Zdroj: Fotogalerie Nadačního fondu Agora7

Přístav 7 slaví čtyři roky. Přijďte se podívat na Dny otevřených dveří

Před čtyřmi lety vznikl Přístav 7, vzdělávací a kulturní centrum pro seniory nejen z pražských Holešovic. Své narozeniny se rozhodli dobrovolníci oslavit dnem otevřených dveří. Co vás na něm čeká a jakým dalším projektům se organizace zodpovědné za vznik centra věnují? 

Centrum Přístav 7 funguje již čtyři roky a poslední zářijový den chystá slavnostní Den otevřených dveří. Na programu budou různé dílny, workshopy, muzika, oheň, beseda se známou osobností, virtuální realita a bojovka. „Bude se konat vernisáž potištěných plátěných tašek s motivy našich studentů, na kterých budou pracovat v rámci Ateliéru kresby,“ láká na slavnost marketingová specialistka Agory 7 Daniela Hůdová. Během letních prázdnin probíhá v Přístavu 7 ve spolupráci s městskou částí Praha 7 pilotní projekt Letní doučování. Pět dobrovolníků z řad seniorů doučuje děti z různých základních škol Prahy 7. Pomáhají jim tak dohnat učivo z období distanční výuky.

Aktivní stárnutí

Přístav 7 je společným projektem Nadačního fondu Agora 7 a Elpidy. Agora 7 usiluje o zlepšení sociálního a kulturního života lidí v seniorském věku, zpevňuje síť komunity a podporuje sociálně znevýhodněné seniory, kteří se ocitli na okraji společnosti. Za dobu své existence začala Agora 7 spolupracovat s mnoha neziskovými projekty, které i pravidelně podporuje. „Soustředíme se především na podporu organizací na Praze 7, jelikož se zde snažíme budovat komunitu,“ říká Hůdová.

Centrum se snaží, aby se senioři začlenili do společnosti 21. století a necítili se sociálně vyloučeni. Proto pořádají počítačové, jazykové a pohybové kurzy, přednášky, besedy, tvůrčí dílny, poradny při řešení obtížných životních situací a také bohatý kulturní program. „Program v Přístavu 7 zaštiťuje organizace Elpida, která má na starosti program a kulturní akce,“ uvádí Daniela Hůdová.

Pohybový kurz Přístavu 7 (Zdroj: Fotogalerie Nadačního fondu Agora7)

Místo odpočinku v ruchu velkoměsta

K Přístavu 7 patří i komunitní zahrada Botanicula, kterou Nadační fond vybudoval za účelem trávení času seniorů v příjemném prostředí. „Je to zahrada pro všechny. Senioři ji využívají, protože nemají vlastní zahradu a bydlí v Praze v bytě. Setkávají se, sadí ovoce, zeleninu, květiny a hrají pétanque,“ dodává Hůdová. Na zahradě se pořádají i různé slavnosti, např. dýňová slavnost, zahradní slavnost, slavnostní přestřižení mrkve, vypuštění žížal, křest kompostéru, burza semínek a mnoho dalších. Organizace má do budoucna v plánu Botaniculu rozšířit.

Lidé lidem

Mezi další zajímavé a život naplňující aktivity Nadačního fondu pro seniory patří Dobrovolnický program. Aktivní senioři, kteří chtějí pomáhat, se mohou zapojit do různých aktivit. Mezi ně patří předávání zkušeností a sdílení osobních příběhů na základních školách, pomoc s domácími úkoly, čtení pohádek dětem v mateřských školách, tvoření s hendikepovanými dětmi nebo trávení volného času s osamělými seniory. Agora7 dále podporuje znevýhodněné spoluobčany skrze organizace jako je Charita Holešovice, Cesta domů, Zdravé jídlo, Smiling Crocodile a mnoho dalších.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *