zdroj: pixabay.com a fairtrade.net

Kupujte férové potraviny. Jak poznat Fairtrade výrobek?

Podle výroční zprávy asociace Fairtrade Česko a Slovensko se vývoj férového obchodu v České republice zvyšuje. Jde především o suroviny jako káva, kakao, bavlna nebo třtinový cukr. Podíl Fairtrade značek se zvyšuje spolu se zájmem o tyto výrobky a nyní existuje nespočet obchodů s férovou značkou.

Fair Trade a Fairtrade 

Fair Trade označuje myšlenku spravedlivého obchodu, který nabízí férové obchodní podmínky producentům. Cílem i základní myšlenkou je větší spravedlnost v mezinárodním obchodě – tedy nevykořisťovat pěstitele, ale respektovat výrobní náklady a cenu lidské práce, tvořit trvale udržitelný obchod a chránit životní prostředí v daném místě.

Naproti tomu Fairtrade je označení pro certifikovaný způsob obchodu, kterou definovala Fairtrade Labelling Organization (FLO) později přejmenovaná na Fairtrade International (FI). Ta stanovila podmínky certifikace, systém kontroly a určila také pravidla, za kterých může být na obalu daného výrobku její ochranné logo FAIRTRADE. Fairtradové suroviny pěstují především drobní pěstitelé z regionů zemí Asie, Oceánie, Afriky a Latinské Ameriky. Jedná se o kávu, čaj, třtinový cukr, kakao, banány, rýži a obilniny, koření nebo také bavlnu či řezané květiny.

U potravin s fairtradovým logem si můžete být jistí, že byly vypěstované šetrně k životnímu prostředí. Proto se převážná většina výrobků značí značkou BIO. Výrobky označeném logem Fairtrade, World Fair Trade Organization, Fair for Life, Contigo, Naturland Fair a Fairobchod také garantují, že za jejich produkcí nestojí nucená ani dětská práce. Jejich producenti navíc dostali za své zboží spravedlivě zaplaceno. Proto mohou investovat do budoucnosti a získat šanci vymanit se z chudoby vlastními silami.

Příklady Fairtrade známek (zdroje: fairforlife.org; naturland.de; fairobchod.cz)

Direct Trade neboli přímý obchod

Direct Trade klade důraz na krátký dodavatelský řetězec v podobě přímého vztahu mezi producentem a odběratelem. Na rozdíl od Fair Trade zde není žádná instituce, která by dodržování férovosti obchodu kontrolovala. Garantem férového přístupu je zde pouze daný obchodník a je na zákazníkovi, zda má v danou firmu důvěru. Existují sice základní pravidla pro tento typ obchodování, jejich dodržování však žádná třetí osoba nekontroluje.

Ilustrační obrázek (zdroj: pixabay.com)

Jak poznám poctivý výrobek?

Fairtradové výrobky poznáme podle modrozelené certifikační známky FAIRTRADE® přímo na obalu produktu. Existuje však i zboží bez certifikační známky, které také naplňuje principy Fairtrade. Mezi nejznámější patří GEPA, EZA, El Puente, Libero Mondo nebo Traidcraft. Nově se v obchodech objevují výrobky, které mají podlouhlou známku s bílým pozadím a nápisem Fairtrade Cocoa Program/Fairtrade Cotton Program/Fairtrade Sugar Program. Ty se týkají pouze kakaa, třtinového cukru a bavlny.

Ověřené Fairtrade značky

  • Green Dream
  • English Tea Shop
  • Hampstead Tea London
  • GEPA
  • Melvita
  • Numi Organic Tea
  • Pukka
  • Purity Vision
  • Chocolates From Heaven
  • Seed&Bean
  • Cafédirect
  • Kulau a další

Příklady známek Fairtrade pro konkrétní suroviny (zdroj: fairtrade.net)

Fairtrade v České republice

Vývoj Fairtrade v České republice sleduje nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která je součástí mezinárodní organizace Fairtrade International.

Podle jejich výroční zprávy se prodeje kávy, kakaa, bavlny nebo třtinového cukru v posledních letech zvyšují pravidelně o desítky procent. Podíl Fairtrade kávy stoupl z 1,75 na 2 procenta. Češi za minulý rok vypili přes 62 milionů šálků. Na českém trhu se v roce 2017 prodalo 520 tun Fairtrade kávy. V loňském roce se na českém trhu spotřebovalo také celkem 97 tun Fairtrade třtinového cukru a nárůst spotřeby Fairtrade vlny se vyšplhal na 52 tun.

Mezi neziskové organizace, které se poctivým výrobkům věnují, a na které můžete přispět na Givtu, patří například Líska. Ta tento rok dostala status pozorovatele Fairtrade ČS. Organizace se zabývá lokálními výrobci ze Zlínského kraje, nabízí výrobky od místních farmářů a výrobců a seznam trhů a akcí.

Nadace Veronica vytvořila Fairtradovou ekomapu, na které můžete najít nejbližší obchod s biozeleninou, opravnu, nebo třeba i památný strom.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *