Zdroj: FB Zažít Smečky jinak

Sousedské slavnosti ve vaší čtvrti. K Zažít město jinak se letos připojí i pražské Smečky

Třetí víkend v září se ve městech po celé republice konají sousedské slavnosti v rámci iniciativy Zažít město jinak. Letos poprvé se k akci připojil sociální podnik kavárna Bílá vrána a ve spolupráci s dalšími podniky v pražské ulici Ve Smečkách připravuje program pro děti i dospělé.

Zažít Smečky jinak

Podle Kláry Šuhajové, místní organizátorky sousedské slavnosti Ve Smečkách, je tato ulice místem s nevalnou pověstí: „Kvůli množství nevěstinců a drogových dealerů pravidelně obsazuje první příčky v žebříčcích pražských míst, kterým je lépe se vyhnout,“ říká. Organizátoři ale chtějí na zářijovém setkání ukázat, že se v této ulici nachází i zajímavá místa, která stojí za to navštívit. Nic samozřejmě není tak černobílé, jak se na první pohled zdá, a o Smečkách to platí dvojnásob,“ vysvětluje Klára Šuhajová. „Množství krásných a zajímavých míst Ve Smečkách se může vzhledem k množství černých historek, které o této ulici kolují, zdát až udivující. Občas to dokonce působí dojmem, že Smečky přitahují stejnou měrou kriminálníky a milovníky divoké zábavy, jako i lidi toužící změnit svět k lepšímu,“ dodává.

V horní části ulice se nachází kavárna Bílá vrána, kterou provozuje sdružení Pohoda. Kavárna zaměstnává lidi s mentálním postižením a jejím cílem je zapojit tyto lidi do smysluplné práce, která jim přináší příjem, zkušenosti a možnost práce mimo sociální systém. Ve Smečkách najdete taky prodejnu mlékárny Krasolesí, tapas bar Ježkovy voči, plavecký klub Raftík pro rodiče s dětmi nebo chráněnou dílnu Inspirace, kde mladé ženy s postižením vyrábějí hračky a dekorace z recyklovaných materiálů. „V ulici narazíme taky na malou Itálii v podobě pražírny Rcaffe, která nabízí nejlepší kávu široko daleko,“ popisuje Šuhajová. „Taky je Ve Smečkách chráněná dílna Jedna Bedna, která vytváří bezpečný prostor a pracovní příležitosti pro lidi s duševním onemocněním a Tiskárna a knihovna pro nevidomé K. E. Macana. Ještě o trochu níž se pak nachází Galerie Smečky, která se mimo jiné pyšní největší sbírkou českých koláží,“ dodává.

Všechna tato místa nachystala na sobotu 18. září program pro návštěvníky festivalu, a to v podobě tvořivých workshopů, prohlídek jindy nepřístupných míst, soutěží, únikovek a ochutnávek. Jeden z mála místních rezidentů, pan Havlíček, si připravil povídání o historii Smeček, včetně černých a pikantních historek. „Třešničkou na dortu pak bude střešní koncert kapely Backdoorman. Svou návštěvou se tedy nejen dobře pobavíte, ale podpoříte spoustu skvělých lidí a podniků,“ zve Klára Šuhajová. Celý program sobotní slavnosti najdete tady a na facebookovou stránku celé akce se můžete podívat tady.

Zdroj: FB Zažít Smečky jinak

Zažít město jinak i mimo Prahu

Slavnosti v rámci iniciativy Zažít město jinak se konají už od roku 2006 a hlavním koordinátorem je spolek AutoMat. Jednotlivé akce ale vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit a to s důrazem na společné sdílení veřejného prostoru, vzájemnou výpomoc a dobrovolnictví. Cílem celé akce je, abychom vystoupili ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a aby hlavní prostor dostali místní obyvatelé se svými nápady a také místní organizace, spolky, podniky, kapely a divadelní soubory. Slavnosti pod záštitou Zažít město jinak se nekonají jen v Praze, ale i v Brně, Ostravě nebo Olomouci a i v řadě menších měst. Celý seznam letošních lokalit najdete tady.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *