Zdroj: Jezevčíci v nouzi

Nudíš se? Vyvenči jezevčíka!

Pomalu přicházející letní počasí vybízí k procházkám v přírodě. A ještě můžete udělat dobrý skutek a přibrat s sebou čtyřnohého parťáka.

Dobročinná organizace Jezevčíci v nouzi sídlí v Droždíně asi 6,5 kilometru severovýchodně od centra Olomouce. V pěší vzdálenosti se nachází poutní místo Svatý Kopeček. Oblíbená rekreační lokalita je obklopena lesy a protkána turistickými stezkami, ale pejska můžete vzít klidně jen na louku za psím útulkem. Samozřejmě dle doporučení ohledně zdravotního stavu a stáří jednotlivých jezevčích pacientů či seniorů. Venčit můžete po předchozí domluvě ve všední dny od 16:30 do 19:30, víkendy jsou vyhrazeny pro stálé venčitele.

Jak kromě venčení ještě můžete pomoct? Nejvíce tak, že jednoho z jezevčích svěřenců po předchozím pečlivém uvážení adoptujete, aktuální alba pejsků najdete vždy na facebooku Jezevčíci v nouzi z.s. Rovněž lze přispět na transparentní účet 2300759229/2010. Možná je i materiální pomoc, ideálně po konzultaci s předsedkyní spolku Petrou Petroš. Ze zdravotních důvodů například krmí pouze odzkoušeným krmivem, jiné by mohlo zvířatům rozhodit zažívání.

Tato neziskovka nabízí trvalý domov pro asi tři desítky handicapovaných, starých a nemocných pejsků. Dalších dvacet míst je připraveno pro jezevčíky a jejich křížence, kteří potřebují uzdravit tělo a duši, a právě ti jsou poté připravení k adopci. V neposlední řadě se zabývá osvětou, aktivně upozorňuje na konkrétní velkoprodejce a množitele jezevčíků.

Možná jste tuto organizaci zaregistrovali na sociálních sítích skrze fotky a videa takzvaných pyžamáků. Jde o trvale ochrnuté pejsky žijící plnohodnotný život, co díky speciálním vozíkům nepřijdou o kouzlo procházek. Tato pomocná kolečka jim umožní pohyb, nemohou je ale mít non stop. Často neovládají vylučování, nosí tedy dětské plenky a přes ně overaly, aby plena lépe držela plus zabraňují oděrkám. Projdete-li si vyčerpávající informace na facebooku i na webu, kde se paní Petroš přímo o nejčastějších hejtech (pramenících nejspíš z nepochopení situace) zmiňuje a uvádí je na pravou míru, snad dojdete také k závěru, že JVN dělají vše pro dobro pejsků. Ano, je to trošku komicky roztomilé, ale ti jezevčíci nepřemýšlí, jestli si náhodou o nich někdo neříká, že vypadají jako malí lachtánci. Jednoduše běhají po veliké zahradě, kterou mají k dispozici, a jsou šťastní.

Nebo mrkněte na psí útulky a podobná zařízení ve svém okolí. Možnosti pomoci budou jistě téměř totožné.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *