Ilustrační obrázek (Pexels.com)

„Rodiče, kteří prožívají ztrátu miminka, potřebují vědět a cítit, že v této bolavé zkušenosti nejsou sami,“ říká Marcela Vomáčka Vraspírová z Dítě v srdci

Období těhotenství bývá spjaté s radostným očekáváním nového člena rodiny. V životě však mohou nastat i chvíle, které si nikdo z nás nepřeje. Hovoříme o úmrtí miminka, ke kterému může vlivem různých okolností dojít v jakémkoliv týdnu těhotenství, ale i při porodu nebo těsně po něm. Jaké existují možnosti pomoci pro rodiny?

Ztráta miminka pro rodiče představuje jednu z nejnáročnějších životních zkušeností, na kterou se nejde předem připravit. Aby se mohli vyrovnat s bolestí a smutkem, je potřeba dostatek času i podpory. Pomoc a podpora rodin zasažených ztrátou miminka je součástí perinatální paliativní péče. Je důležité, aby se rodiny měly na koho obrátit a nebyly na zvládnutí situace samy.

Organizace Dítě v srdci bude letos pomáhat již 10 let

Své místo v rámci podpory rodin mají také organizace, které poskytují poradenství a další návazné služby. Dítě v srdci pomáhá rodinám, které se se ztrátou miminka vyrovnávají, od první chvíle a podporují je dlouhodobě. Organizace poskytuje rodinám službu, která je nedílnou součástí komplexní perinatální paliativní péče. Péče zahrnuje odborné sociální poradenství, poradenství pro pozůstalé i právní a etickou podporu k tématu ztráty dítěte. Na žádost rodičů také dohledávají uložení ostatků jejich dětí v případě, kdy nebyl vypraven pohřeb a budují pietní vzpomínková místa.

Rodiče, kteří procházejí touto náročnou životní situací a prožívají ztrátu miminka, potřebují vědět a cítit, že v této bolavé zkušenosti nejsou sami

Ztráta je situací s krizovým i traumatickým potenciálem, a pokud rodiče nemají možnost či se jim nepodaří projít zdravě zármutkem, procesem truchlení, je přirozeně možné, že se dopad zkušenosti může propsat do jejich následného života a zasahovat do jeho různých rovin,” popisuje Marcela Vomáčka Vraspírová, poradkyně pro pozůstalé, vedoucí vzdělávání a projektová manažerka organizace.

Je potřeba, aby rodiny, které se ocitly v situaci spojené se ztrátou dítěte, měly prostor a možnost obrátit se na relevantní profesionály. Aby měly k dispozici informace o možnostech a variantách řešení spojených se svou situací. V neposlední řadě potřebují prostor k truchlení a začlenění ztráty dítěte do svého života. Zároveň aby také věděly, jak komunikovat o ztrátě dítěte a svých potřebách.

Jak funguje myšlenka memoryboxů?

Memorybox je terapeutická pomůcka. Slouží k uchování vzpomínek na miminko, které zemřelo. V první chvíli umožňuje zdravotníkům nabídnout „hmatatelnou pomoc“. Pozůstalí potřebují vědět, že s jejich miminkem bylo hezky a důstojně zacházeno.

Potřebují cítit, že i když krátce, tak byli dobrými rodiči. Memorybox provází rodinu dále i během procesu truchlení.

Obsah memoryboxu je pečlivě zvolený. Pomáhá připomenout křehkost a realitu vzpomínky. Obsahuje oblečení pro miminko, deku na jeho zabalení, dětský olejíček, sadu na otisky ručiček a nožiček, pohádkovou knížku, dvě stejné hračky (jedna pro miminko, druhá na památku rodičům), svíčku, tvořivý sešit „Mému miminku“, ve vodě rozpustný papír, kam je možné napsat vzkaz.

Rodiče zde naleznou i brožurku – průvodce s informacemi, komunikační karty a leták s nabídkou další případné podpory. „Ze zkušenosti víme, že rodiče jsou rádi za blízkost a podporu odborného poradce, který je procesem může vlídně provést a pomoci jim tak v návratu do širšího sociálního prostředí a plnohodnotného života,” dodává poradkyně pro pozůstalé.

Některé věci se použijí ihned při fyzickém loučení s miminkem, jiné až během procesu truchlení. „Uzdravení se „neuděje“ ze dne na den. Je to proces, který probíhá v čase a má svoji individuální dynamiku. Důležitým aspektem celého procesu zpracování ztráty je možnost rozloučení,“ říká Marcela Vomáčka Vraspírová. Doma si pak maminky do boxu mohou přidat například fotky z ultrazvuku, těhotenské fotografie, první obleček, ve kterém chtěly miminko nést z porodnice.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *