Zdroj: freepik.com

Slavíme Den matek. Mnohé samoživitelky ale nemají na zaplacení základních životních potřeb

Den matek se slaví na celém světe, podobný svátek existoval už ve starověkém Řecku. V České republice jej slavíme druhou květnovou neděli. Ne všechny matky si ale můžou dovolit slavit. Jaká je aktuální situace českých samoživitelek, jaké problémy je nejčastěji trápí, a které organizace jim tyto těžkosti pomáhají řešit?

Rok 2022 se nese ve znamení zdražování, více peněz platíme za teplo, vodu, potraviny nebo i svoz odpadu. Ale zatímco ceny rychle rostou, tak příjmy většinou zůstávají stejné. Mezi skupiny nejvíce ohrožené propadem životní úrovně a chudobou spadaly už během koronavirové krize podle ústavu STEM samoživitelky a samoživitelé. Zároveň ještě před pandemií covid-19 byly podle neziskové organizace Aperio sólo matky a jejich rodiny skupinou nejvíce ohroženou sociálním vyloučením. 

Samoživitelky jsou nejvíce ohroženou skupinou v ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na aktuální zvyšování cen zareagovalo mapou zranitelnosti, která si klade za cíl ukázat, komu se žije nejhůře a jak k potřebným lépe zacílit potřebné peníze. Z mapy vyplývá, že právě sólo rodiče jsou nejohroženější skupinou. V Česku je 200 000 samoživitelů, tedy každý padesátý člověk je sólo rodičem, v 90 % jde o ženy. Pětina z těchto sólo rodičů má čistý měsíční příjem menší než 12 500 Kč. A více než polovina si nemůže dovolit zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 10 000 Kč.  

S čím vším se může potýkat matka samoživitelka?

„Z jejich žádostí jde cítit zoufalost.“

Dana Pavlousková z organizace Klub svobodných matek k tomu uvádí: „Aktuální situace rodin sólo rodičů se dá označit jako kritická, protože již třetím rokem v důsledku negativních vnějších okolností čelí finančním problémům. První dva roky to bylo z důvodu koronavirové krize, kterou následovalo postupné razantní zdražování všech základních položek nutných pro fungování každé rodiny.“

Na otázku, s jakými problémy se na Klub svobodných matek sólo rodiče nejčastěji obrací, uvádí bydlení a jídlo. „Z žádostí o pomoc jde často cítit zoufalost, protože aktuální situace je skutečně vyčerpávající. Potvrzují to i naše interní čísla, kdy jenom za první čtyři měsíce tohoto roku jsme na finanční pomoci rodinám samoživitelů vydali rekordní částku přesahující 3,3 milionu korun, a to právě na nájmy, placení energií nebo potraviny,“ dodává Pavlousková.

Jste samoživitelka? Tyto organizace vám mohou pomoci

Klub svobodných matek nabízí jako pomoc samoživitelkám mimo jiné příspěvek na bydlení až do výše 15 000 Kč, příspěvek na obědy, letní tábory, bezplatnou právní pomoc nebo materiální pomoc ve formě oblečení. Pokud naopak chcete sólo rodičům pomoci, můžete organizaci například podpořit nákupem přes jejich fashion eshop.

Situací sólo rodičů se zabývá i Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství. Aperio mimo jiné připravilo průvodce zákony pro rodiče v podobě ebooku zdarma. Přímo pro sólo rodiče nabízí bezplatné poradenství a kurzy jako Rozchodem rodina nekončí.

S ředitelkou Aperia, Eliškou Kodyšovou jsme si povídali v našem podcastu s názvem Rodičovství – nejtěžší životní role. Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek, se s námi zase podílela na speciální vánoční epizodě Pijavic. 

Pomocí samoživitelkám se zabývá i Charita Česká republika nebo projekt Fandi mámám, který poskytuje materiální pomoc samoživitelkám. Mezi tuto materiální pomoc patří například aktovka do školy, kolo anebo pračka. Klub svobodných matek, Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství a Charita Česká republika také jdou podpořit internetovým nákupem přes portál Givt.cz.

Jestli chcete organizaci Klub svobodných matek podpořit, připravili jsme si pro vás od 9. 5. do 15. 5. 2022 akci s Pomocníkem. Pro více informací klikněte ZDE.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *