Zdroj: Česká krajina

Nově vznikající rezervace divokých koní u Aše chrání i ohrožené druhy rostlin a jiných živočichů

Právě vzniká první rezervace divokých koní v Karlovarském kraji nedaleko Aše, konkrétně u obce Krásná. Ochranářská společnost Česká krajina pro novou rezervaci poskytla tři klisny divokých koní, které byly přemístěny z milovické rezervace velkých kopytníků poblíž Nymburka.

Rezervace u Aše je třináctou lokalitou pro velké kopytníky, která vznikla v České republice „Nově vznikající rezervace je nejzápadnější v České republice a zároveň první v Karlovarském kraji. Zároveň jde o třetí rezervaci, která vznikla díky místním samosprávám. První vytvořily před několika lety Dobřany na Plzeňsku a druhou v loňském roce Krnov v Moravskoslezském kraji,“ říká Dalibor Dostál ze společnosti Česká Krajina.

Největším přínosem přírodních rezervací pro divoké koně je péče o krajinu, především o travnaté a mokřadní plochy a zachovávání jejich přirozeného vývoje bez zásahu člověka. „Zavedením extenzivní pastvy exmoorských koní na ploše 10 hektarů zlepšíme biotopy, které jsou důležité pro výskyt některých kriticky ohrožených druhů, např. hnědáska chrastavcového nebo perlorodky říční. Zapojením veřejnosti zvýšíme povědomí místních obyvatel i turistů o významu našeho přírodního a kulturního dědictví,“ doplnila ochránkyně přírody Erika Smrtová, která stála u začátku vzniku projektu.

Divoký kůň, zdroj: ceskakrajina.cz

Na koně je možné přijet se i podívat. „Rezervace je v celku malých rozměrů, proto půjde dovnitř na koně vidět. Do areálu rezervace se samozřejmě vstoupit nesmí, ale okolo povede pěší stezka, takže je možné se zastavit na procházku přírodou s výhledem na pastviny divokých koní,“ říká Dalibor Dostál.

Exmoorský divoký pony je jedním z nejstarších plemen koní. Jako první se ho pokusili ochočit už keltové, proto se mu někdy říká keltský kůň. „V současné době na celém světě žijí pouze dva tisíce jedinců potenciálně schopných rozmnožování, z toho čtvrtina v oblasti původu v britském Exmooru. Jsou tak srovnatelně vzácní, ne-li vzácnější než panda velká, jejíž populace v roce 2015 čítala 2 130 jedinců,“ uvádí článek České krajiny z roku 2016.

„Obec Krásná děkuje společnosti Česká krajina za zapůjčení tří divokých koní, kteří budou mít svou novou domovinu ve Štítarech. Na naše nové sousedy se již všichni moc těšíme a pokusíme se jim vytvořit co nejlepší podmínky pro klidný a spokojený život,“ říká Luboš Pokorný, starosta obce. Zároveň však starosta zmiňuje, že v obci napadl sníh a že doufá, že pro koně nebude příliš stresující zvyknout si na nové podmínky.

Projekt rezervace velkých kopytníků můžete podpořit nákupem zahradnických potřeb, nebo dřevěných krmítek pro ptáky a dalšími mnoha produkty na e-shopu Zelená domácnost. Rovněž můžete darovat libovolnou částku na portálu Darujme.cz, nebo nákupem přes Givt.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *