Outloň, zdroj: kukang.org

Kukang slaví 10 let od svého založení. Za tu dobu dokázal neuvěřitelné věci

Záchranný program Kukang letos slaví významné jubileum – 10 let od svého vzniku. Za tu dobu se podařilo vychovat novou generaci ochránců přírody a výrazně přispět k boji proti nelegálnímu obchodu s divokými zvířaty. Jaké jsou největší úspěchy tohoto unikátního programu?

Představte si malého, roztomilého primáta s velkýma očima, který je denně ohrožován pytláky a pašeráky. Právě outloně a mnoho dalších druhů, si vzal pod svá křídla Záchranný program Kukang. Za 10 let existence se jim podařilo vybudovat na Sumatře a v Indonésii unikátní centra vzdělávání a ochrany těchto ohrožených druhů.

Od roku 2016 program například zaměstnává bývalé pytláky, ze kterých byl sestaven tým ochránců přírody. „Bývalí pytláci Kaban a Wahyudi byli schopni každý měsíc ulovit i několik desítek outloňů, ale i mnoho dalších druhů zvířat. Lov byl však nejistý a nijak je netěšil. Když zjistili, že by mohli pytlačení pověsit na hřebík a místo toho tato zvířata chránit, měli z toho velkou radost. Než se ale stali právoplatnými členy týmu, zkoušeli jsme jejich schopnosti a taky to, jestli opravdu drží slovo a nepytlačí,“ uvádí Lucie Čižmářová, koordinátorka veterinární péče a welfare v Kukang Programu.

Kampaň Nejsem tvoje hračka! vysvětluje světu, že outloňové patří do divočiny. Je reakcí na pořizování fotek roztomilé opičky lidmi a celebritami, kteří ji vidí jako domácího mazlíčka. Velký problém nastal, když osobnosti sdílely tyto snímky na sociální sítě, kde často bývají vzorem pro miliony lidí po celém světě. „Takovéto fotografie mohou velmi významně přispět k nárůstu celosvětové poptávky po ohrožených zvířatech. Sdílením snímků s roztomilými nebo neobvyklými zvířaty se zvyšuje zájem lidí o tyto živočichy jakožto domácí mazlíčky, a tedy vzrůstá jejich ilegální odchyt z přírody a prodej na černém trhu,” říká tisková mluvčí Záchranného programu Kukang Kateřina Holubová. 

Outloň nabízený jako placená atrakce na pláži v Thajsku, zdroj: kukang.org

Milníky a úspěchy

  • Založení Kukang School, kde se místní děti učí o ochraně přírody

 „Vzdělávání dětí je velmi důležitou součástí ochrany přírody, jelikož právě ony budou jednou rozhodovat o přístupu budoucí generace k ochraně přírody,“ komentuje František Příbrský, ředitel Záchranného programu Kukang. 

  • Vybudování záchranného centra pro outloně
  • Eliminace pytláctví v některých oblastech
  • Úspěšné kampaně jako I Am Not Your Toy! a Ukradená divočina
  • Projekt Kukang Coffee, který podporuje místní farmáře a chrání ohrožené druhy zvířat
  • Výstavba školy Škola na konci světa
  • Získané zkušenosti a vytvoření týmu vyšetřovatelů pašeráků divokých zvířat

Zvířata pašovaná indonéským překupníkem. Foto: Lucie Čižmářová

Aktuální aktivity

  • Monitoring divokých zvířat pomocí fotopastí
  • Tvorba dokumentu Kukang Movie
  • Další rozvoj vzdělávacích programů
  • Podpora udržitelného zemědělství
  • Vyšetřování a boj proti pašerákům zvířat

Instalování fotopastí (od roku 2023) 

Monitoring divokých zvířat slouží k odhadu jejich početnosti. Doplňkovou monitorovací metodou, kterou pracovníci Kukang Programu používají, jsou fotopasti. Ty jsou zároveň i pomyslným vyvrcholením přerodu bývalých pytláků v ochránce přírody. Právě bývalí lovci Kaban a Wahyudi jsou totiž nyní těmi, kteří fotopasti v lokalitách, kde dochází k pohybu divokých zvířat, instalují a pravidelně kontrolují. „Některá zvířata, jako například kočku Temminckovu či tygra sumaterského, se nám nikdy nepodařilo spatřit na vlastní oči. Vidět je alespoň na záběrech z fotopasti je něco úžasného. Jsme rádi, že tito a další tvorové v našich lesích stále žijí. Ukazuje nám to, že je pořád co chránit a za co bojovat,“ říká Jhon Gurusinga, koordinátor aktivit v terénní oblasti Kukang Programu.

Vznik snímku „Kukang Movie: Příběh o outloních a lidech“ (dokončení dokumentu 2023)

Jedná se o časosběrný dokument pohledem dvou dokumentaristů, kteří se rozhodli zachytit reálný příběh ochrany přírody na indonéském ostrově Sumatra s nepřehlédnutelnou českou stopou. Kukang Movie je autentický dokument o ochraně přírody, odhodlání, úspěších, nezdarech a přátelství. Současně se jedná o autentickou vizitku aktivit Záchranného programu Kukang. Od podzimu 2024 k vidění na České televizi, iVysílání i na nově vznikajícím webu k dokumentu.

Výstupní prohlídka outloně z černého trhu. Foto: Lucie Čižmářová

Záchranný program Kukang dokázal za 10 let neuvěřitelné věci. Díky odhodlání a spolupráci s místními komunitami se jim podařilo zlepšit život ohrožených druhů a inspirovat mnoho lidí k ochraně přírody. Je však důležité myslet i nad příčinou a nad řešením výhodným pro všechny. To je hlavní filosofií programu Kukang, ne jen zakročit proti pytláctví nebo vymírání druhů, ale zapojit do tohoto boje domácí komunitu, vzdělávat je a přijít s řešením, jak například pytláctví nejen eliminovat, ale zároveň poskytnout alternativu zdroje příjmů, protože život některých lidí a rodin na tom zkrátka závisí.  

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *