seriál Adikts, zdroj: facebook seriálu Adikts

Seriál Adikts jako osvětová kampaň? Přečtěte si vyjádření adiktologů i režiséra Adama Sedláka

Autor filmu Banger vytvořil další dílo s drogovou tématikou. Režisér Adam Sedlák nyní vydává seriál s názvem Adikts. Ten vyvolal ve společnosti polemiku. Vůči dílu se vymezil Ústav pro léčbu závislostí, SANANIM. O čem seriál pojednává a zaslouží si dílo kritiku? Jak se k problematice staví různá média?

Seriál vznikl v rámci kampaně Zkratky ohledně prevence návykových látek. Osvětová kampaň má cílit na věkovou skupinu 15 až 29 let a jejím záměrem je rozproudit ve společnosti debatu o drogové problematice. Především proto, že téměř třetina české populace schvaluje rekreační užívání návykových látek, a až čtyřicet procent mladistvých minimálně jednou nějakou drogu zkusilo.

Kampaň vytvořila Česká asociace pojišťoven. Na projektu dále spolupracovala Česká policie. „Téma drog otevíráme skrze motiv zkratky. Zkratky k rychlému uspokojení, k úlevě, k tomu, abychom bez námahy dosáhli rychlých cílů, což ale může znamenat, že úplně ztratíme cestu,” vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Projekt je vytvořený speciálně pro iVysílání České televize, jedná se o šestidílný hraný seriál Adikts o studentech adiktologie, kteří se v rámci zodpovědného přístupu ke studiu rozhodnou experimentovat s návykovými látkami. Seriál natočil režisér Adam Sedlák,“ uvádí Česká televize.

Mrtvý feťák, dobrý feťák

V seriálu jsou představené nejrůznější návykové látky a jejich účinky na lidský organismus. V určité interpretaci to může spíš vyznít jako snaha o vytvoření video katalogu drog a jejich využití pro mladistvé. Nutno podotknout, že účinky těchto drog jsou v seriálu vykreslené velmi zveličeně a nepřesně. Každá látka se zaměřuje jen na jeden konkrétní pocit. Například u MDMA, známé jako extáze, se jedná o pocit „nekonečné lásky“.

Seriál se také snaží demonstrovat, jak jednoduché je podlehnout závislosti a jaké vedlejší účinky na organismus drogy mají. A to dost explicitním způsobem. Důležitou stránkou seriálu je také apel na úřady České republiky a na policii. Ti mnohdy volí špatné řešení těchto problémů ve společnosti, zaměřují se více na důsledky, ale nijak neřeší celoplošnou prevenci a podchycení problému v jeho zárodku. V konečném důsledku je v seriálu prezentovaná myšlenka: „mrtvý feťák, dobrý feťák,“ a ta dominuje ve všech šesti dílech.

Organizace SANANIM snahu Adama Sedláka s ironií hodnotí takto: „Obdivujeme způsob, jakým autor seriálu doslova vytrolil instituce, které celou kampaň zaštiťují. A poukázal tím na jeden z nejpalčivějších problémů realizace současné protidrogové politiky. Nebál se vzít na svá bedra přetěžkou roli toho, kdo ukáže nesmyslnost takových projektů a stvořil jejich apoteózu! Za tuto odvahu mu tleskáme a na rovinu říkáme: Bravo!“

Dále ve stanovisku pokračují: „Rovnou se ptáme: Bude to k něčemu dobré? Začneme s penězi na prevenci a léčbu drogových závislostí zacházet uvážlivě a pečlivě? Pokud ano, zaslouží si Adam Sedlák sochu na nádvoří naší terapeutické komunity Němčice! A my mu ji tam postavíme!“

Odborníci se shodují, že seriál se nedá vnímat jako osvětová kampaň

Dílo se nedá prezentovat jako obraz adiktologie, nebo jako nástroj k tomu, aby si po jeho zhlédnutí diváci řekli: „nikdy v životě nic z toho nezkusím“. Spoustu odborníků se shoduje na tom, že dílo se nedá v tomto ohledu vnímat jako osvětová kampaň. „Na seriál se nedá odborně reagovat, protože nemá s adiktologií nic společného. Prezentovat ho jako součást preventivní kampaně je úplně mimo. A destigmatizaci našich klientů bychom uvítali, ale tu seriál podle nás nepřináší, spíše naopak,“ uvádí SANANIM.

Adiktolog, terapeut a člen organizace SANANIM Aleš Kuda, se k problematice vyjádřil na DVTV. „Seriál je dle mého názoru špatný. Pro vykreslení drog a drogově závislých využívá autor zkratky typické pro 90. léta jako je apel na zastrašování,“ říká v rozhovoru s Martinem Veselovským. „Jsem v oboru 30 let a za tu dobu jsme měli určitě šanci si ověřit, že tento způsob zastrašování a prezentace návykových látek kdy droga se rovná smrti, zkrátka nefunguje,“ dodává.

Kuda upozorňuje na to, že seriál nevnímá špatně z filmařské stránky. Nevidí však smysl v tom, co chtěl seriál sdělit na podporu adiktologie a jaké přináší poselství. Zároveň si uvědomuje, že se jedná o umělecké dílo. „Pokud se dívá nějaký mladistvý, pak se musí smát, protože mu je jasné, že drogy tohle nezpůsobují,“ komentuje Kuda část seriálu, kdy se po požití drogy postavě spustí okamžitě krev z nosu. „Seriál je všeobecně velmi stigmatizující a popisuje závislé jako kriminální živly, což ovšem není pravda. Své klienty bych nikdy neoznačil za smažky,“ zakončuje.

Jak na to vše v médiích reaguje Adam Sedlák?

Adam Sedlák vysvětluje, že jeho dílo má být pouze první vlajková loď celé kampaně, která má otevřít diskuzi ve společnosti. Hlavním cílem seriálu je především přilákat pozornost veřejnosti, což už se úspěšně děje.

V rozhovoru pro Radio Wave říká, že se jedná spíše o umělecké vyjádření problému závislostí. Na příběh studentů vysokých škol teprve budou navazovat odborné dokumenty a spoty kampaně Zkratky. „Adikts mělo hlavně vybičovat emoce a dostat téma do prostoru,“ uvádí autor.

„Ptal jsem se zadavatelů kampaně, co má být hlavním sdělením seriálu, co potřebují, aby ukazoval a čeho se mám držet. Zadání znělo, aby byly drogy vykresleny jako zkratky, a aby zaznělo poselství toho, že ta nejkratší cesta je ta nejdelší,“ vysvětluje v rozhovoru pro Radio Wave. Vzápětí zmiňuje, že poselství typu „bububu,“ nefunguje, a že to nemělo být v žádném případě záměrem.

Vždy, když dojde na užívání nějaké látky, jde jen o zakrytí jiného problému, který se odehrává v životě. „Každá postava seriálu má v sobě určité prázdné místo, a hledá způsob, jak ho zaplnit, každý z nich najde cestu v jiné droze,“ řekl pro Refresher Sedlák.

Zdroj: Facebookový profil seriálu Adikts

Otázka zůstává, zda si právě cílová skupina, pro kterou je kampaň Zkratky a seriál určená, neodnese pravý opak. Zda se příliš neztotožní s postavami, které seriál vykresluje jako vtipné osobnosti, které působí trendově a atraktivně.

Celé dílo je podle autora schválně stylizované a nemá vykreslovat realitu, spíš jakési absurdno celého drogového zážitku. „Dílo působí jako reálný svět, ale vlastně není. Je to svět, který má svá vlastní pravidla, je to určitá nadsázka,“ popisuje Sedlák.

Podle autora je seriál v netflixovém nátlaku nejoblíbenější formát. „Česká televize uvedla, že podle současných statistik je seriál Adikts aktuálně nejsledovanější věc na iVysílání, takže to podle mě splnilo účel,“ dodává.

O lidech se závislostí si například můžete poslechnout v našem podcastu.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *