Zdroj: Společnost pro ranou péči Ostrava

Týden rané péče demonstruje, jak je důležitá včasná diagnóza a léčba u handicapovaných dětí

Společnost pro ranou péči 13. května odstartuje celorepublikovou osvětovou kampaň, která otevírá dveře do světa dětí s postižením. Je tu další Týden rané péče, letos už 17. ročník. Pojďme se podívat na hlavní téma kampaně i program letošního ročníku.

Hlavní téma kampaně je prvních 1 000 dní v životě dítěte a jejich důležitost. Týden rané péče si klade za cíl seznámit širokou veřejnost, ale například i pediatry s tím, jak je důležitá včasná diagnóza a léčba u handicapovaných dětí v raném věku.

Mozek malých dětí se vyvíjí neobyčejnou rychlostí. Prvních 1 000 dní života se někdy označuje jako „okno možností“. Zde je skrytý obrovský potenciál rané péče. Právě v prvních třech letech se s dítětem dá pracovat nejvíce. Když se dítě narodí s postižením nebo s predispozicí určitého handicapu, v prvních dnech a letech života se dá leccos zvrátit, zlepšit a vyléčit. Přesto se diagnóza a raná péče stále nedostane k mnoha rodinám včas.

Osvěta o rané péči směřuje směrem k pediatrům a dalším zdravotníkům, s nimiž je rodina s dítětem s postižením v pravidelném kontaktu, to je hlavním cílům letošního Týdne rané péče. Právě spolupráce rané péče s pediatrií a dalšími lékařskými obory může přispět k časnému zahájení podpory vývoje dítěte a napomůže stabilizovat rodinu v náročném období, kdy se členové rodiny vyrovnávají s handicapem dítěte,“ říká Vladimíra Salvetová, ředitelka ostravské pobočky Společnosti pro ranou péči.

Jaký program nás letos čeká?

Do kampaně se tradičně zapojí poskytovatelé rané péče z celé České republiky. Kromě akcí zaměřených na odborníky bude probíhat i celá řada aktivit pro laickou veřejnost. Můžete se těšit na výstavy, dny otevřených dveří, workshopy, akce pro rodiny a mnoho dalšího. Podrobný program kampaně v českých městech je dostupný zde.

Týden rané péče bude probíhat i v Olomouci

Pro studenty, sociální pracovníky a dobrovolníky je připravena řada workshopů. Mohou si přijít vyzkoušet různé techniky a pomůcky, které se používají při práci s handicapovanými dětmi. „Provedeme je speciální Multisenzorickou místností, která slouží našim klientským rodinám a jejich dětem. Místnost je vybavena velkým množstvím různých senzomotorických pomůcek a nabízí tak dětem podněty jak taktilní, tak i zrakové, sluchové, vestibulární či čichové,“ zve Společnost pro ranou péči, pobočka pro rodinu Olomouc.

Ve středu 15. května se bude konat komunitní snídaně v budově Centra pro ranou péči. Od 7:30 můžete přijít a pohovořit si s lidmi, kteří stojí za projektem a příjemně u toho nastartovat svůj den snídaní a kávou. „Neformální setkání s obyvateli a nájemci prostor v domě, ve kterém sídlí Raná péče Morava a Slezsko Centra pro dětský sluch Tamtam. Cílem je se více seznámit, vědět o sobě, představit sousedům činnost Tamtamu a probrat případná společná témata,“ zvou ke stolu Centrum pro dětský sluch Tamtam a Raná péče Morava a Slezsko.

Zdroj: Společnost pro ranou péči Ostrava

Nebo třeba v Ostravě

V Ostravě můžete například navštívit unikátní výstavu fotografií s názvem Jeden den: momenty ze života rodin pečujících o dítě s postižením. Od 7. do 19. května v Kulturním zařízení Ostrava Jih můžete přijít obdivovat Fotografie autorky Miluše Pagáč, zachycuje okamžiky z běžného života rodin s dětmi s hendikepem.

Dále proběhne den otevřených dveří v Ostravské pobočce Centra rané péče, v den začátku kampaně 13. května. Čeká na vás ukázka pomůcek, testů a metod, které se využívají například při práci s dětmi se zrakovým postižením. Program začíná 8:30, 10:00, 12:30, 14:00, 15:30. Podrobné informace se dozvíte na stránkách centra.

A taky v Brně

V Brně se mimo přednášky, workshopy a výstavy bude konat například řízená degustace vín v hotelu Courtyard by Marriott Brno. Akce se koná jako poděkování sponzorům a podporovatelům brněnské pobočky Společnosti pro ranou péči. Ochutnávka proběhne 4. června od pěti hodin.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *