodin pak zaostávají za svými vrstevníky a ve škole mají špatné známky.

Děti v Tanzanii, na které se zaměří projekt Maminko, povídej. Zdroj: Maendeleo

V rámci projektu Maminko, povídej obdrží rodiče na každý týden jednu obrázkovou knížku. Před a po přečtení každé z nich proběhne schůzka rodičů a mentora. Ten jim vysvětlí, jak si s dětmi hrát a číst tak, aby se rozvíjely dovednosti dítěte. Zároveň, aby měli rodiče motivaci, dostanou na každé schůzce balíček obohacené kaše pro nejmenší.

Tento projekt Maendeleo se rozhodli podpořit i studenti Univerzity Palackého v Olomouci, kteří uspořádali Game night aneb Mistrovství Olomouce ve stolním šestiboji, kde si zájemci mohou zahrát například Člověče nezlob se, pexeso a další hry. Výtěžek z této akce poputuje právě na projekt Maminko, povídej. Akce proběhne ve středu 26. dubna a organizátoři slibují bohatou tombolu, jejíž součástí bude i káva, která pochází právě z Tanzanie.

Na projektu se budou společně s Maendeleo podílet i místní vlády, lídři svépomocných skupin z družstva Wakulima, jihoafrická neziskovka Mikhulu Trust, která projekt vytvořila, a mnoho dobrovolníků z Česka. Na vyhodnocení projektu bude pracovat tým z Katedry rozvojových a environmentálních studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Sdílet

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *