Zakladatelky spolu Karolína Krejčová a Anna Sedláková (foto: Filip Starý)

Jak léčit poruchy menstruace? Ztráta cyklu může být pro ženy frustrující

Vynechání menstruace nemusí vždy nutně znamenat, že se na těhotenském testu objeví dvě čárky. Ačkoliv je to při zpoždění cyklu první a logické vysvětlení, existují i jiné zdravotní důvody. Nepravidelnost či absence měsíčků může být pro ženy psychicky náročná, i proto se ženy potýkají s pocity méněcennosti a frustrace, které mohou přerůst v deprese. Anna a Karolína ze spolku Indiánky, které se věnují nejen poruchám menstruace, vzkazují, že nejdůležitější je takovou situaci řešit.

Ztráta menstruace neboli amenorea se vyznačuje vynecháním minimálně dvou menstruačních cyklů. Tato porucha se dělí na primární a sekundární. Ženy, které nedostaly měsíčky již v raném věku řadíme do skupiny primární. Zde se poruchy menstruace mohou vyskytovat z důvodu hormonální nerovnováhy či neplodnosti.

Nedostala jsem v mládí menstruaci a rok jsem se jí společně s doktorkou snažila vyvolat za pomocí hormonů. Pak jsem je vysadila, abych zkusila, zda se mi tělo nahodilo, ale stejně se mi menstruace neobnovila. No a jelikož jsem chtěla menstruovat jako každá žena, začala jsem brát hormonální antikoncepci,‘‘ říká Anna Sedláková, zakladatelka projektu Indiánky.

Kalíšek – bezhormonální pomůcka pro početí (foto: Filip Starý)

Užívání antikoncepčních pilulek ženami v současnosti klesá. Hlavním faktorem je dostupnost informací o vedlejších a negativních účincích, mezi které patří například tromboembolická nemoc, migrény, zavodnění, ale i ztráta menstruace. Právě s tímto následkem se setká největší počet žen spadajících do sekundární amenorey. Menstruační cyklus vyvolávaný hormony je umělý a tělo si na produkci menstruace „odvykne“. Po vysazení hormonů se proto ženy setkávají s absencí cyklu, a to v řádu měsíců či dokonce roků.

Amenorea může být zároveň pouze příznakem závažnější poruchy menstruace, a to Syndromem polycystických ovarií (PCOS). Mezi projevy patří nepravidelná menstruace, nadměrný růst ochlupení na těle, akné a cysty na vaječnících, a také psychické problémy jako deprese či nespavost. PCOS tak může vést k potížím s ovulací a narušit plodnost, nebo ovlivnit metabolismus, což zvyšuje riziko obezity, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. Všechny projevy jsou však velmi individuální a ženy mohou mít jen některé z nich.

Jaké návyky mohou mít vliv na menstruaci?

Amenorea, PCOS, či předčasná menstruace mohou souviset s hormonální nerovnováhou a životosprávou každé ženy. Se ztrátou menstruace se často potýkají dívky s anorexií či sportovkyně. Převážně z důvodu velkého úbytku na váze a fyzického vyčerpání. Menstruace je pro tělo náročným procesem, proto v případě, že tělo není dostatečně vyživeno, nedojde k jejímu nastartování. 

To ovšem ještě neznamená, že je žena neplodná a nedochází k dozrání vajíčka. Nicméně jedná se o varovný signál, že se tělu nedostává určitá potřeba. Klíčem k obnovení a nastartování pravidelného cyklu je proto rovnováha. Je třeba konzumovat vyváženou stravu, pravidelně se hýbat, dostatečně odpočívat a udržovat duševní pohodu.

Zakladatelky spolku Indiánky Anna Sedláková a Karolína Krejčová doporučují zdravé cukry, nejlépe v kombinaci s bílkovinou, nestresovat se a nedržet drastické diety, které zatěžují psychiku. Dále se prokázalo jako účinné doplňování omega-3 mastné kyseliny. Na podporu psychiky radí Karolína zajít na terapii, nebo navštívit sezení kruhového sdílení, ve kterém si ženy naslouchají a podporují se navzájem. Součástí kruhů je často také psycholog.

Nedostala jsem několik měsíců menstruaci, co teď?

Obnovení menstruačního cyklu lze dosáhnout nejen vyváženým životním stylem, ale též pomocí alternativních metod soustřeďujících se na cvičení s ženským tělem. V současnosti se problematice PCOS či nastavení hormonální rovnováhy věnuje Markéta Červová, která pomáhá stovkám žen skrze úpravu jídelníčku a celkového životního stylu. 

Velmi populární je též hormonální jóga, nebo metoda podle Ludmily Mojžíšové. Poslední dvě zmíněné metody využívají mobilizace a masáže konkrétních tkání, které podporují tvorbu hormonů v těle.

Anna dále doporučuje metodu Seed cycling neboli cyklus pomocí semínek, která spočívá ve střídání konzumace semínek, jež podporují hormony v různých částech cyklu. Jedná se o dýňová, sezamová, konopná a slunečnicová semínka. Anně zmíněná metoda pomohla s růstem výstelky dělohy a v kombinaci s užíváním progesteronu začala menstruovat.

Foto: Filip Starý

Poslední a zároveň nejdůležitější radou je správný výběr gynekologa. V současné době máme na výběr mezi moderními a kvalitními lékaři, kteří se často specializují na konkrétní poruchy.  „Byla jsem dlouho u někoho, kdo mi nevyhovoval, protože jsem v mládí neměla sebevědomí říct, že tohle se mi nelíbí, a brala jsem lékaře jako autority,‘‘ svěřila se Anna. Je důležité, aby si žena sama rozhodla, jakou cestu ke svému uzdravení si zvolí, ať už se jedná o hormonální jógu, čínskou medicínu, nebo bylinky. „I přes amenoreu však je možné otěhotnět, ve spolku máme případy, kdy se to povedlo, například zbloudilá ovulace apod., takže i zde mají ženy naději,” uzavírá Anna.

Je se mnou něco špatně?

Menstruace je sice důležitá, ale rozhodně by neměla být zdrojem trápení a stresu. Se zmíněnými poruchami se potýká velká spousta žen a v žádném případě není důvod se za ně stydět. Naopak je potřeba, aby se žena s problémy menstruace svěřila a řešila je včas. Zároveň by jí měla být představena možná řešení, ze kterých si může sama vybrat způsob léčení. A pokud cítí nátlak podstoupit konkrétní léčebný přístup, neměla by se stydět dát najevo svůj nesouhlas.

Sdílet

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *