Diskotéka pro hendikepované v Café AdAstra. Zdroj: Zajíček na koni, o.p.s.

Zábava bez rozdílu. O diskotéky pro hendikepované je velký zájem

Osoby s fyzickým či mentálním omezením chtějí tančit a bavit se! Stejně jako zdraví lidé pro sebe hledají lásku či nová přátelství. Ale kde se mají seznámit, když v nočních klubech číhají nástrahy a předsudky? Organizace Zajíček na koni společně s SPMP ČR Pobočný spolek Vodochody proto již šest let pořádá seznamovací diskotéky pro hendikepované. Na nich hraje DJ a parket je zpravidla plný.

Návštěva nočních klubů může být pro lidi s hendikepem příliš komplikovaná. Museli by se vypořádat s překážkami, jako jsou schody, prostory se špatnou orientací, zhoršená viditelnost a samozřejmě lidé pod vlivem alkoholu. Zábavy v podobě tance v klubu se proto musí mnoho z nich vzdát…

To dobře chápou v organizaci Zajíček na koni a proto již šestým rokem pořádají seznamovací diskotéky pro lidi s hendikepem společně s SPMP ČR Pobočný spolek Vodochody. Jsou si totiž vědomi, že jejich klienti touží po lásce a přátelství stejně jako každý zdravý člověk, pouze mají málo příležitostí k seznámení. Chtějí tak nabídnout bezpečný prostor, ve kterém není hendikep překážkou ani ojedinělostí. Diskotéky pomáhají lidem s postižením cítit se součástí širší komunity, což je klíčové pro jejich psychickou pohodu. Přinášejí radost a uvolnění, což zlepšuje celkovou kvalitu života. Přispívají ke snižování sociální izolace a zvyšování sebevědomí, což má pozitivní dopad na fyzické i duševní zdraví lidí s hendikepem.

Aby se neziskovky přiblížili „normálu“ co nejblíže, pořádají taneční akce v neděli odpoledne. Čas je podle organizace zásadní, ve večerních hodinách bývají účastníci již unavení. Naopak v dopoledních hodinách diskotéka nepřipadá v úvahu z důvodu dodržování formátu večerní akce. Na rozdíl od běžných večerních klubů jsou zde tanečníci bezproblémoví a vzájemně se respektují, proto pro událost platí pravidla slušného chování.

Návštěvníci se nebojí tančit. Zdroj: Zajíček na koni, o.p.s.

Akce trvá celkem tři hodiny v pražském podniku Café AdAstra, který organizace provozuje. Pro vstup je nutná rezervace přes SMS a návštěva vyjde zájemce na sto korun. Každý, kdo si zakoupí lístek, má možnost přivést si doprovod zdarma. Diskotéky se těší velké oblibě a podle slov pracovnice organizace Heleny Krejčíkové se účastníci ihned po jejím skončení ptají na další datum konání. Seznamovací večery s hudbou se pořádají přibližně třikrát do roka, tudíž je třeba si pohlídat přesný termín a čas. Navíc taneční parket je i po odstranění židlí a stolů z kavárny často malý kvůli velkému zájmu.

Naši hosté nepotřebují ani špetku alkoholu k tomu, aby se bez ostychu vrhli na parket a při první písničce začali tančit jako o život.

Playlist diskotéky se přizpůsobuje účastníkům, mezi nejoblíbenější skladby však patří staré hity. „Pouštíme diskotékové klasiky, jako jsou ty od Michala Davida, Abby, Shakiry, a dále pak písničky jako Jede jede mašinka nebo Macarena. To chtějí tanečníci opakovaně slyšet,“ říká Krejčíková. O pozici DJ se starají lidé z organizace SPMP ČR Pobočný spolek Vodochody, stejně tak jako o ozvučení a technickou výbavu. „Jedná se skutečně o partnerství v rámci projektu Diskoték pro handicapované. Bez zakladatelky tohoto spolku Hanky Okálové a bez dýdžeje Jirky by diskotéky nebyly,“ říká Krejčíková. Podle organizátorů se akce neliší od klasických nočních výletů za zábavou. Výhodou lidí s hendikepem je podle nich snadné navazování kontaktů, protože nejsou svázáni zábranami a do všeho dávají srdce.

Tanečníci na diskotéce. Foto: Zajíček na koni, o.p.s.

Kavárna pomáhá hendikepovaným se seznamováním i zaměstnáním

Café AdAstra provozuje organizace Zajíček na koni, o.p.s., která pomáhá lidem s různými hendikepy. Mezi její hlavní projekty patřily terapeutické jízdy na koni a pobyty. Po určité době svého působení chtěla nabídnout pomocnou ruku svým klientům i při začlenění se do běžného života. Proto vznikla kavárna AdAstra, která je pracovištěm pro osoby s těžkým zdravotním, tělesným a duševním postižením.

Obecně bychom mohli kavárníky, jak hendikepovaným zaměstnancům v podniku přezdívají, rozdělit na dvě skupiny. První je tréninková skupina, která získává pracovní zkušenosti pro další pozice a hendikep je zde slabší. Druhou, početnější skupinu tvoří lidé, pro které je důležité začlenění se do společnosti, a práce v kavárně pro ně představuje druh terapie. Kavárna také nabízí možnost praxe žákům speciálních škol a učilišť, které podporují zaměstnávání lidí s hendikepem. Momentálně kavárna zaměstnává třicet šest znevýhodněných lidí, kteří pracují v kuchyni, za barem a jako obsluha.

Kavárníci v roce 2018. Foto: Zajíček na koni, o.p.s.

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *