Ilustrační obrázek, zdroj: SeniorOn z.ú.

SeniorOn pomáhá seniorům s bezpečností na internetu. Přednášky jsou zadarmo

Naši dědečkové a babičky jsou mnohdy cílovou skupinou nejrůznějších podvodů, protože je pro ně zkrátka těžké se orientovat v záplavě informací. Nezisková organizace SeniorOn pomáhá seniorům s různými nástrahami, které představují moderní technologie, internet a sociální sítě.

Technologie nám v lecčem mohou ulehčit život, musíme je ale umět ovládat a také dbát na bezpečnost a opatrné zacházení. Co má ale dělat člověk, který se ve světě moderních technologií nevyzná a nemá se na koho obrátit,“ tak zní jedno z hlavních hesel SeniorOn.

Stalo se Vám už někdy, že babička na svém novém telefonu klikla na odkaz, který ji přišel od neznámé osoby? Někdo po telefonu přesvědčoval dědu, aby prozradil číslo kreditky? Nebo vyplnili formulář na internetu v domnění, že jejich balíček se někam zatoulal?

Nejdůležitější je si uvědomit, že se nemají za co stydět. Spoustu podvodů neodhalí ani zkušený informovaný mileniál, podvody jsou zkrátka propracované do nejmenších detailů. Pojďme se podívat, čím vším se zabývá organizace SeniorOn, a jak se snaží tuto situaci řešit.

Zdroj: SeniorOn, z. ú.

SeniorOn učí seniory zacházet s novými technologiemi, ať už se jedná o mobilní telefon, tablet, počítač nebo jiné technologické zařízení, od ovládání základů až následné pokročilejší funkce.

Dále se věnují kapitole internet a jeho nástrahy. Jedná se například o posílání emailů, komunikaci a hledání informací na internetu nebo třeba stahování různých aplikací. Poslední velmi důležitou součástí je bezpečnost a ochrana seniorů při používání technologií a internetu, odhalování podvodů a získávání schopností se jim bránit.

Zdroj: SeniorOn, z. ú.

Na další informace a detaily jsme se zeptali v rozhovoru ředitelky organizace Kateřiny Charvátové

V čem přesně spočívá bezpečnost a ochrana?

Co se týče osvěty z hlediska bezpečnosti, našim cílem je co nejvíce připravit seniory na střet s podvodným jednáním. Máme přednášky, které se zabývají bezpečností hovorů a SMS zpráv, dále pak probíráme bezpečnost e-mailové komunikace a pravidla bezpečného pohybu na internetu.

To je zajímavé.

Do tohoto tématu bychom zařadili i naši přednášku o reklamách. Ony samotné reklamy sice běžně neohrožují seniory po stránce bezpečnosti, svou skrytostí a rafinovaností mohou ale ohrožovat jejich peněženky.

Jde nějakým způsobem zaručit, že se senioři naučí například podvodné SMSky rozeznávat?

Při samotné výuce témat spojených s bezpečností dbáme na to, aby si senior z naší besedy odnesl co nejlepší schopnost podvodné jednání rozeznat. Věříme tomu, že reálný příklad napoví nejvíce, proto se vždy danou problematiku snažíme vysvětlit na skutečných případech podvodů. Popisujeme jednotlivé prvky, které je třeba při konkrétním typu komunikace kontrolovat a na co všechno je dobré se zaměřit.

Rozumím, takže si to pak dokážou spojit a případně nenaletět.

Věnujeme se také psychologii samotného podvodu, která může leckdy velmi rychle podvodníka odhalit. V neposlední fázi také zařazujeme aktuality ze světa bezpečnosti, nejčastěji nějaké nové typy podvodů, které se u nás v republice rozmohly. Například před Vánoci vznikaly podvodné kopie velkých českých e-shopů.

Pro seniory jsou veškeré naše služby zadarmo. Chceme, aby měli všichni možnost vzdělávat se

S jakými podvody jste se konkrétně setkali? Podařilo se Vám někoho zachránit před bankrotem?

Odpověď na tuto otázku by vydala na celou knihu. Obecně se ale velmi často setkáváme s klasickými podvody typu, že přijde zpráva, senior kliká, na co nemá a je z toho průšvih. Mezi nepříjemné typy podvodů patří i postupy některých společností, které lstivě donutí seniora objednat jimi nabízené zboží a v rámci „předplatného“ jim chodí další a další výrobky, které chtějí od seniora zaplatit, ačkoliv senior o něj už nestojí. Senioři si nejsou vždy vědomi, že mají právo takové zásilky odmítat a takto se celý proces může táhnout několik měsíců, většinou až do doby, než danou problematiku konzultují s poučenou osobou.

Dá se proti takovým šmejdům vůbec bojovat?

My věříme, že všechny naše posluchače, kteří byli přítomni na našich besedách týkajících se bezpečnosti, si odnáší důležité poznatky, jak takový podvod rozeznat. Od seniorů pak slýcháváme, že jim přišlo „něco podobného, o čem jsme mluvili.“  Pro nás je to odměnou, protože to znamená, že i díky naší přednášce byli schopni podvod rozeznat a nebyli tak v ohrožení oni, nebo jejich peněženka.

Zdroj: SeniorOn, z. ú.

Kolik stojí vaše služby a besídky? 

Pro seniory jsou veškeré naše služby zadarmo. Chceme, aby každý mohl na naše besedy přijít a odnést si nějakou novou informaci o technologiích.

A kde všude vás můžeme najít?

Máme teď hodně míst, které navštěvujeme. Dovolíme si i odpovědět otázkou. Je nějaké místo, kde by seniorům naše přítomnost chyběla? Pokud ano, tak není nic jednoduššího než se nám ozvat. Vždy se snažíme maximálně vyjít vstříc.

Na jaké se v nejbližší době můžeme těšit akce?

Aktuálně se senioři mohou těšit na deseti týdenní kurz, který realizujeme ve spolupráci s magistrátem města Olomouce, kde komplexně probereme celé téma moderních technologií. Každý měsíc nás mohou senioři navštívit v knihovnách v Olomouci a Prostějově. Kromě Olomouckého kraje dále navštěvujeme kraj Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský. Naše aktivity vždy probíhají po domluvě s organizací. Většinou se jedná o klub pro seniory, nebo knihovnu, společně vybereme termín a téma, které by účastníky zajímalo a následně za seniory přímo dojedeme.

Zdroj: SeniorOn, z. ú.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *