Zbytečně vyhozené. O plýtvání jídlem a pomoci potravinové banky s Kamilem Pravcem

Do Pijavic jsme si pozvali Kamila Pravce, koordinátora Potravinové banky Olomouckého kraje. Kamil v rozhovoru rozebírá mýty o potravinách a popisuje jak prakticky vypadá boj proti hladu a plýtvání. Zjistíte i to, kolik peněz by ušetřil běžný spotřebitel, pokud by ročně nevyhodil desetinu jídla, které koupí.

Je spousta důvodů, proč supermarket už nemůže prodat potraviny. Ty důvody nebývají zjevné. Může to být například poškozený obal, stačí ale i to, když je s tím obalem něco špatně. Například tam chybí český překlad, ze zákona už se taková potravina nesmí prodávat. Nebo je prošlé datum minimální trvanlivosti. Čerstvé potraviny supermarkety darují proto, že se blíží datum, kdy ví, že už takové zboží neprodají.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *