ROZHOVOR: Máme ambici stát se centrem informací o neziskovém sektoru, říká spoluzakladatel a CEO Givtu

Vystudoval sice teorii divadelního umění, dnes je ale spoluzakladatel a CEO internetové platformy Givt. Proč nastal zlom v jeho kariéře, čím se inspiroval při vzniku Givtu a jak vidí jeho budoucnost? Peter Páluš odpovídal v rozhovoru pro náš blog.

Už podle jména můžeme odhadovat, že nejsi původem z Česka. Odkud pocházíš?

Pocházím ze Žiliny, nicméně vyrostl jsem v Česku, od jednoho roku do osmi let jsem žil v Přerově a poté na Slovensku. Otec byl voják, byl zde do Česka převelen a poté byl převelen zpět na Slovensko.

Měl jsi už odmala ambici stát se šéfem něčeho podobného jako je Givt?

Mám to obecně tak, že nemám ambice a nemám vlastně ani žádný cíl. Já se pokouším žít tak, aby mi to dávalo smysl. Jako malý jsem nikdy neměl sen, že bych byl třeba astronaut. Snažím se žít přítomností.

Vystudoval jsi ale teorii divadelního umění. Z jakého důvodu se tedy tvá budoucnost nevyvíjela tímto směrem?

Ona se vyvíjela určitou dobu, v dřívější době jsem se tomu věnoval dost. Jenomže potom přišla doba, kdy jsem se musel začít živit, mít nějaký stabilní příjem a v oblasti divadla bylo těžké se uživit, proto jsem začal psát weby a různé texty. Díky tomu jsem se dostal k internetu obecně.

Podle tvého životopisu to ale vypadá, že jsi vystřídal více zaměstnání…

Zhruba do dvaceti dvou let jsem dělal všechno možné, byl jsem třeba dělník nebo jsem uklízel. Poté jsem nastoupil na Univerzitu Palackého v Olomouci, což posunulo můj život o level výš. Psal jsem a skrz to psaní jsem se dostal do internetového portálu vykupto.cz, kde jsem skončil jako obchodní ředitel.

Pojďme zpátky přímo ke Givtu. Jak se zrodil?

Byli jsme na to tři: Igor Třeslín, Martin Chalupecký a já. Stále to jsou partneři a spoluvlastní Givt. Inspirovali jsme se podobnou službou ve Švédsku. Přišlo nám to strašně cool, v tom Švédsku to bylo orientované pouze na sportovní organizace. Později jsme přišli na to, že v jiných zemích tyto služby existují ještě déle. Podobný portál jako je Givt se dá najít skoro ve všech zemích na západě.

Začátky ale musely být obtížné…

Obtížné to bylo a obtížné to stále ještě je. Model Givtu má mnoho stran. Je to opak toho, co se snaží dělat veškeré internetové obchody, nějakým způsobem ti usnadnit tu věc. První měsíc jsme měli pouze 18 internetových obchodů, transakcí bylo asi sedm, z nich šest jsme si udělali sami.

Teď už máš ale kolem sebe tým.

Snažíme se maximálně využívat studenty, svůj tým si školíme sami. Ti, kteří prokážou své schopnosti získají šanci na full-time job.

Tvůj život ale určitě není jenom práce. Máš i nějaké koníčky?

Já toho mám strašně moc. Mám to tak, že jakmile mě začne něco zajímat, tak tomu dám skoro veškerý volný čas, který mám, místo toho, abych se třeba díval na filmy. Posledního půl roku se věnuji rybaření, jedu snad všechny styly chytání ryb, které existují a hodně mě to baví.

Jak vidíš budoucnost Givtu v dlouhodobém horizontu a na které novinky se můžeme těšit v nejbližších týdnech?

Givtu se daří růst. Povedlo se mu překlenout období, které bylo mezi třetím a čtvrtým rokem jeho existence, kdy už existoval dost dlouho, aby mohl fungovat dál, ale zároveň si na sebe neuměl vydělat dost peněz, které by ho živily a dále rozvíjely. Tohle se nám podařilo překlenout, což je za mě velký úspěch. Máme již dost peněz, abychom mohli investovat například do rozvoje našeho webu nebo mobilní aplikace. Spustili jsme podcasty i obsahovou platformu Givt blog. Máme ambici stát se centrem neziskového sektoru a informací o něm. Chceme, aby Givt byl portál, kde lidé přijdou načerpat informace a kde budou mít neziskovky prostor, aby mohly odprezentovat svou činnost. V krátkodobém horizontu toho máme hodně, čekají nás Vánoce, od 1. listopadu bude každý den nějaká soutěž, akce, speciální článek nebo podcast. Nezapomeňte proto sledovat naše facebookové stránky a Givt blog.

Sdílet

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *