Z natáčení dokumentu Česko na drogách. Zdroj: ČAP. Foto: Marie Anna Baráková
Z natáčení dokumentu Česko na drogách. Zdroj: ČAP. Foto: Marie Anna Baráková

Drogy jako společenský problém. Na seriál Adikts navazuje dokumentární cyklus Česko na drogách

Kampaň Zkratky od České asociace pojišťoven (ČAP) a Policie České republiky pokračuje. Na seriál Adama Sedláka Adikts navazuje dokumentární cyklus s názvem Česko na drogách. Vystoupí v něm řada odborníků a českých adiktologů. S využitím posledních vědeckých poznatků a autentických zkušeností dokument seznámí veřejnost se světem návykových látek.

Dokument bude postupně odkrývat motivy závislostí i pozadí české společnosti. Cesty, které vedou ke drogám. Mluvit se bude o nelegálních i legálních návykových látkách, jako jsou například cigarety a alkohol. Dohromady vyjde na iVysílání České televize šest epizod. Minulý týden vyšly tři první díly.

Zdroj: ČAP

Dozvíte se také, jaké procesy určité látky vytvářejí v lidském organismu a mozku. Každá droga má totiž svůj účinek na lidské tělo, i na společnost jako takovou. Některé drogy jsou propojené s jistými subkulturami, některé s kriminálním podsvětím, jiné s vyloučenými lokalitami.

„Drogy jsou společenským problémem. Drogy stojí společnost hodně peněz. Drogy zatěžují zdravotní, sociální, rodinné systémy i soudní moc. Drogy jsou ale zároveň s lidskou civilizací od nepaměti. Omamují se dokonce zvířata. A stejně jako jsou ve zvířecím světě jedinci, kteří nedokážou svoji náklonnost k návykovým látkám ovládnout, jsou takoví i mezi lidmi. V lidské společnosti je ale závislost součástí širšího kontextu, do kterého vedle psychiky jednotlivců patří i sociální zázemí, kulturně historický rámec, politika i ekonomika státu. Proto je pohled na společnost perspektivou drog tolik komplexní zprávou,“ takto popisuje dokument režisér Ivo Bystřičan.

Ivo Bystřičan. Zdroj: ČAP. Foto: David Konečný

V roli průvodce dokumentu se objeví herec Cyril Dobrý. Ten odvypráví příběh české společnosti a drog. Od historie, přes současnost, až do budoucnosti. Dozvíte se, jak se sem drogy dostaly, jakým způsobem jsou zakořeněné ve společnosti, jaký je současný stav v kontextu návykových látek a jaké jsou potenciální řešení, či dokonce jaké využití by mohly mít látky v budoucnu.

„Co by se stalo, kdyby ze světa zmizely všechny drogy? Projdeme jejich cestu z varny do ulic, z ruky do ruky, z nosu do mozku a potom pryč z organismu. Budeme sledovat, co s námi drogy dělají a proč to máme tak rádi. Ale také to, co v nás po drogách zůstává a jak to může zničit lidský život. Co dovedou zlepšit, a co dovedou stejně hravě zhoršit?“ vítá v dokumentu diváky Cyril Dobrý.

Kampaň Zkratky je úspěšně nastartovaná a tvůrci v čele s ČAP doufají, že Česko na drogách sklidí stejný úspěch jako Adikts. „V případě Adikts jsme chtěli vzbudit zájem mladé generace a rozpoutat diskusi, což se nám vzhledem k nejvyšší sledovanosti premiéry v historii na iVysílání a zájmu základních a středních škol o zapojení do kampaně viditelně daří. V případě dokumentu Česko na drogách už předkládáme veřejnosti fakta, na jejichž základě se každý jednotlivec může rozhodnout, jakou cestou se v životě vydat,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, která je hlavním hybatelem kampaně Zkratky.

Adikts tak vytvořil skvělý úvod dokumentárním dílům, tak jak to popisoval i režisér Adam Sedlák. „Seriál se stal během prvních šesti dní nejúspěšnějším pořadem iVysílání s třikrát vyšším počtem shlédnutí než doposud nejúspěšnější seriál iVysílání,“ potvrzuje Monika Haidinger, která se celému projektu věnuje z pohledu PR.

Stejnou pointu Adikts vysvětluje i ředitel Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky (NPC SKPV PČR). „Adikts byl fantaskní svět, hyperbola. Česko na drogách bude naopak ukazovat komplikovanou realitu drog, a to ze všech úhlů odbornosti. Jeho preventivní přesah nespočívá v mentorování nebo odstrašování, ale v konstruktivní debatě založené na realitě a odborných poznatcích,“ komentuje Jakub Frydrych, ředitel NPC SKPV PČR.

„Drogy jsou staré jako lidstvo samo a nikdy z naší společnosti nezmizí. Někteří lidé svůj vztah k návykové látce neovládnou. To může být důsledkem nejen jejich psychického stavu, ale i rodinného a sociálního zázemí. Takhle je užívání vnímáno i v cyklu Česko na drogách, který podává komplexní zprávu o stavu naší společnosti,“ zakončuje Jakub Mahler, kreativní producent České televize, který stojí za vznikem pořadu.

Z natáčení dokumentu Česko na drogách. Zdroj: ČAP. Foto: Marie Anna Baráková

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *