Zdroj: jcomp (freepik.com)

Primark vtrhnul do Česka. Jak se vyvarovat neekologických nákupů?

V půlce června se v Praze otevřela první česká pobočka irského obchodu Primark. Tento módní řetězec se stal symbolem fast fashion, tedy velmi levné a snadno dostupné módy. Takové oblečení je vyráběno bez ohledu na životní prostředí a v továrnách s otřesnými pracovními podmínkami, jak upozorňuje organizace NaZemi. Tímto způsobem nevyrábí zboží jen Primark, týká se to i řady dalších módních řetězců. Jak výroba levného oblečení probíhá, v čem je problematická a jak můžeme nakupovat módu udržitelněji?

Skutečná cena našeho oblečení

Nedůstojné pracovní podmínky v oděvních továrnách a ekologickou zátěž, kterou výroba způsobuje, dlouhodobě tématizuje organizace NaZemi svou kampaní Ušili to na nás! Neziskovka upozorňuje, že většina oděvů, které si kupujeme, je vyráběno v jihovýchodní Asii, Africe nebo v latinské Americe, protože v těchto zemích je levnější pracovní síla. Pracující v těchto továrnách – často i děti – dostávají extrémně nízké mzdy, které nepokryjí ani základní životní náklady a pracují dlouhé přesčasy. Zároveň nejsou dodržována základní bezpečnostní pravidla, takže dochází k mnoha vážným, dokonce i smrtelným úrazům.

Dalším problémem při výrobě oblečení je ekologická zátěž. Pěstování bavlny je velmi náročné na vodu a často se pěstuje v oblastech, kde je o vodu nouze. Známým příkladem dopadu intenzivního pěstování bavlny je vysychání Aralského jezera v Uzbekistánu. Při pěstování bavlny na vyčerpané půdě je také nutné použití velkého množství hnojiv a pesticidů a podle NaZemi je pěstování bavlny nejvíce chemizovaným odvětvím zemědělství. Dalším environmentálním problémem při výrobě oblečení, na který upozorňuje například ekologické sdružení Veronica, je barvení. Bavlna se musí bělit nebo barvit a voda z barvení, plná chemických látek, ústí často přímo do vodních zdrojů, protože v rozvojových zemích není ochrana přírody tak důsledná.

Tipy na udržitelnější nákupy

Nakupujte z druhé ruky!

Nakupovat oblečení v secondhandech je ekologičtější varianta, která zároveň uspokojí vaši touhu po nových módních kouscích. V sekáčích se dá najít skvělé oblečení, často kvalitní a za zlomek původní ceny. Nákupem v řadě secondhandů taky můžete přispět na charitu nebo jinak pomáhat. Například pražská Přestupní stanice je obchod se secondhandovým oblečením, který zaměstnává lidi bez domova a pomáhá jim se zpátky postavit na nohy.

Vyměňujte!

Řada spolků ve větších i menších městech pořádá swap party nebo bleší trhy. Na swap party můžete přinést vaše použité oblečení a zdarma si odnést jiné. Na bleších trzích můžete jednak prodat oblečení, které už nechcete nebo výhodně nakoupit od někoho jiného.

Podporujte místní firmy!

Další možností udržitelného nákupu je vybírat si oblečení od českých firem s českou výrobou nebo od malých návrhářů a značek, u kterých znáte výrobní proces. Existují i mezinárodní iniciativy sdružující firmy, které se zavázaly k naplňování principů ekologického a udržitelného obchodování, jednou z nich je například World Fair Trade Organization (WFTO).

Nakupujte promyšleně!

Když už nakupujete v běžných módních řetězcích, kupujte jen to, co skutečně potřebujete. Nepodléhat slevovým akcím při impulzivních nákupem se vyplatí nejen životnímu prostředí, ale i vaší peněžence. Při každém nákupu se zamyslete, kolikrát si vybraný kousek skutečně vezmete na sebe. Říká se tomu cost per wear – jednoduchá rovnice cena produktu/počet nošení. Pokud si koupíte tričko ve výprodeji za stovku a vezmete si ho jen jednou, ve výsledku za jedno nošení zaplatíte víc, než když si koupíte klidně dražší a kvalitnější kousek, který budete nosit několik let.

Udržitelné nákupy oblečení nejsou jediný způsob, jak pomáhat přírodě a vaší peněžence. Koukněte na naše tipy pro ekologičtější domácnost.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *