Zdroj: Centrum Narovinu

V Praze bude Africký festival! Centrum Narovinu slaví 20 let pomoci dětem v Keni

Centrum Narovinu pořádá už v sobotu na oslavu 20 let pomoci dětem v rámci projektu Adopce na dálku Africký festival. Těšit se můžete na jídlo, tanec i hudbu a výtěžek ze vstupného poputuje na podporu vzdělávání dětí v Keni.

Centrum Narovinu pořádá kulturní festival, v rámci něhož oslaví fungování 20 let Adopce na dálku. Na programu bude africká kultura, hudba, tanec, móda, příběhy, workshopy, afro občerstvení, tradiční etiopská káva, malování na obličej či dárky s příběhem.

Festival proběhne 21. května od 14 do 19 hodin v Praze-Vyšehradě v budově Starého purkrabství. Vstupné na akci je dobrovolné a výtěžek podpoří vzdělávání dětí v Keni. Na programu je třeba koncert AneboAfro, orientální tanečnice, módní přehlídka nebo africké pohádky. „Patronkou Afrického festivalu je herečka Bára Munzarová, jedna z adoptivních maminek, která podporuje vzdělání dětí v Keni,“ informuje Simona Heřtusová, předsedkyně správní rady Centra Narovinu. Přesný program najdete na facebookové události. 

Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku

Základní vzdělání je v Keni bezplatné, děti si však musí samy hradit učebnice, školní uniformy a poplatky za zkoušky. Velká část rodin žije v chudobě a nemá dostatečné finanční prostředky. Státní základní školy jsou v Keni plné a nemají takovou kvalitu, jako ty soukromé.

Náklady na vzdělání na střední škole jsou v Keni dvojnásobněji vyšší než na škole základní, a to přibližně 14 400 Kč za rok. Vzdělání na středních školách je všeobecné a podobá se našemu gymnáziu, proto mnoho dětí pokračuje na vyšší odborné školy či univerzity, aby se mohly více specializovat a mít tak větší šanci v zaměstnání.

Zdroj: Centrum Narovinu

Mapujeme krásných 20 let příběhů, kdy jsme díky podpoře vzdělání pomohli dětem v Keni vystudovat vysněné školy, strávit dětství se svými vrstevníky, rozšířit si obzory. Dnes už jsou dospělí, mají své vlastní rodiny, zaměstnání, zapojují se jako dobrovolníci a posílají to dál,“ říká Simona Heřtusová.

Pokud chcete podpořit studium dítěte v Keni, můžete se zapojit do projektu Adopce na dálku a stát se tak adoptivním rodičem. Adoptivní rodina je pravidelně informovaná, jak se dítěti ve škole daří, dále si adoptivní rodiče mohou s dítětem dopisovat, posílat mu dárky či jej navštívit.

4 000 změněných osudů 

Částka, kterou svému vybranému dítěti adoptivní rodina poskytne, pokrývá školné, všechny učební pomůcky a povinnou školní uniformu. „Za 20 let jsme v rámci programu pomohli se vzděláním více jak čtyřem tisícům dětí,“ sděluje Simona Heřtusová. Projekt a podpora zajistí dítěti potřebné vzdělání a šanci na lepší budoucnost. Organizace tak pomáhá nejen konkrétním dětem, ale dává možnost mít lepší budoucnost celým rodinám a komunitám.

Zdroj: Centrum Narovinu

Ostrov Naděje

Další počin Centra Narovinu je výstavba komunitního centra na Rusinga Islandu v Keni. Na ostrově na Viktoriině jezeře žije asi 22 tisíc obyvatel, z nichž téměř polovinu tvoří děti do 15 let. Jedná se o velmi chudou oblast, kde se tamní lidé potýkají s chorobami, podvýživou, parazitickými onemocněními a nedostatečnou zdravotní péčí.

Všechny tyto problémy mají za následek vzrůstající počet sirotků. Proto Centrum Narovinu na ostrově postavilo komplex, který slouží jako vzdělávací areál, sirotčinec, kuchyň se skladem potravin, farma a klinika s laboratoří, lékárnou, sterilizační místností, prádelnou, ambulancemi a porodním sálem.

Jestli chcete Centrum Narovinu podpořit, připravili jsme si pro vás od 17. 5. do 23. 5. 2022 akci s Pomocníkem. Pro více informací klikněte ZDE.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *