Neonka (foto: Lucie Orlová)

Zraněnou fenku Neonku zachránila dočasná péče. Jak se stát „dočaskářem“?

Neonka byla nalezena u silnice v Ústí nad Labem. Na veterinární prohlídce se zjistilo, že má deformovanou páteř a následkem toho téměř ochrnuté obě zadní nohy. Veterinář potvrdil, že se jedná o cizí zavinění. Mohla to být srážka s autem, možná dlouhodobé týrání. Fenka reaguje velmi specificky na doteky v zadní části těla. Právě proto byly na pomoc přizvány Dočasky De De. O jakou službu se vlastně jedná?

„Dočasná péče znamená, že se staráme o psy nebo kočky v našich vlastních domovech a bytech. Jedná se o určitý mezistupeň, než se zvíře dostane z nevhodných podmínek do nového domova k adoptivním rodičům. Zajišťujeme veškeré veterinární a zdravotní prohlídky, aby bylo přijetí k nové rodině se vším všudy a bezpečné,“ vysvětlují Pavlína Coufalová a Ondřej Martínek, kteří společně pečují o zvířata pro Dočasky De De.

Neonka (foto: Lucie Orlová)

Některým zvířatům je doporučeno být v domácím prostředí, kde se navíc socializují s člověkem. Třeba konkrétně Neonka může mít lidskou krutost vžitou pod kůží. S takovým psem se musí postupovat trpělivě a pomalu, aby znovu získal důvěru. V tom je skrytá síla dočasné péče.

„Dokázali jsme pomoct i psům, kteří se lidí báli a nyní mají rádi lidský dotyk a pozornost. Jsme schopni je naučit, že člověk dokáže být hodný. Nikdy nepoužíváme fyzické tresty, k výchově přistupujeme s trpělivostí,“ říkají Pavlína a Ondřej.

Dále Pavlína s Ondřejem dodávají, že někteří psi jsou na tom zkrátka zdravotně tak špatně, že si útulky nemůžou dovolit se o ně starat. „Realita je taková, že v útulcích nemají lidé čas na to, aby každému psovi věnovali individuální péči. V extrémních případech není čas ani na to, aby psi byli řádně vyvenčení, ale samozřejmě nechceme generalizovat,“ popisují situaci partneři. Zkrátka, pokud se objeví individuální případ jako je Neonka, útulky nemají kapacitu situaci řešit do hloubky.

Foto: Lucie Orlová

Proto se Neonka dostala do péče k dočaskářce Lucii Orlové, která se nyní o fenku stará. Dochází s ní na fyzioterapie, pravidelné lékařské prohlídky a aktivně jí hledá novou milující rodinu. Lucie v minulosti pomáhala provozovat útulek Bouda, o kterém si také můžete přečíst na Givtu. Nyní pokračuje v další pomoci zvířatům, a to formou dočasné péče.

„S Dočaskami De De jsem byla v kontaktu už delší dobu. Jednoho večera se mi ozvala vedoucí Dita Pullmannová, že v útulku v Ústí nad Labem mají malou fenku, která má pravděpodobně zlomenou pánev a nehybné zadní nohy a potřebuje akutní pomoc. Stačilo jedno video a bylo mi jasné, že jí chci ulehčit a urychlit cestu do nového domova, jak jen to bude v mých silách,“ popisuje situaci Lucie.

Jak je na tom Neonka nyní?

Neončin fyzický, ale i psychický stav se stále zlepšuje, díky neustále práci jsou zřetelně vidět pokroky. Díky rehabilitaci se stav atrofovaných svalů a kloubů postupně zlepšuje. Neonka se učí více našlapovat na zadní nohy a hýbat s nimi.

„V rámci rehabilitace chodí Neonka na aquaterapii, speciální rehabilitační trénink ve vodě v pojízdné vaně, kde se ve snížené gravitaci učí našlapovat na obě nohy a používat je v chůzi. Ve vodní lázni je chodící pás, na kterém Neonka cvičí. Také podstupuje laserové terapie,“ říká Dita Pullmanová, vedoucí spolku Dočasky De De.

Neonka (foto: Lucie Orlová)

„Dočaskářka Lucie dělá s Neonkou podpůrné cviky a různé masážní či protahovací aktivity. Nevíme, jak moc se její momentální pohyblivost dá zlepšit. Hlavní záměr je pro nás stabilizování chůze a zlepšení stavu obou atrofických nohou. Důležité je, aby znova získala svalovou hmotu a aby se naučila našlapovat bez toho, aniž by se zraňovala,“ vysvětluje zdravotní stav Pullmannová.

Neonka měla kvůli svému zranění i potíže s vyprazdňováním. Díky dobře odvedené práci Lucie se ale stav o dost zlepšil. Je třeba ji ale stále venčit častěji než běžného psa, potřebuje jít ven ideálně co 3 hodiny. Hledá se pro ni tedy ideálně adopce k lidem, kteří pracují z domu, nebo si můžou vzít mazlíčka do práce.

Nyní je Neonka připravena na novou rodinu, jak po fyzické, tak psychické stránce. Naučila se chodit vykonávat potřebu ven, lidí se nebojí a zadní nohy jsou už v trochu lepší kondici. „Často chodíme na procházky s potenciálními adopčními rodinami. Seznamujeme se, probíráme Neončinu povahu, naše preference a hledáme ten správný match,“ vysvětluje Lucie.

Jak kontaktovat Dočasky De De?

Foto: Lucie Orlová

Podobné případy se však bohužel nestávají jen Neonce. Situace v útulcích není ideální, bývají často přeplněné a chybí jim personál. Dočasná péče se tak nabízí jako ideální řešení. „Další velké problémy nastávají u množíren, nebo u neúmyslného přemnožení psů. Stává se, že na jednom místě může být i 90 psů. V takovém případě je na to jeden útulek krátký a dávají se dohromady organizace, které situaci společně řeší a zvířata si přerozdělují“ říkají Pavlína a Ondřej.

Pokud byste věděli o psech, kteří potřebují pomoct nebo péči, Pavlína a Ondřej vám poradí, jakým způsobem kontaktovat organizace ve svém okolí a poskytnout co nejvíce informací. „Na našich webových stránkách stačí vyplnit kontaktní formulář. Zajímá nás hlavně zdravotní stav, základní charakteristické údaje, povaha psa a jeho popis. To nám dokáže o dost lépe zařadit psa a přiřadit ho ke konkrétnímu opatrovníkovi. Každý dočaskář poskytuje jiné prostředí a jiné podmínky. Samozřejmě důležitá je i lékařská historie, pokud je dostupná, jako očkování, veterinární prohlídky a kastrace,“ zakončují partneři za Dočasky De De.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *