Zdroj: Pixabay.com

Ženy radí o menstruačním kalíšku: „Vydrží déle a nezapáchá. První zkušenosti ale bývají rozpačité“

Menstruační kalíšky jsou na vzestupu a tampóny hravě strčily do kapsy. Především kvůli finanční nenáročnosti a šetrnosti k přírodě. V otevřeném a upřímném rozhovoru se Karolína a Dominika podělily o své osobní zkušenosti s používáním kalíšku. Zatímco Karolína je s touto metodou spokojená, Dominika zůstává stále skeptická. Jaká byla jejich první zkušenost? Jak tato pomůcka obstála v porovnání s jejich očekáváním? A v čem jsou kalíšky lepší než jiné menstruační pomůcky? 

Menstruační kalíšek je inovativní pomůcka vyrobená z flexibilního silikonu, která se dá snadno a opakovaně používat. Díky různým velikostem a tvarům si každá žena může vybrat variantu, která jí nejlépe vyhovuje. Kalíšek se také velmi snadno čistí a lze ho sterilizovat vroucí vodou, což zajišťuje vysokou úroveň hygieny. Ovšem jeho největší výhodou je, že dokáže pojmout menstruační krev po delší dobu než tradiční pomůcky.

V současnosti se staly menstruační kalíšky oblíbenou ekologickou náhradou právě za tampóny. Navíc jejich opakovatelné použití uleví nejen přírodě, ale i peněžence spousty žen. Zorientovat se ve velikostech a značkách může být pro začátečnice mnohdy náročné a matoucí. Proto jsme se zeptali žen, jaké rady by daly těm, které s kalíškem teprve začínají. Dominika (24) a Karolína (33) už mají s kalíškem zkušenosti. Zatímco Karolína ho používá více než šest let a podobnou tematikou se zabývá v rámci své činnosti v organizaci Indiánky, Dominika si s ním zatím není úplně jistá.

Co Vás přimělo vyzkoušet menstruační kalíšek?

Dominika: Kalíšek je pro mě skvělou volbou kvůli své zdravotní nezávadnosti (tuším, že je to z nějakého lékařského silikonu). Člověk si necpe nic špatného do těla. A druhá věc – udržitelnost ekologická a ekonomická (životnost kalíšku je, tuším, až několik let a jde tedy o jednorázovou investici).

Karolína: V době, kdy jsem se rozhodla kalíšek vyzkoušet, to pro mě představovalo přesně tu ekonomicky a ekologicky udržitelnou volbu a zároveň jsem chtěla zjistit, jestli to bude pro mě konečně to pravé řešení při menstruaci. Vložky nevyhovují zejména v teplém počasí a tampony mi většinou nebyly tolik příjemné, protože jsem je neustále cítila. To kalíšek vyřešil, často úplně zapomínám, že ho mám zavedený a vůbec ho necítím.

Z čeho jste měly největší obavy při jeho použití?

Dominika: Určitě mám obavy ze zavedení. Zdá se mi to nepříjemné, a také mi přijde, že ne vždy jsou dostupné hygienické podmínky pro vylití a znovuzavedení.

Karolína: Obavu se zaváděním jsem měla taky a úplně první zkušenost byla rozpačitá, ale jakmile jsem natrénovala, jak jej dobře zavádět a vyndávat, stal se pro mě parťákem. Co se týče hygienických podmínek, tak ty jsou ne vždy nejpříznivější, ale člověk si poradí. Na druhou stranu bych ho rozhodně doporučila na celodenní túru/výlet, protože kalíšek stačí vyměnit ráno a večer.

Znamená to, že kalíšek není dostatečně čistotnou metodou? Nedá se tomu předejít?

Dominika: Musím přiznat, že mám stále strach, že pokud se budu nacházet na veřejném místě, třeba na záchodě ve škole, v práci, nebude zde dost hygienické zázemí a soukromí na vylití a očištění kalíšku pod vodou před znovuzavedením.

Karolína: Tyto situace nejsou příjemné, ale případně se dá domluvit s kolegyní nebo spolužačkou, aby vám vytvořila prostor a například pohlídala dveře na provedení tohoto úkonu. Jelikož mě ale vždycky stačilo vypláchnout a znovuzavést kalíšek vždy ráno a večer, proběhlo to v prostředí, kde to bylo možné.

Poradily byste, jak si vybrat velikost kalíšku? A jak Vám napoprvé sedl?

Dominika: Měla jsem ho tak 2x, podruhé už si to sedlo. Koupila jsem si ho přes internetový obchod Biooo (značka Lunette). Nejmenší velikost, kterou měli.

Karolína: Já kalíšek užívám už 6 let, a nejprve jsem vyzkoušela značku YUUKI, a poté jsem si koupila vizuálně krásný červený Whoop de doo od Anny Marešové. Oba kalíšky mi vyhovovaly první byl z měkčího silikonu a volila jsem nejmenší velikost, druhý je naopak zesílený a mám dvě velikosti, které střídám podle potřeby. Kalíšek Whoop de doo je už na pohled krásný a je praktické, že jelikož je červený, tak pak s užíváním nemění barvu, YUUKI je průhledný a barva používáním trošku zažloutne.

Řekly byste, že je kalíšek pohodlný? Například v porovnání s tampónem.

Dominika: Pohodlí při menstruaci je pro mě důležité, zvlášť pokud má být člověk v tyto dny produktivní. Tampony se mi zatím zdály nejpohodlnější volbou a kalíšek je vlastně jejich eko-obdobou. Krev neopustí samovolně tělo a tedy neprosákne ven na oblečení a zároveň nevnímám jeho přítomnost, když je zaveden. To je pro mě záruka pohodlí.

Karolína: Pro mě to byl nejdůležitější bod při výběru a kalíšek jej splnil na plné čáře. Kromě prvního dne menstruace, kdy si kalíšek nerada zavádím, pokud to není nutné, a využívám menstruační kalhotky. Zvýšené pohodlí představuje nejen díky tomu, že ho necítím, ale i četnosti vypláchnutí v porovnání s nutností výměny vložky/tamponu. Ale i absence odéru, který sebou nese nasáklá menstruační krev na vložce/tamponu. Další výhodu má při plavání, protože kalíšku nevadí kolikrát se jdete koupat a slouží jako zábrana. Tampony se nasakují a je potřeba je hned vyměnit.

Co byste doporučily ženám, které se obávají vyzkoušet menstruační kalíšek?

Dominika: Vyzkoušet kalíšek vícekrát, než jen jednou a také sdílet své pocity a zkušenosti s jinými ženami.

Karolína: Určitě se o tom otevřeně pobavit s kamarádkami, řešily jsme takhle jak menstruační kalíšek, tak menstruační kalhotky. A vyzkoušet a posoudit, jestli mi to vyhovuje nebo ne. Určitě je však potřeba zavádění/vyjmutí zkusit opakovaně (klidně i když menstruaci zrovna nemám). Zároveň je důležité vybrat vhodné zakončení (stopku) kalíšku. Z mé zkušenosti bych doporučila konec jako kuličku, protože se mi lépe uchopuje než pouze samotná stopka (rovné zakončení). Pak je důležité myslet na to, že mohu díky stlačením pánevního dna posunout kalíšek blíže směrem ven, a pak při vyndávání jako první narušit prstem podtlak.

Kde hledat informace?

Pokud se chcete dozvědět více o zdravém ženském cyklu, doporučujeme sledovat sociální sítě organizace Indiánky, která se věnuje tématům jako je PCOS, endometrióza nebo umělé oplodnění (IVF). Dále doporučujeme navštívit profil organizace Nehormonálka, která zpracovává i alternativnější metody antikoncepce a tipy na problémy s menstruací. Ženy se také mohou obrátit na obě organizace s dotazy týkajících se ženského zdraví nebo se přihlásit na jejich kurzy a setkání.

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *