Varhany, zdroj: Farnost Čakovice

Začíná renovace čakovických varhan. Pro dokončení je však stále nutné vybrat další čtyři miliony

Pamatujete si na vzácné varhany z Čakovic? Je to už rok, co jsme dělali rozhovor s tamními farníky, kteří se je rozhodli zachránit. Podařilo se jim rozpoutat velkou kampaň, spoustu sbírek a akcí. Tehdy nám Eliška prozradila, že práce by podle plánu měly začít letos na jaře. Jak to s restaurováním vypadá a kolik lidé na opravu přispěli?

Zdroj: Farnost Čakovice

Rekonstrukce vypukne už v pondělí 8. července tohoto roku, kdy dorazí mistr varhanář Petr Stehlík se svým týmem z Hodonína a začnou s první etapou renovace. V tomto roce 2024 by se měly stihnout dvě etapy. Revize píšťal obou manuálů a oprava pedálnice hracího stolu v celkové výši 922 tisíc. Další etapou je oprava píšťalnic, laviček, věšáků a zavěšení píšťal v celkové výši cca 230 tisíc korun. Jedná se zhruba o 21 % z celkového rozpočtu a rozsahu prací,“ vysvětluje Eliška Sobotková, Marketing a PR manažerka projektu obnovy varhan.

Celá renovace by měla trvat čtyři až pět let podle dostupnosti financí a kapacit mistra varhanáře. Co se týče financí, po přepočítání je aktuální výběrčí cíl 5 408 700 korun, ten by měl pokrýt veškeré náklady spojené s rekonstrukcí.

Dosud se podařilo vybrat 1 047 564 korun. Pět set tisíc korun putovalo od dárců, Městská část Praha-Čakovice přispěla částkou tři sta tisíc a Ministerstvo kultury uvolnilo dvě stě tisíc. Od Magistrátu hlavního města Prahy projekt také získá v grantové soutěži letošního roku finanční podporu 400 000 korun. K uvedenému cíli však vede ještě dlouhá cesta.

Farníci z Čakovic se však nevzdávají. Pořád vymýšlejí nové cesty a způsoby, jak historický klenot zachránit

Už jste určitě slyšeli o adopci lachtana, kosatky nebo pandy. Ale co taková adopce píšťaly? Můžete se stát podporovatelem renovace ojedinělých čakovických varhan a přispět tak k zachování historické památky a nádherného hudebního nástroje.

Každý, kdo adoptuje píšťalu, obdrží dárkový certifikát, bude zařazen do seznamu dárců na webu. Bude pravidelně informován o dění projektu, zván na charitativní akce a koncerty. Navíc si může odepsat finanční dar z daní – rádi vám vystavíme potvrzení,“ zve k adopci Eliška.

Zdroj: Farnost Čakovice

Kolekce šperků ze Studia Jsem

Náramky a brože inspirované tvarem píšťal vyrábějí manželé Vodičkovi z Brna. Šperky jsou navíc vyráběny pomocí 3D tiskárny z recyklovaného plastu. Nová sada šperku bude k zakoupení od Noci kostelů, která proběhne 7. června během v kostele svatého Remigia. Polovina z každého prodaného kousku poputuje na čakovické varhany.

Cítíme hrdost a vděčnost, že můžeme naší tvorbou přispět k obnově mistrovského díla s více než stoletou historií,” zmiňuje Jindřich Vodička, designér a majitel Studia Jsem.

Když jsem si poprvé s myšlenou realizace šperků na motivy varhan pohrávala v hlavě, hned napoprvé mě napadli právě manželé Vodičkovi, které už delší dobu osobně znám a velice ráda nosím jejich originální tvorbu. Nápad se stává překrásnou skutečností, která má charitativní, ale i environmetální přesah,“ popisuje Eliška.

Brož ve tvaru varhan ze Studia Jsem. Foto: Lenka Krobová

Sladké „dobroplatky“

Čakovickým varhanám pomůžete i koupí sladkých oplatků se všemi myslitelnými příchutěmi v krásném designovém balení. Ty můžete koupit třeba na Noci kostelů, nebo si je objednat. Větší balení kulatých dobrot koupíte za 80 korun, z toho 40 poputuje na sbírku. Menší trojhránky jsou pak dostupné za 60 korun, z toho 30 na varhany.

„Děkujeme z celého srdce týmu Františka Uhlíře z Unita spol. s r.o., kteří nám tyto sladké dárky vyrobili. Unita spol. s r.o. je organizace s bohatou historií, založená v roce 1992. Od té doby aktivně podporují církevní charity po celé České republice,“ děkuje Eliška a s ní celá farnost.

Zdroj: Farnost Čakovice

Závěrem vás farnost v pátek 7. června zve k návštěvě kostela u příležitosti akce Noc kostelů, která je letos zasvěcená tématu srdce. Můžete zde zklidnit svou mysl, otevřít srdce, zaposlouchat se do hudby a zazpívat si.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *