Zdroj: FB Arnika

Smutné výročí: uplynul rok od otrávení řeky Bečvy

Letos na podzim je to přesně rok od úniku toxických látek do řeky Bečvy. 20. září 2020 do řeky uniklo velké množství neznámých látek, které Česká inspekce životního prostředí později označila za kyanidy. Kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro živé organismy na asi 40 kilometrech toku. Vyšetřování otravy řeky stále trvá, začátkem srpna ve Zlíně poprvé zasedla sněmovní vyšetřovací komise, ale viník celé události ještě nebyl nalezen.

Přestože pár dní po úniku toxických látek ministr životního prostředí Richard Brabec napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin, ani po roce není jasné, kdo otrávení řeky způsobil. Vyšetřování navíc provází řada kontroverzí, na které upozorňuje například Hnutí Duha. Tato organizace tvrdí, že bezprostředně po havárii nebyly odebrány potřebné vzorky, které by pomohly určit viníka události. Hnutí Duha upozorňuje, že pokud viník zůstane nepotrestán, bude to znamenat nebezpečný precedens do budoucna. A dodávají, že důkladné vyšetření celé události je nutné nejen kvůli poškození životního prostředí, ale i kvůli místním obyvatelům. To, že veřejnost a řada místních s průběhem vyšetřování nejsou spokojení se projevuje i opakovanými demonstracemi a protesty ve Valašském Meziříčí a okolí.

Akce kolem Bečvy: jak se můžu zapojit?

  • Ekologická organizace Arnika upozorňuje, že havárie na Bečvě není ojedinělou událostí, v roce 2006 došlo k otrávení řeky Labe kyanidy a zničení ekosystému na asi 80 kilometrech řeky. Podle tohoto sdružení ochrana vod v České republice polevuje a k úniku toxických látek do vod dochází stále častěji. Proto Arnika přišla s výzvou Řeky bez jedů, kterou můžete podepsat tady.
  • Třetí zářijový víkend proběhne ve Valašském Meziříčí první ročník Envirofestu Bečva 2021. Hlavním organizátorem festivalu je sdružení Zdravá Bečva a mezi partnery akce je například i ekologická organizace Hnutí Brontosaurus. K myšlence prvního ročníku Envirofestu dovedl organizátory fakt, že i rok po havárii toto téma společností stále rezonuje a zájem veřejnosti o stav životního prostředí neutichá. „Stejně jako mnoho našich spoluobčanů nejsme spokojeni s postupem úřadů při vyšetřování havárie, která se stala symbolem poškozování našeho životního prostředí. Již 11 měsíců organizujeme demonstrace, benefice, vystoupení umělců i odborné debaty věnující se případu otrávené Bečvy. Vyvrcholením těchto akcí bude Envirofest Bečva 2021,“ uvedl Jan Husák ze Spolku Zdravá Bečva. Součástí Envirofestu budou diskuze, jedna z nich se bude věnovat právě vyšetřování havárie na Bečvě, další bude o tom, co vlastně znamená být aktivistou a třetí se zaměří na výzvy, které ochrana životního prostředí v budoucnu přinese. Součástí programu budou i hudební vystoupení, přijede například Tomáš Klus, Tomáš Kočko, kapela Koně a Prase nebo Bára Zmeková. Kompletní program festivalu najdete zde a k FB události se můžete přidat na tomto odkaze.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *