Zdroj: Nano Medical

Světově uznávaná odbornice na nanomateriály bude přednášet v Liberci

Příští týden ve čtvrtek se uskuteční další ze série přednášek iQCAFÉ v liberecké iQLANDII. Tentokrát do moderního, vědecko-zábavného centra zamíří ředitelka společnosti Nano Medical, světově uznávaná odbornice a inovátorka v oblasti nanotechnologií, inženýrka Marcela Munzarová.

Chcete se dozvědět něco o různých typech nanomateriálů nebo o jejich praktickém využití? Ať už patříte mezi laiky nebo studenty přirodních věd, určitě se přijďte podívat na přednášku Nanotechnologie v praxi, nebojme se nanomateriálů v rámci iQCAFÉ v Liberci, která proběhne 11.11.2021 v 18:00. Vstup je zdarma po předchozí registraci.

Budu se snažit jednoduše vysvětlit, jak se nanomateriály vyrábějí, v jaké formě se aplikují a v čem spočívají výhody jejich využití,“ přibližuje obsah své přednášky Marcela Munzarová. Detailnější zaměření pak bude na oblast výroby a využití nanovlákenných materiálů, která je mojí specializací. V této části se zeměřím na aplikace v oborech filtrace vzduchu a kapalin, nanovlákenné roušky a respirátory, medicínské aplikace a výhody i nevýhody nanovlákenných materiálů oproti standardním materiálům,“ dodává.

Linka na výrobu nanotextilie AntiMicrobe Web R (zdroj: Nano Medical)

Přednáška nebude jen o světlé stránce nanomateriálů, ale i o rizicích spojených s novými technologiemi. Nanomateriály jsou specifickou kategorií chemických látek. Jde o to, že nanotechnologie a nanomateriály mohou být v určitých souvislostech vnímány jako rizikové procesy nebo materiály z pohledu ochrany lidského zdraví, životního prostředí nebo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. V rámci přednášky budou tato rizika zmíněna a některé obecné mýty o rizicích nanomateriálů budou uvedeny na pravou míru,“ upřesňuje Munzarová.

Podle ředitelky Nano Medical je důležité laickou veřejnost s nanotechnologiemi seznamovat. Ty se totiž stávají součástí každodenního života a pro veřejnost není jednoduché nanostrukturám porozumět, protože mnohdy nejsou okem viditelné. Ve spotřebitelích může vzniknout dojem podvodu, mnohdy zcela oprávněně, nebo obava z možných zdravotních rizik nanomateriálů, která je dnes již zcela neopodstatněná. Obvykle se jedná o neporozumění kontextu použití. Problematika nanomateriálů je pro veřejnost odborně složitá. Proto před námi, výrobci nanomateriálů a nanovýrobků, stojí velká výzva – popularizace tohoto odvětví a oboru,“ vysvětluje Munzarová proč ráda vyhověla žádosti organizátorů iQCAFÉ.

Marcela Munzarová – první dáma české nanovědy 

Absolventka Technické Univerzity v Liberci, spoluautorka desítek patentů a užitných vzorů, mezinárodně uznávaná odbornice a ředitelka průmyslové společnosti Nano Medical se začala věnovat nanotechnologiím už před patnácti lety. Nyní se v Nano Medical věnuje především vývoji nanomateriálů do zdravotnictví, kosmetiky a technických prostředků. V současnosti je celosvětový zájem o jejich patentovaný materiál, filtr AntiMicrobe Web R, který se používá do roušek a má záchyt virů vyšší než 99,9 %. Výhodou nanovlákenných roušek a masek je jejich vysoká účinnost, a zároveň velmi dobrá prodyšnost. Princip filtrace je mechanický, ne elektrostatický, takže nedochází k poklesu účinnosti ztrátou elektrostatického náboje – filtrace je stabilní a dlouhodobá,“ říká Munzarová, o které časopis Forbes letos psal jako o první dámě české nanovědy. V zahraničí jí přezdívají Nano Lady.

Ing. Marcela Munzarová (zdroj: Nano Medical)

iQCAFÉ a iQLANDIA

iQLANDIA je obecně prospěšný spolek, který se zaměřuje především na popularizaci přírodních věd a neformální vzdělávání formou interaktivního poznávání. Jednou z aktivit je právě i pořádání iQCAFÉ, což je seriál přednášek určený nejen vysokoškolským a středoškolským studentům, ale i dospělým lidem, kteří se o dané téma zajímají. Přednášky probíhají každý měsíc v různých částech iQLANDIE a vstupné na ně je dobrovolné. I proto neváhejte podpořit organizaci na Givtu. V minulosti tady přednášel třeba i Dušan Majer z kosmonautix.cz.

Hlavní budova iQLANDIE (zdroj: iqlandia.cz)

Sdílet

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *