Zdroj: Kukang

Jak se chovat u moře? Kukang vyzývá turisty k větší zodpovědnosti a upozorňuje na ilegální lov na Filipínách

Začíná sezóna letních dovolených. Pokud se chystáte k moři, nezapomeňte být ohleduplní k mořským živočichům a vodě jako takové. Organizace Kukang vytvořila několik pravidel správného chování při koupání a potápění, zároveň v současné době ve spolupráci s českými zoologickými zahradami bojuje Kukang proti vyhynutí jedinečných druhů na Filipínách, a to kvůli drastickému chování místních rybářů. 

Až se budete bezstarostně povalovat na pláži, kdekoliv na světě, myslete i na to, jaký dopad má vaše chování na okolní přírodu. Nechte se inspirovat doporučeními od Kukangu, čímž pomůžete ochránit už tak velmi zničené moře, oceány a živočichy v nich. Mějte na paměti, že vymírání druhů je důsledkem lidského chování, našich odpadků, jedů a nešetrného rybolovu.

  • Před koupáním i potápěním se osprchujte, aby se nepřirozené látky pro živočichy nedostaly do vody. Používejte eco-friendly přípravky a opalovací krémy, běžné krémy mohou být pro korály a mořské živočichy toxické.
  • Pokud nejste dobrými plavci, používejte plovací vesty, neohrozíte svými pohyby mořské živočichy, ani neublížíte korálům.
  • Nedotýkejte se korálů ani jiných mořských živočichů. Žádná zvířata nekrmte a nešlapejte na korály.
  • Nenechávejte po sobě žádné odpadky a nelijte do moře žádné tekutiny či chemikálie.
  • Jestli budete sbírat odpadky z moře, pečlivě zkontrolujte, jestli neobsahují žádné mořské živočichy nebo nejsou přirostlé ke korálům.
  • Nevozte si z dovolené žádné, ani mrtvé, korály a jiné mořské živočichy. Je to zakázané!
  • Pokuste se jíst ryby z lokálních zdrojů. Pokud konzumujete mořské plody, vyhledávejte produkty z udržitelných zdrojů.
  • Pokud na své dovolené zaznamenáte ilegální aktivity, nahlaste to nejbližšímu úřadu ochrany přírody nebo policii.

Filipínští rybáři loví dynamitem a kyanidem

Ilegální lov je v oblasti Filipín velmi rozšířený a hrozí vyhynutí velkého počtu druhů a zničení ojedinělého života pod mořskou hladinou. Filipíny mají z hlediska biodiverzity klíčové postavení. Celá oblast se nachází ve vzácném Korálovém trojúhelníku a vyznačuje se vysokou mírou endemismu, což znamená, že zde žijí druhy, které se nevyskytují nikde jinde na světě.

Na souostroví jsou časté nezákonné a devastující praktiky, jako je lov dynamitem a kyanidem. Tyto postupy ničí celé korálové útesy, zabíjejí kompletní rybí populace, včetně necílových druhů živočichů, které nazýváme by-catch, tedy vedlejší úlovky,“ vysvětluje Tomáš Ouhel, poradce pro ochranu přírody a výzkum v Zoo Liberec.

Čeští ochranáři v čele s ředitelem záchranného programu Kukang Františkem Příbrským, Lucií Čižmářovou, Tomášem Ouhelem z neziskové organizace Lestari, Zoo Liberec a týmem ze Zoo Olomouc a Zoo Ostrava, kteří se problematice intenzivně věnují, upozorňují na to, že k úhynu ojedinělých druhů by mohlo dojít do roku 2048, pokud se problematika nezačne včas a intenzivně řešit.

Na místě se proto podařilo navázat spolupráci s Vesna Panglao Conservation a s námořní policií, kteří neustále pátrají po lidech, kteří používají ilegální praktiky při lovu. Dokonce se podařilo některé pachatele dopadnout.

V tomto případě představují největší problém menší lokální rybáři, kteří nedodržují žádnou etiku a šetrnost při práci. „Rybolov na Filipínách není příliš regulovaný a obtížné prosazování předpisů ztěžuje zavádění udržitelných rybolovných postupů,“ říká Tomáš Ouhel. Zároveň je velký problém, že Filipíny jsou na rybolovu ekonomicky závislé, včetně těchto živnostníků. „Pro zajištění dlouhodobého zdraví mořských ekosystémů je zásadní zavést udržitelné rybolovné postupy, provádět uzávěry vybraných oblastí, ty hlídat a prosazovat přísné předpisy a dbát tak na bezpečný obchod na místě, kde jsou lidé na rybolovu závislí,“ dodává František Příbrský, koordinátor ochranářských projektů v Zoo Ostrava a ředitel záchranného programu Kukang.

Čeští ochranáři a námořní policie. Zdroj: Kukang

Filipíny se navíc řadí ke středně rozvinutým společnostem, které mohou mít větší negativní dopad na mořské ekosystémy než vyspělé, a naopak nevyspělé státy. Nevyspělé společnosti často provozují tradiční, nízko objemový rybolov, který má méně negativní dopad na mořské prostředí a zdroje. Vysoce vyspělé společnosti naopak mají přístup k sofistikovanějším technologiím a řídícím postupům, které mohou snižovat dopad rybolovu na mořské ekosystémy.

Běhat pro někoho je lepší, než jen pro sebe, tak přidej nohu k dílu

Záchrana korálů na Filipínách. Zdroj: Kukang

Kukang bojuje za zachování mořské biodiverzity. Členové organizace rozšiřují vzdělanost ohledně ohleduplného chování vůči mořskému světu. Dále se o tomto problému snaží informovat co největší počet lidí a zvou na benefiční akci Běh pro korály Zoo Ostrava. Letošní výtěžek z běhu bude věnován právě organizaci Vesna Panglao Conservation, která ve spolupráci s námořní policií hledá rybáře, kteří drasticky a ilegálně loví a ničí výjimečnou přírodu, především korály. Peníze půjdou rovnou na toto vyšetřování.

Běh se uskuteční 25. srpna v 18 hodin. Nejedná se o soutěž, ale zkrátka o zábavný běh v areálu Zoo Ostrava, letos nově vede část trasy botanickým parkem. Poběží se na třech tratích od půl kilometru do tří kilometrů. Kapacita je maximálně tisíc osob, můžete se přihlásit zde do 21. srpna. Pokud budou volná místa, bude možnost registrace i na místě. Startovné pro děti od 3 do 15 let činí 290 korun, pro dospělé 430 korun. V ceně je zahrnutý start, odpolední vstupné do zoo, parkování, diplom, tričko a tombola. Vstupné pro doprovod běžců činí 60 korun. Podrobné informace najdete na stránkách.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *