Zdroj: Myriams-Fotos z Pixabay

Oslavte Světový den srdce péčí o svoje zdraví

Už ve středu 29. září oslavíme další Světový den srdce (SDS), který od roku 2000 každoročně organizují Světová federace srdce ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací. Srdce patří spolu s plícemi, mozkem, ledvinami a játry mezi pětici životně důležitých orgánů. Málokdo však věnuje těmto orgánům větší pozornost, pokud se cítí zcela zdráv.

Mezi hlavní příčiny hypertenze (zvýšeného krevního tlaku) patří špatná životospráva – nezdravé stravování a s ním spojená obezita, nadmíra alkoholu, kouření, minimum pohybu a vysoký cholesterol. V rámci tohoto významného celosvětového svátku proto dochází ke sjednocení lidí po celém světě, kteří pořádají na různých místech v rámci boje proti srdečním onemocněním mezinárodní běhy, zdravotní prohlídky, přednášky či výstavy. Zpravidla se do této akce zapojují i zdravotnická zařízení, která po celý den nabízí veřejnosti měření hladiny cholesterolu a cukru v krvi, měření krevního tlaku či poradenství v oblasti zdravého stravování a prevence kardiovaskulárních chorob.

Na základě zjištění Světové federace srdce v roce 2019 jsou onemocnění srdce a mrtvice hlavními příčinami úmrtí na celém světě.

K připojení použijte srdce

Světová federace srdce se snaží už přes dvacet let v rámci tohoto dne mobilizovat veřejnost k obezřetnosti v rámci vlastního zdraví. Pro letošní SDS si organizace zvolila heslo ,,k připojení použijte srdce“, které odkazuje na celosvětovou pandemii a s ní spojenou krizi ve zdravotnictví. „Předešlý rok nám odhalil, jak důležité je najít inovativní způsoby, jak propojit lidi se zdravým srdcem, zejména v oblastech a komunitách s nižšími zdroji. Využití síly digitálního zdraví ke zlepšení informovanosti, prevence a správy kardiovaskulárních onemocnění (KVO) na celém světě je naším cílem pro Word Heart Day 2021,“ uvedla na svých stránkách Světová federace srdce.

Zdroj: WHF

Lze kardiovaskulárním onemocněním předejít?

Necítí-li člověk akutní bolest některého z orgánů, zpravidla k lékaři nechodí, a to ani na preventivní prohlídky. Často se proto stává, že nezjistí, že již nějakým onemocněním, které často souvisí nebo předchází kardiovaskulárním chorobám, trpí. „Nejčastějším skrytým problémem bývá zejména vysoký krevní tlak, kterým trpí až 40 % dospělých v České republice, a může mít příčinu v naší životosprávě, nebo se může jednat o genetickou predispozici,“ uvádí specialista na arteriální hypertenzi Jan Peleška. Optimálním řešením je nechat se změřit odborníkem ve specializované ordinaci, který v případě, že by se vám hodnoty později výrazně změnily, bude mít v diagnostice problému ihned jasno. Dalším preventivním řešením je fyzická aktivita 30-60 minut denně v kombinaci s vyváženým zdravým stravováním.

Jaké organizace se věnují prevenci KVO?

Jednou z předních organizací, která se věnuje dlouhodobému vzdělávání veřejnosti v oblasti prevence KVO, rakoviny, duševního a reprodukčního zdraví je nezisková organizace Loono. Od roku 2014 organizace expandovala do šesti velkoměst: do Prahy, Brna, Hradce Králové, Olomouce, Pardubic a Plzně, a rozšířila se o tisíce mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se chtějí na workshopech a akcích pořádaných pro veřejnost podílet. Mezi poslední události pod záštitou organizace Loono patřil Den prevence, který 15. září v Dačicích upozorňoval na nadcházející celosvětový svátek. Náplní programu totiž byly právě workshopy zaměřené na prevenci KVO. Na 29. září chystá Loono online diskuzi s názvem Pravda o srdci.

Sdílet

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *