zdroj: ZÁCHRANNÁ STANICE ŽIVOČICHŮ Spálené Poříčí

Sýček obecný už je téměř vyhynulý. Jak podpořit jeho záchranu?

Sýček obecný patří v České republice mezi nejohroženější druh živočicha vůbec. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zahájila záchranný program pro sýčky, kterým hrozí vyhynutí. Nadace na ochranu zvířat zároveň pořádá Letní kampaň pro záchranné stanice, v rámci které může veřejnost kromě sýčka podpořit i další ohrožené druhy. Proč bychom neměli nechat Sýčka obecného vyhynout a jaký je důvod jeho ohrožení? 

U sýčka je alarmující to, že po druhé světové válce naše území obývalo několik tisíc nebo i desítek tisíc jedinců,“ popisuje stav sýčka Jitka Uhlíková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Následně dodává, že v současnosti na území celé České republiky není více než 250 jedinců tohoto druhu. To znamená, že zhruba během jednoho lidského života se sýček dostal na pokraj vyhynutí.

Tato malá sova pomáhá udržovat nepoškozenou zemědělskou krajinu a biodiverzitu. Jeho vyhynutím ztratí příroda rozmanitost a je varováním, že krajina není zdravá.

Hlavní příčinou ohrožení tohoto druhu je současná podoba polí, která jsou suchá a mizí z nich živočichové. Sýček v nich špatně nachází potravu a pesticidy hubí hmyz, který kromě hrabošů patří do jeho jídelníčku. „Nejvíc této potravy je v travnatých mezích mezi poli, ale jak jsou pole velká, tak je pro sýčky energeticky náročné pro ni doletět. Váží jen 250 gramů,“ vysvětluje Jitka Uhlíková. „Taky je problém, že zmizely pastviny. Na řadě míst je dlouhá tráva a sýčci se tak nedostanou k hrabošům či myšicím,“ dodává.

Zdroj: ZÁCHRANNÁ STANICE ŽIVOČICHŮ Spálené Poříčí

Letní kampaň pro sýčka

Nadace na ochranu zvířat pořádá letní kampaň pro záchranné stanice v ČR. „Sýček obecný je v naší Letní kampani na podporu záchranných stanic ‚maskotem‘ záchranné stanice ve Spáleném Poříčí, která se návratu sýčka věnuje již řadu let,“ informuje Zdeňka Nezmeškalová z Nadace na ochranu zvířat. V rámci kampaně můžete do 4. září podpořit i další druhy, které patří k ohroženým. Více podrobností a jak můžete konkrétní chovatelské stanice podpořit naleznete zde.

Lidé také mohou pomoct tam, kde se sýčci vyskytují. Vysoký úhyn této sovy zapříčiňují technické pasti v zemědělských areálech. Často se mohou utopit v sudu s vodou, zaklínit se v okapové rouře či spadnout do komína, který je uvnitř hladký. „Například instalace plováků do sudů pomůže sýčkům, ale i dalším zvířatům, které se tam můžou utopit. Do okapových rour je možné dát levné ucpávky, které se používají, aby tam nepadaly listy – zachrání to život i dalším ptákům. Na komíny je pak opravdu žádoucí instalovat stříšky,“ upozorňuje Uhlíková.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *