Zdroj: ERGO Aktiv, o.p.s.

Mrtvice.cz je internetový průvodce cévní mozkovou příhodou. Dozvíte se o symptomech, efektivní rehabilitaci i prevenci

Webová stránka Mrtvice.cz slouží jako průvodce cévní mozkovou příhodou. Dokáže vás naučit poznat mrtvici, poskytuje podporu pro pacienty i jejich blízké a informuje o prevenci. Důsledky mrtvice jsou závažné, přitom správný životní styl dokáže zabránit až polovině případů.

Vzhledem k vysoké kvalitě zdravotní péče se zvyšuje počet lidí, kteří mrtvici přežijí. Následně však čelí závažným důsledkům. Organizace ERGO Aktiv se rozhodla ulehčit uzdravování pacientů a vytvořila informační webovou stránku, která slouží jako prevence a průvodce nemocí zároveň. „Máme zkušenost, že nejvíce lidem po mrtvici chybí kvalitní informace. A proto jsme vytvořili informační portál mrtvice.cz a k němu provozujeme bezplatnou poradnu, která poskytuje odborné informace,“ říká Jan König, ředitel organizace ERGO Aktiv, která poskytuje intenzivní rehabilitaci, a další podporu lidem po prodělané cévní mozkové příhodě či jiném typu poškození mozku.

Webová stránka Mrtvice.cz

Mrtvice.cz nabízí graficky zpracovaný přehled čtyř situací popisující průběh mrtvice. Jsou jimi SOS, Rehabilitace, Návrat do života a Život po mrtvici. Tyto části tvoří jádro stránky a poskytují komplexní informace a podporu v každé fázi nemoci. „Webovou stránku jsme navrhli tak, aby byla snadno srozumitelná, přehledná a nabízela komplexní informace o mozkové mrtvici,“ dodává König.

Informační web zároveň slouží jako osvěta. Mrtvice bývá často prezentována jako nemoc starých lidí. To ale vyvrací statistiky, které odhalují, že 63 % mrtvic prodělali lidé mladší 70 let. Podle Königa lidé často netuší, jak moc se toto onemocnění týká populace v produktivním věku. Projekt Mrtvice.cz má proto zdůrazňovat i potřebu prevence, která velmi příhodně připadá na 15. května. I z toho důvodu si přiblížíme, jak se lze ubránit mozkové příhodě a co dělat, pokud se dostaneme do její blízkosti.

Fáze SOS

Fáze SOS se zaměřuje na okamžik, kdy jedince postihla mozková mrtvice. Poskytuje přehledný seznam příznaků, které pomáhají rychle a spolehlivě rozpoznat nemoc a následně ji vyřešit. S pomocí Mrtvice.cz se naučíte poznat mozkovou příhodu na základě čtyř znaků. První popisuje změny v tváři projevující se na poklesu koutků úst při úsměvu. Související symptom hovoří o problému s řečí nebo jejímu porozumění. Člověk prodělávající mrtvici může mít také problém udržet obě paže ve stejné poloze. V takových chvílích je nejdůležitější na nic nečekat a zavolat 155. I proto se organizace rozhodla využít číslo záchranné služby do své kampaně Volej 155! Daruj 155! V ní mohou lidé přispět touto částkou na rehabilitaci pro pacienty, kteří opouštějí nemocnice a rehabilitační ústavy.

Zdroj: Mrtvice.cz

Zdraví životní styl je klíč

Častým omylem je tvrzení, že mrtvici se nedá předcházet. Opak je pravdou. Odborníci dokonce uvádí, že přibližně 50 % případů mozkové mrtvice lze předejít prevencí. A rada je v tomto případě velmi jednoduchá: nestresujte se a žijte zdravě. Kromě zdravých stravovacích návyků a relaxace je velmi důležitá i kvalita spánku, společenské vztahy a pohyb.

Prevencí je v podstatě životní styl, kterého bychom chtěli v ideálním případě všichni dosáhnout. Nebýt obézní a být fit. Žít spokojeně bez chronického stresu a mít kolem sebe dobré přátele,“ tvrdí König. Dále dodává, že pro vyřazení chronického stresu ze života funguje srovnat si životní priority a žít pro věci, které nám dávají smysl a jsou ve shodě se základními celospolečensky uznávanými morálními principy.

Zdroj: ERGO Aktiv, o.p.s.

Mezi rizikové faktory lze obecně zahrnout vše, co vede ke zhoršení kvality cév. Jedná se zejména o obezitu, vysoký krevní tlak, cukrovku, užívání hormonální antikoncepce, kouření a nadměrné pití alkoholu. Závažným rizikem je i porucha srdečního rytmu. Zdravým životním stylem můžeme předejít nejenom mrtvici, ale zároveň dalším onemocněním. Například infarktu, depresím, nebo poruchám erekce. Organizace proto pořádá workshopy Snídaně s nezvaným hostem (Snack that sucks) pro firmy, které mají zájem své zaměstnance podpořit, aby žili spokojený a zdravý život a vyhnuli se třeba i mrtvici.

Rekonvalescence je náročný proces

Ve zbylých bodech, která stránka představuje, se nachází popis uzdravování. V těch je kladen důraz na neurorehabilitaci, začlenění se do společnosti a navrácení se k běžným činnostem.

Představte si sebe, když máte opravdu špatný den. Nic se vám nedaří, máte pocit, že jste na všechno sám a všichni ostatní jsou na tom líp. Vše vám dlouho trvá, padají vám věci z rukou, spoustu aktivit nezvládnete a jste ihned unavení. Máte pocit, že o vás nikdo nestojí, a navíc přijdete o práci i řidičák,“ přibližuje ředitel ERGO Aktiv situaci pacientů po mrtvici. I proto si organizace dává za cíl pomoc lidem při navracení se do aktivního života.

Zdroj: ERGO Aktiv, o.p.s.

Na cestě zpět k aktivnímu životu je po mrtvici klíčové mít dostatek kvalitních informací, které naleznete na webu Mrtvice.cz. Dalším důležitým krokem, je komplexní podpora. Organizace tak nabízí rehabilitaci, která zahrnuje možnost kognitivního tréninku pomáhající s orientací času a prostoru, dále nácvik každodenních činností, fyzioterapii nebo logopedii, ale i podporu při návratu do zaměstnání, nebo získání sociálních dávek a finanční podpory. K dispozici má též terapeuty, kteří řeší poškození pohybu, zraku, paměti a pozornosti.

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *