Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Včasná transfuze může pejskovi zachránit život. Červená tlapka sdružuje dobrovolné dárce krve

Spolek Červená tlapka sdružuje dobrovolné psí dárce krve po celé České republice. Když je pes nemocný nebo zraněný, je to boj o čas. Veterinární ordinace ani krev nemusí mít na skladě. Jak registr funguje? Můžete se stát dárci? Jaký příběh stojí za touto platformou?

Červená tlapka je platforma pro pejskaře, kteří chtějí pomoci, nebo sami pomoc potřebují. Může se stát, že váš čtyřnohý kamarád musí na operaci a potřebuje transfuzi. Málokdy však lidé ví, na koho se obrátit, nebo kde potřebnou krev shnat. A to se může stát překážkou už tak v časově vyhrocené situaci.

Veterináři zpravidla na nikoho kontakt nemají a nemocnice psí krev nemusí mít na skladě. Pak si ji musíte zajistit sami. Proto vznikla Červená tlapka. Aby propojila potenciální dárce s těmi, kteří jejich pomoc potřebují. 

O tom, jak dárcovství funguje jsme se zeptali Alice Bílé, která je hlavou celého projektu.

Můj miláček potřebuje transfúzi. Jak registr funguje?

Červená tlapka je určená pro dva typy uživatelů. Žadatele a majitele dárců, kteří mohou jeho služeb bezplatně využívat. Žadatelé zde mohou najít dárce krve pro svého pejska, který se ocitl v situaci, kdy potřebuje krevní transfuzi, často akutně. Hledat mohou v rámci celé ČR v interaktivní mapě nebo filtrovat hledání podle poštovního směrovacího čísla místa, odkud dárce potřebují. Z následného seznamu, který se jim zobrazí, mohou vybrat nejvhodnější dárce, a jeho majitele oslovit prostřednictvím kontaktního formuláře. Počet odeslaných žádostí není nijak limitovaný. Majiteli registrovaného dárce následně přijde informační email, popřípadě i SMS s kontaktem na žadatele a zprávou, kterou mu žadatel napsal. Následná komunikace pak už probíhá mezi osloveným dárcem a žadatelem.

Dárce Nero Kuklík, veterinární klinika ABClinic v Brně, fotoarchiv Elišky Vybíralové

Jak se může majitel čtyřnohého kamaráda stát dárcem?

Dárci tvoří kostru celého projektu, bez nich by to nešlo. V současné době jich registr čítá přes tisíc po celé ČR a počet stále roste. Registraci pejska, potenciálního dárce, provede jeho majitel snadno přímo přes webové stránky poté, co se nejprve sám přihlásí. K přihlášení je potřeba uvést email a PSČ. V případě uvedení jména a adresy majitele zasíláme také děkovný dopis s našimi letáčky a známkou na obojek pro psího hrdinu s našim logem a heslem „pomáhám“. Majitel ve svém profilu pak vyplní informace o pejskovi, kterého chce registrovat jako potenciálního dárce, jako je jméno, věk, plemeno, a hmotnost, které se spolu s PSČ zobrazují u každého pejska v registru a slouží žadatelům k rychlému nalezení adekvátního dárce. Email, popřípadě telefonní číslo a adresa majitele jsou neveřejné, v databázi se nezobrazují.

Musí pes projít nějakým vyšetřením, než se zařadí do registru dárcovství krve?

Při registraci do databáze neprochází dárce žádným vyšetřením. Potřebná zdravotní prohlídka probíhá až přímo před případným odběrem. Zapsané zvíře by ale mělo být v dobré fyzické kondici, mělo by být pravidelně očkováno, nesmí trpět chronickými chorobami nebo trvale užívat nějaké léky. Podmínky registrace, včetně toho, co to obnáší, uvádíme na našem webu při registraci psího hrdiny. Obecně majitelům doporučujeme, že pokud si nejsou jisti, zda je jejich pes pro dárcovství vhodným kandidátem, aby se poradili se svým zvěrolékařem.

Dárce Rocky a Viktorka, fotoarchiv Jezevčíci v nouzi

Jak to funguje, když nemocný nebo zraněný pes potřebuje transfuzi? Spolupracujete s veterinárními ordinacemi?

Těší nás, že v poslední době naše služby čím dál víc využívají také samotné veterinární ordinace. Některé si vedou svoje interní seznamy potenciálních dárců, pár větších klinik v rámci ČR má i svou malou krevní banku, zpravidla jednu až dvě konzervy odebrané krve, k akutnímu využití. Skladovat krev a její deriváty dlouhodobě je technicky a finančně náročné a v současnosti se tak děje pouze u krve lidské. U zvířecí krve, v tomto případě psí, tak nezbývá než čekat, zda se využije. Pokud ne, musí se zhruba po třech týdnech zlikvidovat. Z těchto důvodů ji kliniky nemusí mít vždy aktuálně do zásoby. Majitel zraněného nebo nemocného pejska je tak zpravidla odkázán sám na sebe, a musí si krev pro svého miláčka zajistil sám. Často během pár hodin. Když neví, kam se v tu chvíli obrátit pro pomoc, přerůstá v tu chvíli už tak dost šílená situace v něco, co se blíží procházce peklem. Pokud ale veterinář o naší službě ví, může během pár minut oslovit potenciální dárce v okolí, nebo na nás majitele pejska odkázat. Včasná transfuze pak může zachránit pejskovi život.

Dárce Rocky a Růženka, fotoarchiv – facebook Jezevčíků v nouzi

Odběr probíhá podobně jako u lidí. Psa nejprve vyšetří lékař, který mu následně odebere zhruba 250 až 400 ml krve (dle váhy psa). Zákrok trvá kolem čtvrt hodiny a pes po něm zvládne odejít domů po svých.

Co vás inspirovalo k založení Červených tlapek?

Jak už to tak u podobných projektů bývá, i zde byla inspirací osobní zkušenost. Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. To platí i v případě Červené tlapky. Ta vznikla právě „díky“ jedné takové smutné události, která se stala Alici, zakladatelce projektu, a její rodině:

V roce 2019 jsme se s mými rodiči z čista jasna ocitli v situaci, kdy naše úžasná boxerka Jasmína musela podstoupit akutní operaci kvůli masivnímu vnitřnímu krvácení způsobenému prasknutím slinivky. Byl to pro nás šok. Do té doby zcela zdravě se jevící sedmiletá fenka nám najednou začala odcházet před očima. Naše zoufalství ještě vzrostlo, když nám bylo řečeno, že pro ni musíme během pár hodin zajistit dárce krve. Nastal zběsilý boj s časem. Netušili jsme, kam se obrátit ani kde hledat pomoc. Ten stres a pocity bezmoci během hledání byly strašné… Bohužel, v našem případě se happy end nekonal a Jasmínka svůj zápas s rakovinou, o které jsme do té doby neměli tušení, prohrála. Lékaři po jejím otevření konstatovali tak rozsáhlé metastáze, že ji po konzultaci s námi zase jen zašili a nechali spát napořád. Naštěstí netrpěla a do poslední chvíle byla veselá a statečná.

Její odchod byl velmi náhlý a všechny v rodině nás hluboce zasáhl. Zejména to zoufalství, že nevíme, kde ani jak jí rychle opatřit krev, na které záviselo provedení operace. Když už bylo po všem, ptali jsme se sami sebe, jestli by to nešlo změnit. Nějak tu situaci se sháněním krve usnadnit, aby si už nikdo nemusel v tomto ohledu procházet stejným peklem jako my. A tak jsme vytvořili online registr psích dárců krve pojmenovaný Červená tlapka, jehož posláním je, aby v tom lidé, kteří se se svými pejsky dostanou do podobné situace, nebyli sami a věděli, kde hledat pomoc.

Podělila byste se o nějaký šťastný příběh pejska, kterému transfuze pomohla?

Zachráněná fenečka

 

Psí hrdinka a dárkyně Mia

Přestože nejsme s žadateli o transfuzi v přímém kontaktu, doputují i k nám čas od času krásné příběhy o neskutečném nasazení, solidaritě a nezištné pomoci při záchraně psích životů.  Z aktuálnějších příběhů se k nám před časem dostal jeden z Moravy. Naše služby pomohly zachránit fenku, kterou přijali na veterinární klinice v Litovli. Fenečka do jejich ordinace dorazila s již velmi pokročilým zánětem dělohy. Její ošetřující lékař ji místo ošetření poslal jinam. Krvácela už velmi dlouho a potřebovala transfuzi. Existovalo riziko, že by to už nemusela zvládnout a bude se špatně hojit. Pracovníci veteriny využili našich služeb a kontaktovali majitelku, která okamžitě dorazila se svojí fenkou Miou na pomoc. Dle svých slov majitelka psí hrdinky na Červenou tlapku narazila náhodou na facebooku a registrované byly teprve pár dní. Vše nakonec proběhlo hladce, Mia byla moc statečná a zachráněná fenečka je již zcela v pořádku. Majitelka psí hrdinky Mii si navíc jako bonus domů odnesla úžasný pocit ze zachránění života. Jak nám později napsala: „Jsem šťastná že moje princezna někomu zachránila život“.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *