Zdroj: freepik.com
Zdroj: freepik.com

Vánoční dárky, které potěší nejen obdarovaného

Blíží se Vánoce a ty jsou pro většinu z nás spojené s dárky. Pokud ještě tápete co koupit a patříte mezi ty, kteří se zamýšlí i nad tím, kdo za dárkem stojí, případně koho koupí podpoříte, tak je tento článek přesně pro vás. Nabídneme vám vánoční tipy na dárky, které jsou spojené s neziskovým sektorem.

Pro děti i na pomoc dětem

Snad každý z nás si pamatuje radost z nějakého vánočního dárku, který dostal jako dítě. Pokud byste chtěli potěšit o Vánocích zase vy nějaké dítě, tak tady je pár tipů:

eshopu projektu Pomozte dětem, za kterým stojí Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize, můžete koupit například knížku Dopisy Ježíškovi, vánoční ponožky anebo tvořítko na perníčky. 

Jestliže chcete pomoci dětem s handicapem a rádi běháte, tak je možné zapojit se do projektu Adventní běhání. Na eshopu projektu je možné ke stejnému účelu koupit různé věci s adventním motivem. Krásný je například hrneček s motivem „Svět je hezčí, když si lidé pomáhají“. 

Hrneček z Adventibehani.cz

Adventní i obyčejný kalendář jako dárek

Nejen děti, ale i dospělé potěší adventní kalendáře. Kalendářem od Společnosti pro ranou péči jednak podpoříte pomoc rodinám s dětmi se závažným nebo kombinovaným postižením a jednak si pochutnáte, je vyroben z pravé belgické čokolády v České republice. 

Pokud už jste čokoládových kalendářů přejezení, DobroUzlík nabízí adventní kalendář se zajímavými úkoly pro celou rodinu. Čekat můžete venkovní aktivity nebo tematické tvoření. 

V nabídce jsou i běžné kalendáře. Kalendáře na téma cesta z lesa nabízí neziskovka Dogpoint, která pomáhá opuštěným a týraným pejskům nacházet nové domovy. Kalendář zachycuje psy, kterým se podařilo najít šťastný domov. Dogpoint nabízí na příští rok i diáře

Kalendář z Dog-point.cz

Středisko rané péče EDUCO Zlín zase připravilo charitativní kalendář ve spolupráci s rodiči jejich klientů a Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje. 

Jedinečný kalendář má i eshop organizace Psí šance. Do projektu se pravidelně zapojují slavné osobnosti, které jsou v kalendáři vyfoceny spolu s československými vlčáky. Výtěžek poputuje k Záchranné stanici československých vlčáků v Adamově, která je jedinou svého druhu v České republice i na Slovensku. 

Možná znáte iniciativu Na ovoce, která funguje jako komunitní platforma lidem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství v podobě volně rostoucích ovocných stromů, keřů či bylinek. Na rok 2022 připravili kalendář hojnosti. Každý měsíc je vyhrazen jiné staré odrůdě s receptem, na využití sezónního ovoce, ořechů a bylin. 

Zajímavý kalendář nabízí tento rok i Klub cystické fibrózy. Je v něm 12 fotografií zachycujících pacienty s cystickou fibrózou během jejich oblíbených sportovních aktivit. Jako protiklad je u každé fotografie číselný údaj, který přibližuje náročnost léčby cystické fibrózy.

Kalendář z Klubcf.cz

Pokud místo kalendářů preferujete spíš diáře, čtěte dál.

Diáře na rok 2022

Nový rok je nejlépe zahájit už s novým diářem. Diář, pro který byla inspirace něžnost a elegance baletu, navrhla herečka Dana Morávková. Koupí tohoto diáře pomůžete lidem prostřednictvím nadace Znesnáze21, jíž je Dana Morávková patronkou. 

Část výtěžku z prodeje diáře Opatruj.se zase poputuje na projekty organizace Nevypusť duši pro školáky a učitele.

Táborská neziskovka Cheiron pracující s dětmi, mladými lidmi, komunitou a rodinami, slaví 25 let působení uměním a Kalendiarem z recyklovaných materiálů.

Učitelské zápisníky, diáře, herbáře, cestovní knihy, ale i třeba obaly na očkování prodává na svých stránkách i sociální firma Semitam. Hlavní myšlenkou projektu je vytvářet pracovní místa pro lidi, kteří na běžném pracovním trhu hledají uplatnění velmi obtížně.

Diáře, kalendáře a adventní čtení tradičně dává k dispozici i organizace Cesta domů. 

A diář, který vám bude připomínat, že správný čas starat se o své zdraví, je právě teď, najdete na eshopu neziskové organizace Loono

Diář z Loono.cz

Pomáhejme přírodě

Projekt Na ovoce připravil i tzv. dárek, který roste s vámi. Je možné zakoupit voucher na nákup ovocných stromů starých a krajových odrůd. 

Stromek pod stromek z Na-ovoce.cz

Další dárek, který potěší přírodu, je Směs pro les. Jde o 32 karet s praktickými tipy pro pomoc lesu, které spolu může dělat celá rodina. Koupí tohoto dárku přispějete k boji s největší kalamitou, která kdy postihla české lesy. 

Originální dárky připravil i projekt Kola pro kola, za kterým stojí nezisková organizace Kola pro Afriku. Jde o jediný sociální podnik v České republice s rozvojovou misí, který při nakládání s odpady vytváří pracovní místa pro muže po výkonu trestu a s kombinovanými hendikepy. V dobročinné elektronické dražbě ve prospěch neziskových organizací z Moravskoslezského kraje je možné vydražit právě trofej Favorit z dílny Kola pro kola, ale najdete tam i například focení s koňmi. Pozor, dražba potrvá jen do 10. 12. 2021.

Pastvina, komunitní zahrada s azylem pro zvířata, vytvořila dárky ve formě zážitků, jako je být na půl dne farmářem nebo adopce. Je možné adoptovat si například na půl roku včelí úl. 

Udržitelným dárkům se věnuje stránka Nakup na dobro. Nabízí nákup na zub, na parádu, na tělo i na cesty. Sami sebe definují jako eshop s udržitelnými dárky, které mají smysl pro obdarované, společnost i přírodu.

Balíček pro cestovatele z Nakupdobro.cz

Dárky na podporu zvířat

Kdo o Vánocích nezapomíná ani na naše zvířecí parťáky, tak určitě bude mít z čeho vybírat. Neziskovka Pet Heroes například nabízí široké spektrum triček, tašek, darovacích certifikátů pro psy i kočky v nouzi nebo vánočních přání. 

Kalendáře, diáře, ale i plecháčky nebo dřevěné ozdoby nabízí eshop organizace Svoboda zvířat. Nákupem přispějete na boj proti pokusům na zvířatech nebo na kočičí sirotky. 

Plecháček ze Svobodazvirat.cz

Dárky se sociálním přesahem

Je taktéž možné podpořit osoby s nějakým omezením. Díky sociálnímu podniku Aranžérie podpoříte zaměstnávání lidí s epilepsií, pečující maminky a seniory. Jejich vánoční výzdoba je tvořená originálními rukodělnými výrobky. 

Diáře, vánoční sirupy, svíčky a mnoho jiného nabízí eshop Breakfaststory, který je jediným českým eshopem sestaveným pouze z výrobků ze sociálních a chráněných dílen. 

Adventní věnec z Aranzerie.cz

Šťastnou ruku s výběrem dárků a podělte se o další tipy v komentářích!

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

  1. Petra Hartmanová Odpovědět

    Lokální a originální dárky naleznete i na webu http://www.regionalni-znacky.cz/krkonose od řemeslníků, výrobců a farem z Krkonoš. Nositelé regionální značky ctí hodnoty jako je šetrnost k životnímu prostředí, zachování tradičních technologických postupů a výjimečnost vzhledem k původu (chráněné území NATURA 2000). Patří mezi ně Mistři tradiční rukodělné výroby, sociálně zodpovědné firmy, ekologické šetrné výroby a služby či jsou zapsáni na seznamu UNESCO.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *