Zdroj: J. Watzek

Adoptuj si píšťalu. Jak se zachraňují kostelní varhany?

Chtěli jste někdy vlastnit aspoň část varhan? Teď máte jedinečnou možnost, a ještě k tomu všemu uděláte dobrý skutek. Spolek pro záchranu bohosudovských varhan totiž organizuje sbírku.

Bohosudov, centrální část města Krupka nedaleko Krušných hor, skrývá monumentální poutní chrám. Bazilika Panny Marie Sedmibolestné má nejen bohatou historii, ale také jedny varhany, které zněly nedaleko Teplic už v 18. století. Dnes ale kvůli klimatickým výkyvům a červotoči chátrají. To teď můžete změnit.

Jak se adoptuje píšťala?

Jedním ze způsobů, jak na opravu přispět, je nakupovat přes Givt a jako svou organizaci zvolit Spolek pro záchranu bohosudovských varhan. Pokud ale ze svého daru chcete něco získat, můžete si adoptovat jednu z píšťal. Stačí si vybrat rejstřík představující nástroj, který varhany napodobují a tón, což už je jedna konkrétní píšťala. Pak stačí jen zaplatit. Na webu si můžete poslechnout z čeho vybíráte, a dokonce se dočtete i nějaké zajímavosti. „Všechny peníze, které budou vybrány, budou použity na generální opravu varhan, které se za celých 117 let nikdy zásadním způsobem neopravovaly a ocitají se tak na pokraji své životnosti,“ říká předsedkyně spolku Lenka Doubková. 

Zdroj: J. Watzek

Proč bychom opravovali varhany?

Cílem snažení spolku je přivést do prostor baziliky kulturu ve formě koncertů a výstav, čímž rozšíří do povědomí široké veřejnosti, jakou vzácnost v sobě bazilika skrývá. Tento chrám získal v roce 1924 označení minor, což je čestný titul udělovaný papežem pro kostely významné pro své okolí.

„Budou s námi při nejrůznějších příležitostech, společenských a kulturních setkáních, ať už to budou varhanní koncerty nebo vystoupení našich dětí, svatební nebo smuteční obřady, hudební doprovody mší či předávání maturitních vysvědčení. Ve spojení s blízkou ZUŠ a Konzervatoří se na nich mohou učit naše děti. Třeba tak společně umožníme vznik nové generace varhaníků,“ přiblížila důvody vzniku sbírky Doubková.  Sbírka běží přibližně půl roku a už se podařilo vybrat přes 260 tisíc. Na úplnou opravu ale bude potřeba kolem tří miliónů.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *