Zdroj: White77 z Pixabay

STOPka doučuje děti i o prázdninách

Kvůli pandemii koronaviru bylo mnoho dětí připraveno o možnost vzdělání. V první řadě děti ze sociokulturně znevýhodněných rodin, které například neměly finanční prostředky k nakoupení techniky potřebné k online vyučování. Dalším faktorem také je, že rodiče mnohdy nejsou schopni dětem danou látku doma sami vysvětlit. Proto sdružení S.T.O.P. nabízí doučování nejen přes prázdniny zdarma.

Zavření škol a přesun výuky na distanční formu znamenalo pro značnou část dětí velké potíže ve vzdělávacím procesu a prohloubení rozdílů v samotné úrovni vzdělání. Sdružení S.T.O.P. proto pořádá doučovací kurzy v rámci Ostravy a okolí zdarma. „Našimi klienty jsou tedy děti, jejichž rodiče mají pouze základní vzdělání, děti z pěstounských rodin, děti, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit soukromé doučování a sami nejsou schopni svým dětem s učivem pomoci, romské děti a děti cizinců,“ uvádí Petra Hubová, koordinátorka dobrovolníků v doučování.

Jak doučování probíhá?

Pokud má rodič nebo dítě zájem o pomoc, lze na webových stránkách sdružení vyplnit on-line přihlášku, nebo se domluvit s organizací přes emailovou adresu. Doučování je určené pro děti od 6 do 18 let. Probíhá přímo v rodině dítěte, pokud tomu situace vyhovuje. Hodiny se odehrávají minimálně jednou týdně po dobu 1-2 hodin. Vyučující se skládají z dobrovolníků, převážně se jedná o studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol. Dobrovolníci mají patřičné vzdělání pro práci s dětmi, navíc mají po celou dobu programu možnost spolupracovat s koordinátorem, který zajišťuje poradenství a zpětnou komunikaci se školou, kterou doučované dítě navštěvuje. „Chceme tím dosáhnout co nejefektivnějšího doučování a zlepšení školních výsledků dítěte,“ dodává Ivona Šťovíčková, statutární zástupce a vedoucí projektů.

Sdružení dětem hradí potřebné pomůcky, jako jsou například knihy, sešity nebo psací potřeby. Dále děti mají možnost se v rámci programu dostat na kulturní či sportovní akci, nebo jet na jednodenní až několikadenní výlet za symbolický poplatek.

Co je to projekt doučování?

Projekt doučování se zaměřuje hlavně na rodiny s dětmi ze sociokulturně znevýhodněných poměrů. Sdružení nabízí několik na sebe navazujících doučovacích aktivit. Mezi ně patří například program Apollo, který je určený pro děti přecházející ze základní na střední školy. „Původně, na začátku vzniku organizace, jsme realizovali pouze dobrovolnický program Doučování, kdy dobrovolníci docházeli za dětmi do rodin. Dětí přibývalo a dobrovolníků nikdy tolik nebylo, děti tudíž zůstávaly bez pomoci. Přemýšleli jsme, jak to změnit a prvně vymysleli program Apollo,“ říká Ivona Šťovíčková. Dalším takovým programem je i Orion, který je určený pro děti prvního stupně základní školy. „Dobrovolníci si často nevybírali děti z druhého stupně základní školy. Děti z druhého stupně již byly schopné i samostatného dojíždění za lektory do našich učeben. Protože dětí stále přibývalo, vymysleli jsme program Orion,“ dodává.

Prostřednictvím těchto aktivit se sdružení snaží zvýšit motivaci dětí k výuce a kladně změnit jejich pohled na učení. V rámci programů je možné si zažádat o dobrovolníka, který bude docházet do rodiny. V případě, že tyto podmínky rodině nevyhovují, snaží se organizace zajistit doučování v prostorách školy, kterou dítě navštěvuje. „Většina rodičů malých dětí by si totiž přála, aby k nim někdo jezdil přímo domů. Říkáme jim, že pokud nemohou s dětmi dojíždět přímo k nám do vzdělávacího centra, zařadíme jejich děti do seznamu zájemců o dobrovolníka, ale je tam to riziko, že dítko bude dlouho čekat, případně, že nebude dobrovolníkem vybráno. Dobrovolníci si totiž sami vybírají, koho chtějí doučovat, není žádný pořadník ani jim neříkáme, koho si musí vybrat,“ uvádí Šťovíčková. O všechny programy je velký zájem.

Svoboda, tolerance, osvěta, podpora

Nezisková organizace S.T.O.P. byla před dvaceti lety založena nadšenci z Ostravské univerzity za účelem změnit postavení romských dětí v českém školství. Za tu dobu se stala profesionální organizací s mnoha zaměstnanci a dobrovolníky. Zkratka organizace vyjadřuje jejich hlavní cíle – svobodu, toleranci, osvětu a podporu.

Pokud byste chtěli organizaci podpořit, je to možné nákupem na Givtu nebo přes Souhvězdí pomoci.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *