Zdroj: Dobroty s Příběhem

Za každým kouskem sýra je příběh člověka, říká Barbora Vojtíšková o Dobrotách s příběhem

Máte rádi nakládaný hermelín nebo klasické české utopence? Obchod Dobroty s příběhem vyrábí vlastní produkty a poskytuje pracovní pozice pro lidi se zvláštními potřebami. Na výrobě potravin se podílejí lidé s mentálním i jiným postižením stejně jako na prodeji v kamenné prodejně. Jak celý projekt vznikl?

Dobroty s příběhem vznikly z formy pracovní terapie lidí s mentálním postižením v sociálně terapeutické chráněné dílně na Slapech. Začalo se hlavně s hermelíny a jinými nakládanými pochutinami. Činnost sklidila velký úspěch a výsledky, i proto se v roce 2014 výroba zvětšila a přestěhovala do podniku v Davli u Prahy s prodejnou a letním občerstvením s názvem Bistrokrámek Příběh. „Za každým kouskem naloženého sýra nebo utopence je příběh člověka, který s pomocí druhých překonal svůj nepříznivý životní osud a našel své místo ve společnosti,“ říká asistentka bistra Barbora Vojtíšková.

Bistrokrámek Příběh. Zdroj: Dobroty s příběhem

Mimo online obchod a kamennou prodejnu dodávají lidé z Dobrot své produkty i do mnoha dalších gastronomických zařízení v okolí. Veškerý přístup k potravinám i k jejich balení je ekologický a šetrný k přírodě. Zároveň pro své výrobky používají produkty od lokálních dodavatelů a podporují tak udržitelný způsob hospodaření.

„Snažíme se využívat maximum z místních firem. Například obalový materiál a další suroviny pro výrobu a podpůrné či doplňkové služby, jsou nakupovány od lokálních výrobců. Samozřejmě i potraviny kupujeme od lokálních farmářů například Řeznictví a uzenářství u Dolejších, nebo Savencia originál Sedlčanský hermelín,“ komentuje Vojtíšková.

Zdroj: Dobroty s příběhem

V potravinářské výrobně se zaměstnanci specializují na nakládané sýry a utopence, na e-shopu však najdete spoustu dalších pochutin. Cílem e-shopu je, aby byl sortiment pestrý a bohatý, ale zároveň aby podpořil i jiné chráněné dílny v Čechách, které pomáhají lidem s postižením. Jsou zde výrobky od malých producentů z celé republiky.

„Zaměřujeme se také na bezlepkové potraviny, vynikající snídaňové směsi, zdravé mlsání pro děti, ale také třeba na výběrovou kávu, nebo ovocná vína. Mimo utopence nabízíme také domácí paštiky,“ popisuje Vojtíšková. „Čerstvé těstoviny a pesta máme na e-shopu od chráněné dílny Pasta Fidli. Kávu si můžete vychutnat od FairBio pražírny, nebo řemeslné pivo Prorok od Pivovaru Neratov. Různé džemy, sirupy či chutney můžete vyzkoušet od sociálního podniku Jasan,“ zakončuje pozvánkou do obchodu Vojtíšková.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *