Bezpečnější než si myslíte. Představujeme skalní lezení

Přinášíme vám další článek z cyklu neznámé sporty, tentokrát si představíme organizaci Trip Team – horolezecký oddíl z Nového města na Moravě, který se specializuje na skalní lezení. I na tuto organizaci můžete přispět svým nákupem na Givtu.

Horolezecký oddíl Trip Team Nové Město na Moravě vznikl v roce 2000 zásluhou sportovního nadšence Iva Neumana. V době jeho vzniku byl zaměřen především na skalní lezení, lezení v horách a také další outdoorové sporty. Po tragické smrti Iva Neumana se stal předsedou klubu Jaromír Čejka. V roce 2020, po otevření nové sportovní haly v Novém Městě na Moravě, která je vybavena i umělou lezeckou stěnou, se spolek Trip Team začal soustředit především na lezení dětí a mládeže. A to, že se jim tato činnost daří, je vidět na stále stoupajícím počtu jeho malých členů.

„Beru skalní lezení jako fajn sportovní aktivitu venku, při které si člověk užívá společnost parťáků, užívá si pohybu a trošku i toho psychického napětí při vlastním lezení. A hlavně je to sport, který vás chytí a nabízí možnost se zlepšovat,“ říká o lezení předseda oddílu Jaromír Čejka. „Na lezení je podle mě zajímavé, že je tu důležitá jak fyzická, tak psychická připravenost lezce. Někdy to člověku jde, někdy ne. A když zrovna ne, tak důležité je to nevzdát, vracet se a zkoušet to znovu. A když to vyjde, tak je to fajn pocit,“ dodává.

„Před samotným skalním lezením, bych všem doporučil, zkusit lezení na umělé lezecké stěně. A tak to v poslední době děláme i my z Trip Teamu. Po otevření nové stěny v Novém Městě na Moravě v minulém roce jsme se zaměřili na práci s dětmi, a myslím, že se nám to daří. Naučíme je tam metodice a technice lezení, a pokud je to chytne a zvládají to, tak potom je čas vyrazit ven na ‚živou‘ skálu,“ říká Čejka s tím, že obavy o zdraví nejsou na místě. Pokud lezci dodržují všechna metodická pravidla a chovají se podle svých schopností, tak neberu lezení jako sport, který by byl nebezpečnější než jiné sporty. Samozřejmě, vše se nedá ovlivnit a k úrazům může dojít a dochází. Ale jak říkám, snažíme se o to abychom si to užili a k žádné nehodě nedošlo. Tak působíme i na děti z našeho oddílu,“ uzavírá. 

Pokud vás tento sport zaujal a chtěli byste si ho vyzkoušet, další informace najdete na stránkách oddílu. Na jeho činnost můžete přispět svým nákupem na Givtu.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *