Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Pomáhat se musí i těm, kteří si o pomoc říct neumí. Přijďte si do olomoucké knihovny adoptovat kočičku

Opuštěné kočičky hledají svůj domov. Nezisková organizace Pomocné ruce až do pátku 28. června pořádá ve spolupráci s olomouckou knihovnou adopční výstavu opuštěných koček. Každá z nich si nese osobitý příběh. Na své nové majitele jich čeká celkem čtyřiadvacet. Jak adopce funguje a jak můžete pomáhat?

Nápad uspořádat adopční výstavu měla vedoucí pobočky knihovny města Olomouce, Denisa Kaňková. Pro nás je to další skvělá možnost, jak lidem přiblížit útulek a dostat se více do povědomí,“ vysvětluje záměr výstavy Kateřina Sklenářová, předsedkyně organizace Pomocné ruce Olomouc.

Na výstavě se můžete seznámit s čtyřiadvaceti kočkami. Každá z nich má svou vlastní fotografii, na ní uvedené jméno a svůj příběh, jak se do útulku dostala. Některé z nich se na ulici narodily. Jiné přišly o majitele a do útulku se dostaly, protože se o ně už nikdo jiný postarat nemohl. Pod fotkami se dočtete, jestli kočička prošla nemocí, jak léčba probíhá nebo byla úspěšně ukončená. Dozvíte se, do jaké rodiny se svou jedinečnou povahou nejlépe zapadne. Můžete si vybrat mezi kočkami a kocoury různého věku, ať už plachými nebo hravými. Najdete zde dokonce i kočičí sourozence.

Adopční výstava, zdroj: Michaela Vašková

Hlavním cílem této výstavy je zviditelnění útulku a jeho činnosti. Chceme ukázat, kolik úžasných koček v našem útulku čeká na svůj domov,“ popisuje Sklenářová. Výstava začala v květnu a bude končit v pátek 28. června 2024. „V této chvíli ještě nemáme zpětnou vazbu, nevíme, kolik lidí výstavu navštívilo nebo jestli si na základě ní kočku někdo od nás adoptoval,“ dodává.

Adopce je přitom jednoduchý, ale pečlivý proces. Důležité je útulek osobně navštívit a seznámit se s vhodnou kočkou na základě vlastností či chovatelských zkušeností. „Každá kočka z našeho útulku odchází veterinárně ošetřena s platným očkovacím průkazem a pod adopční smlouvou,“ komentuje předsedkyně organizace.

Kočky si můžete vzít i do dočasné péče nebo virtuální adopce

Mimo adopce kočky či přispění finančního obnosu, existují i další možnosti, jak nabídnout pomocnou ruku. Útulku můžete pomoct jako dobrovolníci a mít kočky například v dočasné péči, než si je najde jejich nová rodina. Na webu existuje také možnost takzvané virtuální adopce. To znamená, že fyzicky kočku neadoptujete, ale můžete ji přispívat na lepší život. Hračky, čistící prostředky nebo granule jsou věci, kterých je často nedostatek. I takovým darem můžete pomoct. Největší dar je ale i přesto trvalý domov plný lásky.

Kdo jsou Pomocné ruce Olomouc?

Nezisková organizace Pomocné ruce Olomouc se od roku 2012 zaměřuje na záchranu a
adopci opuštěných koček. Hlavním cílem organizace je vzbudit zájem města Olomouce o kočky a zřídit oficiální kočičí městský útulek. Usilují také o zřízení základních oficiálních krmných míst, kde by lidé mohli opuštěným a hladovým kočkám nechávat jídlo.

Sdílet

Psaní mě vždycky bavilo a ráda píšu o věcech, které si zaslouží pozornost. Studuju žurnalistiku, mimo psaní mě baví cestování, čtení nebo procházky s podcastem v uších. Na neziskovkách mě baví lidskost, protože věřím, že na světě je krásně, dokud si všichni navzájem pomáháme.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *