Zdroj: Jeden svět Olomouc

Lidskoprávní festival Jeden svět se po dvou letech vrací do Olomouce

Po dvou letech, kdy v minulém roce uspořádání festivalu zabránila koronavirová pandemie, se konečně znovu dočkáme oblíbeného mezinárodního lidskoprávního festivalu organizovaného pod záštitou organizace Člověk v tísni. Projekce dokumentů startují ve čtvrtek 15. července a končí v pátek 16. července. Letos však přinese pestrou nejenom filmovou, ale i hudební zábavu, na kterou můžete zavítat na Parkán na Konviktu nebo do Uměleckého centra Konvikt v Olomouci. 

Festival vždy reflektuje aktuální dění doma i ve světě. Právě proto se letos organizátoři rozhodli pro téma Vypadáváš. Proč právě toto téma? Jak se píše na webových stránkách festivalu, slovo „,vypadáváš’ se stalo jedním z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí zprostředkovávaná technickými možnostmi internetu. Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do komunikace umožněné technologiemi. Zároveň označuje i situaci, ve které se spousta lidí po začátku pandemie ocitla. Kdo vypadává pouze z videokonferencí a kdo z běžného života? Jaké výzvy s sebou přinesl přechod do online prostředí a jaké je naše místo v nové realitě?”

Na co se letos můžete těšit?

Program nabízí širokou škálu dokumentů, můžete se těšit například na snímek Neviditelná od slovenské režisérky Maiy Martiniak, která dokumentuje odvrácenou tvář porodů, jež se mohou stát traumatizujícím zásahem do života ženy. Nebo na makedonský filmový debut Země medu, nominovaný na Oscara rovnou ve dvou kategoriích, sledující životní příběh Hatidzy Muratové, která se živí sbíráním medu a zároveň se stará o svou starou matku. Dále na nizozemský film Ztracené vzpomínky zachycující strasti diagnózy a života s demencí. Z české tvorby na dokument Bydlet proti všem od českého režiséra Tomáše Hlaváčka zobrazující (ne)dostupnost bydlení v České republice a na druhý český snímek Nová šichta mapující cestu propuštěného horníka, který se snaží najít novou životní cestu a přihlásí se na kurz programátorství. Další dokument Autoportrét kombinuje život s anorexií a talent fotografky Lene Marie Fossen, Hon za utopií zase ukazuje stále palčivější problém klimatických změn a snahu jedné nizozemské rodiny něco změnit. Jako soubor deníkových záznamů jedné syrské matky pak vznikl snímek Pro Samu, jež zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři i jako volání světa o pomoc, aby nezavíral oči před lidským utrpením.

Festival nabízí nejen projekce filmů, ale také panelové debaty (například o situaci v současném Bělorusku očima běloruských exulantů, nebo o potřebě feminismu v dnešním světě), spoustu koncertů olomouckých interpretů, kde vystoupí Lukáš Mareček, Hope Astronaut, Dirty Old Dogs, Vladimír B, El Chuppa, Contrust nebo Prima Musica a Voj Tech. Protáhnout se po hodinách sezení můžete třeba na hodině jógy. 

Pokud však zrovna trávíte čas na dovolené, bydlíte na druhé straně republiky  nebo se z jiných důvodů na festival nemůžete dostavit, nemusíte zoufat. Člověk v tísni nabízí v rámci platformy Promítej i ty! stahování a promítání dokumentárních filmů ať už pro sebe, či pro širší publikum vašich přátel či známých. Pedagogy by mohl zajímat vzdělávací program Jeden svět na školách, který poskytuje atraktivní formou audiovizuálních lekcí dokumentární filmy a metodické materiály zdarma dostupné online na portále JSNS.CZ. Jednotlivé lekce jsou zaměřeny na aktuální témata současného světa a na moderní československé dějiny. 

Co je festival Jeden svět?

Festival Jeden svět se poprvé konal v roce 1999 jako jedna z mnoha aktivit obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, kterou můžete podpořit nejen například návštěvou tohoto letního festivalu, ale také nákupem na Givtu.  Festival každoročně uvádí přes stovku kvalitních dokumentárních filmů z celého světa tematicky zaměřených od politických kauz a zobrazování nedemokratických režimů přes rozvojová témata až po sociální otázky, životní prostředí a životní styl. Zpestřením pak mohou být stejně důležité následné debaty s hosty z řad filmařů, filmových protagonistů, lidskoprávních aktivistů či českých expertů. Během festivalu je tradičně udělována mezinárodní lidskoprávní cena Homo Homini určená osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Samotný festival získal v roce 2007 čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. 

Studuji mezinárodní vztahy a bezpečnost a evropská studia a diplomacii. Studium mě doprovází i ve volném čase, kdy až posedle sleduji politické a celospolečenské dění, což prokládám dobrou kávou a naprosto vypínám sledováním seriálů. Pro Givt jsem začala psát jednoduše proto, že se mi líbí spojení novinařiny s podporou neziskového sektoru, který je v Česku stále stigmatizován a nedostává se mu pozornosti, jaké si zaslouží.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *