Pijavice slaví první narozeniny! Pojďte se podívat do zákulisí podcastu

Přesně před rokem jsme zveřejnili první epizodu našeho podcastu. Přečtěte si, co v podcastech nezaznělo, jakým problémům jsme při nahrávání čelili nebo jakou zpětnou vazbu jsme dostali na rozhovor o sexuálních odchylkách.

Podcastové začátky jsem popisovala už v článku při příležitosti desátého dílu. Od té doby jsme vydali spoustu dalších epizod a s každý hostem otevřeli téma, které by podle nás mělo být slyšet. 

Technika, covid a jiné nástrahy

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nahrát epizodu je jednoduché, občas je oříšek, aby vše klaplo, jak má. Například v polovině rozhovoru s Veronikou Kašákovou nám zničehonic zčernala obrazovka počítače a v tu chvíli jsme mysleli, že celý záznam je nenávratně pryč. Naštěstí nebyl a Veronika byla trpělivá, i když měla s sebou svého čerstvě narozeného synka, který o sobě občas dal vědět. Jindy jsme nahrávali i na třech místech zároveň –⁠ Karolína doma s covidem, host ve svém domově a já z naší kanceláře. 

Až na tyto nástrahy jsou setkání s našimi hosty vždy příjemnou zkušeností. Například profesor Tomáš Halík nás mile překvapil svými vtipy, ale i zájmem o naše vnímání církve. Navíc, mnohdy naše rozhovory nekončí tím, že se rozloučíme v podcastu. Často následuje ještě dvakrát tak dlouhá a poutavá debata mimo mikrofony. Zdravíme Marka Nagye a Gabrielu Lepkovou do Hradce.

Tomáš Halík v Givtu

„Máma je Ukrajinka, ale věří ruské propagandě.“

Některé podcasty jsme plánovali s velkým předstihem, jiné jsme domluvili, nahráli a vydali během čtyřiadvaceti hodin. Například epizoda s Ukrajinkou Albinou Feofilaktovou v reakci na ruskou agresi. Tento rozhovor pro nás byl velmi silný. Albina mluvila o tom, jak je její rodina rozdělená, máma věří ruské propagandě a je těžké najít s ní společnou řeč. Viděli jsme se tehdy poprvé a překvapila nás její otevřenost v tak citlivých tématech. Albina vystupovala i na naší benefiční akci pro Ukrajinu, jsme s ní v kontaktu a navíc chystá vlastní projekt, o kterém vám ještě dáme vědět. 

„Je jedno, co jsi udělal nebo neudělal. Jsi pedofil a za to si zasloužíš zemřít.“

Podobně silný zážitek jsme měli i po tom, co jsme vydali epizodu o sexuálních odchylkách, kde jsme si s terapeutem Filipem Šinknerem povídali například o pedofilii. Očekávali jsme, že tento rozhovor může vyvolat určité kontroverze nebo se setkat s nepochopením. Nastala ale situace, která nás velmi překvapila. Přišel nám totiž mail od člověka, který sám pedofilií trpí. Psal v něm, že nikdy nikomu neublížil a ani žádné pokušení nevnímá, respektive je schopen ho zvládnout. V mailu popisoval, jak ho trápí názory, že pedofilové nemají právo na život, bez ohledu na to, co spáchali, že ani nejsou lidé a „zasluhují kulku nebo plynovou komoru“. Děkoval, že jsme se nebáli toto téma otevřít.

Pokračujeme dál! Přidáš se?

Který podcast se nejvíce líbil vám? A jaké téma by vás zajímalo do budoucna? Máte tip na hosta? Dejte nám vědět do komentářů nebo na info@givt.cz. A ohodnoťte nás prosím i na Spotify nebo v Apple Podcastech, zajímá nás váš názor a zpětná vazba.

Pokud byste se chtěli na příštích epizodách podílet, máme pro vás skvělou příležitost. Aktuálně hledáme člověka, který nám pomůže s postprodukcí, bude se podílet na scénáři a komunikovat s hosty. Brigáda je vhodná pro studenty, nejlépe v Olomouci, abychom se mohli potkávat. Více informací a kontakt najdete v inzerátu

A my se těšíme zase příště na slyšenou.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *