Zdroj: Greenpeace

Skončilo jednání ohledně hlubokomořské těžby. Greenpeace chce dolování úplně zastavit

Umíte si představit, co vše by způsobilo dolování na dně oceánů? Greenpeace se zasazuje o zastavení hlubokomořské těžby. O jejím osudu se mělo rozhodnout do pátku na zasedání Mezinárodního úřadu pro mořské dno (ISA), instituci OSN, která kontroluje a reguluje veškerou činnost na dně moří. Na tomto setkání se měly dojednat předpisy, které by těžbu komerčních společností regulovaly, nebo se měla dojednat lhůta odložení rozhodnutí ohledně těžby. Jak to dopadlo?

Na začátku července vypršela dvouletá čekací doba, do kdy měl ISA vytvořit pravidla a zákony pro těžbu na dně moří (mining code), zákoník však vytvořen nebyl. Hrozí, že těžba začne bez jakýchkoliv pravidel, což by mohlo být pro přírodu zničující. Některé instituce společně s Greenpeace navrhují začít těžbu až po tom, co bude vypracovaná důkladná studie o možných hrozbách a do jaké míry, či zda vůbec, by těžba měla být povolena se všemi zásadami šetrnosti k vodnímu světu a životu v něm.

Greenpeace Canada activists installed a 48-by-30-foot octopus, made of more than 1,000 LED lights, on Ottawa’s Maple Island to bring attention to deep sea mining. Zdroj: Greenpeace

Zasedání rady ISA mělo dvě části, do 24. července probíhalo zasedání výkonného orgánu, v němž jsou zástupci 36 zemí včetně Česka. Výkonný orgán má pravomoc rozhodnout o tom, zda se bude moci těžit, nebo ne. „Očekávalo se, že na plénu začne debata o vyhlášení moratoria, což je opatření, které by zakázalo těžbu do okamžiku, než budou zmapovány a eliminovány ničivé dopady těžby na mořské ekosystémy,“ říká Jan Freidinger, vedoucí kampaně Greenpeace s názvem Oceány bez těžby. Od 24. do 28. července proběhlo plenární zasedání ISA, kterého se mohlo zúčastnit 169 států včetně Česka. Z naší země se však na zasedání nikdo nedostavil.

Greenpeace International activists paint the word ‚RISK!‘ on the starboard side of Normand Energy, a vessel chartered by the Belgian company Global Sea Mineral Resources (GSR). Zdroj: Greenpeace.

Setkání ISA skončilo v pátek 28. srpna a výsledky rozhodnutí jsou velmi nejasné. „Jednání skončilo v patové situaci, zúčastnění se totiž závazně nedohodli v podstatě na ničem. Dobrá zpráva však je, že těžba s velkou pravděpodobností nezačne. Dále si dali nový závazek, že do roku 2025 by měly státy vytvořit mining code. Další zasedání se bude konat v listopadu, kde se snad zástupci domluví na něčem více konkrétním,“ říká Freidinger, který se svým týmem detailně sledoval celý průběh zasedání.

Greanpeace se snaží zastavit těžbu na mořském dně, kampaň začala již před zasedáním rady ISA. První fází celého projektu byla petice, která byla předána Jozefu Síkelovi, ministru průmyslu a obchodu, který v radě ISA zasedá. Ten se však nakonec na setkání neobjevil.

Greenpeace activists inflated a giant ghost octopus, which measured up to 14 metres in front of the Czech Ministry of Industry and Trade in Prague. Zdroj: Greenpeace

„Neschopnost Ministerstva průmyslu vyslat na takto důležité jednání svého zástupce je neodpustitelná. Zástupci ministerstva sice veřejně deklarovali, že Česko je proti zahájení těžby dokud nebudou eliminovány ničivé dopady na mořské ekosystémy, nicméně zapomněli to dát vědět ISA a ostatním státům. Česko se totiž oficiálně nepřidalo ke státům volajícím po moratoriu a klíčových jednání ISA se neúčastní. Naprosto tak ignoruje hlas více než 50 tisíc Čechů a Češek, kteří podpořili výzvu Oceány bez těžby,” komentuje Freidinger.

Neregulovaná těžba na hlubokomořském dně by způsobila řadu velkých problémů. Největší z nich představuje hluk, kvůli kterému by se nemohly dorozumívat především velryby. Ty mají velice vyvinutý sluch a dokážou se slyšet na stovky kilometrů. Těžba by pro ně znamenala znemožnění tohoto dorozumívání při migraci v průběhu roku. Také by znemožnila komunikaci samic s mláďaty.

An activist also holds a banner reading ‚Stop Deep Sea Mining‘. The Greenpeace ship is in the Clarion Clipperton Zone in the Pacific to bear witness to the deep sea mining industry. Zdroj: Greenpeace

Hluk v oceánu je už tak velký, způsobují jej nákladní lodě a vojenské sonary. Podle studie z roku 2019 dokonce kvůli vojenským sonarům velryby páchají sebevraždy. Začátek těžby by tak pro tyto tvory a jiné živočichy představoval ještě větší nebezpečí.

Další postup kampaně zahrnuje pokračování v rozšiřování povědomí o tomto problému u veřejnosti a získávání nových podpisů do petic. „Našim hlavním cílem je, aby na zasedání v listopadu jela i Česká republika a aby se v debatě postavila na stranu proti těžbě. Je důležité, aby se český hlas propsal přítomně na jednání, aby naši zástupci podpořili předběžný zákaz nebo moratorium. Dále je důležité, aby ministerstvo ustanovilo zástupce, kteří tam pojedou, protože v současnosti žádná konkrétní zastupující osoba není,“ uzavírá Freidinger.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *