Vodicí pes (zdroj: NF Mathilda)

Vodicí psi také potřebují průvodce. Staňte se předvychovatelem štěněte a pomáhejte nevidomým

Vodicí pes je průvodcem pro svého zrakově postiženého pána, kterému pomáhá bezpečně překonávat všechny nástrahy. I on však na začátku své cesty potřebuje někoho, kdo ho povede, poskytne mu správný výcvik a ukáže, jakým způsobem pomáhat.

Nadační fond Mathilda, jehož posláním je podpora osob s těžkým zrakovým postižením a usnadňování jejich života, se zabývá také výchovou a výcvikem vodicích psů. Aktuálně přichází s exkluzivní příležitostí odběru štěňátek k převýchově.

Odběr štěňat (zdroj: facebook NF Mathilda)

,,Člověk, který by se rád stal předvychovatelem štěněte by měl mít zejména nadšení a ochotu věnovat výchově štěňátka čas a úsilí. V Mathildě se předvychovatelům věnujeme jak na srazech štěňat, tak individuálně dle potřeby. Nejdůležitější je opravdu chtít vychovat ze štěněte pomocníka pro svého budoucího nevidomého páníčka,“ říká Linda Luksa z NF Mathilda, která cvičí a předává psy nevidomým klientům a intenzivně se věnuje práci s nimi.

Výchova štěněte u dobrovolníků probíhá od jeho dvou měsíců života přibližně do jednoho roku. Jedná se o období nesmírně důležité pro budoucnost pejska. Během prvního roku života se nejlépe pozná, jaké povahové vlastnosti pes má, jaká jsou jeho slabá místa a v čem vyniká. Stejně tak je pod dohledem i zdraví štěněte.

Vodicí pes (zdroj: NF Mathilda)

Jak to funguje?

Dobrovolník má štěně ve své domácnosti a za pomoci rodiny či přátel provází štěně prvními měsíci života tak, aby se z něj jednou stal průvodce a parťák nevidomého člověka. Důležité je, aby se štěně socializovalo a zvyklo si na ruch velkoměsta, na různá prostředí, naučilo se jezdit MHD, správně se chovat k lidem a ke zvířatům. Výchova pejsků má samozřejmě svá pravidla a k dispozici budete mít zkušeného instruktora, který vás naučí vše, co je potřeba.

Pro zrakově postiženého pána není pes pouze praktickým průvodcem a pomocníkem, ale i kamarádem, který mu poskytuje emocionální podporu a společnost 24 hodin denně. ,,Vodicí pes poskytuje svému člověku psychickou oporu. Orientovat se bez zraku není snadné a už jen pocit, že v tom člověk není sám, je velkou pomocí,“ říká Luksa.

Vodicí pes (zdroj: NF Mathilda)

,,Práce vodicího psa spočívá v bezpečném vedení svého člověka při pohybu nejen městem. To znamená obcházet překážky, které obejít lze a označovat zastavením ty, které obejít nelze. Cestou dokáže také vyhledat například dveře či zastávku. Člověk s vodicím psem také získává více svobody, může se vydat i na místa, na která by si pouze s bílou holí netroufl,“ dodává.

I když rozloučení s ročním dorostencem bývá smutné, tak pocit, že jste pomohli někomu, kdo neměl v životě takové štěstí, bude silnější. Více informací o požadavcích na předvychovatele naleznete na tomto odkaze. Pokud chcete udělat dobrý skutek, napište na e-mailovou adresu NF Mathilda vodicipsi@mathilda.cz

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *