Zdroj: Hanácká trefa
Zdroj: Hanácká trefa

Cvrnkání kuliček je nestarší sport. V tradici pokračuje i Hanácká trefa

Už jste někdy slyšeli o kuličkové lize? Ano jedná se o sport v cvrnkání kuliček do důlku, tak jak si to pamatujete ze svých dětských let. Hanácká trefa je sportovní klub s oddílem hráčů kuliček, šipek, má oddíl deskových her a nově také discgolfový tým. V kuličkách se pořádá celorepubliková soutěž pod Českým kuličkovým svazem, který je každoročně zakončený mistrovstvím České republiky.

Sportovní klub funguje od roku 2013, kdy předseda Lukáš Vlček s přáteli Pavlem Kotyzou a Lubošem Karáskem klub založili. „Před dvanácti lety jsme uspořádali první tři turnaje. Bydlel jsem tehdy v Prostějově. Všechny turnaje se konávaly obvykle v Praze anebo v Čechách, a tak jsem si řekl, že bych chtěl něco takového vytvořit i u nás na Moravě,“ popisuje vznik Hanácké trefy předseda klubu Lukáš Vlček.

V současné době se kolem kuličkové ligy sdružuje poměrně velká komunita lidí. Pod Českým kuličkovým svazem se každoročně pořádají turnaje, které začínají na jaře. V rámci soutěže se účastní jednotlivci, kteří za vítězství a dobré umístění sbírají body pro celý sportovní klub. Na letní Mistrovství České republiky neboli Masters vysílá každý sportovní klub svá čtyři největší esa. Kuličková sezóna končí Turnajem Mistrů, na který se kvalifikují nejlepší hráči z daného roku.

Zdroj: Hanácká trefa

Pravidla cvrnkání kuliček

Kuličky se hrají především venku. Stojí proti sobě vždy dva hráči, každý má deset kuliček a hází do důlku v zemi 7,5 metru od čáry. Losem se určí začínající hráč, který si může vybrat, zda chce jít první. V závislosti na terénu může taktizovat a nechat svého protivníka začít. Nejdříve každý hodí deset kuliček, následně cvrnkáním každý pokračuje po jednom úderu. Vítězí hráč, který má první všechny své kuličky v důlku. Obvykle se hraje na dvě vítězná kola, v Masters se hraje na tři. 

Na kuličkové turnaje může přijít kdokoliv, vítáni jsou i začátečníci. Kuličky jsou k dispozici k zapůjčení na místě. „Budeme se těšit na každého, kdo si to bude chtít vyzkoušet. Turnaje se hrají obvykle o víkendech. Začínají ráno okolo deváté a končí ve čtyři odpoledne podle účasti. Nejdříve se hraje základní část, pak se postupuje do playoff, kde jsou hráči rozlosováni podle pavouka,“ popisuje průběh turnaje Vlček.

Tento sport patří mezi nejstarší v historii lidstva. Ve starověkém Egyptě byly v hrobkách nalezené kuličky vyrobené z oblázků. Stejné nálezy byly zaznamenané v aztéckých pyramidách či na pohřebištích původních obyvatel severní Ameriky. Předseda Hanácké trefy Lukáš Vlček také říká, že v Čechách stále převládá silná kuličková tradice, zatímco v jiných státech světa o kuličky takový zájem není. „Lidé to mají v sobě zakořeněné z dětství, mají na to hezké vzpomínky,“ zakončuje Vlček.

Zdroj: Hanácká trefa

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *