První epizoda podcastu Pijavice! S Evou Dudovou z Přestupní stanice

Se zakladatelkou Přestupní stanice Evou Dudovou jsme mluvili o tom, jestli život na ulici hrozí každému z nás, o čem je udržitelná móda a proč bezdomovectví není jen o tom najít si práci.

 

„Bezdomovci jsou odsuzovaní jako líní lidi. Plete se chudoba s leností a s nedostatkem vůle. Chudobu vnímáme jako vlastní chybu a nevidíme sociální struktury, které za tím stojí a jsou propletené. Jsou to systémové struktury, je to náš sociální systém. Přístup je trestající, místo podpůrného. A je to zabudované ve společnosti, že tyto lidi vnímáme jako někoho jiného, že jsme my a oni. Nechceme se ztotožňovat s někým, kdo skončil špatně, nechceme toho člověka vnímat jako někoho, kdo je nám blízký. Chceme ho vnímat jako někoho, kdo má spoustu negativních vlastností, které ho na ulici dovedly a my, když ty vlastnosti nemáme, tak se té ulici dokážeme vyhnout a vlastně se nás to netýká. Tím pádem ten člověk je špatný, může si za to sám a pak je tady otázka zásluhovosti pomoci, která je úplně zvrácená. Je spousta lidí, kteří si myslí, že dostat se z ulice je otázka najít si práci a mít pevnou vůli. Ale bezdomovectví je obrovské trauma.“

 

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *