Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Tipy na dárky, které potěší hned dvakrát. Překvapte blízké zážitkem z únikové hry nebo kočičími náušnicemi

Vánoce jsou za dveřmi a pomalu začíná tradiční nákupní šílenství. Běžným nákupem v obchodním řetězci uděláte radost jenom obdarovanému, díky neziskovým organizacím ale můžete potěšit násobné množství lidí. Nechte se inspirovat a pořiďte svým blízkým a známým třeba stylové ponožky, psí náhrdelník nebo speciální víno. Přinášíme vám několik tipů na dárky.

Oblečení a doplňky

Ponožky pod stromečkem nesmí chybět. S veselou barevnou variantou přichází Aloisovy ponožky od Centra Seňorina, které poskytuje pomoc lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. V páru je každý kus jiný, čímž s určitou nadsázkou upozorňují na projevy Alzheimerovy nemoci.

Aloisovy ponožky (zdroj: nfsenorina.cz)

Další variantou jsou originální ručně pletené Ponožky od babičky, jejichž zakoupením podpoříte nejen pletařky, ale i další seniory ve vzdělávacím a kulturním Centru Elpida. Na jejich e-shopu naleznete kromě ponožek s různými zajímavými motivy i barevné ponožky pro miminka.

I nákupem praktického doplňku, kterým je obyčejná plátěná taška, můžete někomu vykouzlit úsměv na tváři. Zvláště když se jedná o originální ručně malovaný kousek s motivem želv, který vznikl jako podpora pro organizaci Chráníme mořské želvy. Jejich designérka v plátěnkách vidí velký krok vpřed, a to hlavně z důvodu omezování plastových obalů a igelitek. Z každé prodané želví tašky poputuje sto korun na záchranu mořských želv.

Plátěná taška (zdroj: eshop.noveharo.cz)

S plátěnými ekologickými taškami z bavlny přichází i organizace Nové háro podporující onkologicky nemocné děti a dospívající. Na jejich charitativním e-shopu naleznete také spoustu dalších předmětů, jakou jsou náramky, oblečení nebo hračky.

Plánujete své blízké obdarovat nějakým kouskem oblečení? Jednou z možností, jak přispět dobré věci, a zároveň sehnat stylové originální oblečení všeho druhu, je nákup v charitativních secondhandech. Mezi ty patří například Hvězdný bazar nebo Charitativní obchůdek Koloběh, které poskytují pracovní příležitost pro osoby s tělesným postižením, nebo také Moment – Prospěšný second hand, který získává finance pro dalších šest neziskovek. Nákupem v secondhandech navíc podporujete udržitelnost.

Charitativní obchůdek Koloběh (zdroj: boruvkapraha.cz)

Dárky na podporu zvířat

V období Vánoc nesmíme zapomínat ani na opuštěná zvířata. Organizaci Šance zvířatům, která poskytuje dočasný domácí depozit nejen psům a kočkám, můžete podpořit nákupem benefičních předmětů na jejich e-shopu. Naleznete zde kalendáře, knihy a spoustu dalších dárků.

Podobně funguje například i Nadační fond Staň se srdcařem, který na svém e-shopu nabízí originální doplňky, jako jsou náramky, náhrdelníky, nebo náušnice. Pořídit si můžete i deskovou hru.

Triko z e-shopu Šance zvířatům (zdroj: eshop.sancezviratum.cz)

Vouchery a certifikáty

Univerzálním dárkem, který má zároveň smysl, může být i voucher nebo dárkový certifikát.

Organizace WOMEN FOR WOMEN, která svými projekty a programy pomáhá dětem a jejich rodičům v obtížné životní situaci, spustila dlouho očekávaný E-shop pomoci. Na e-shopu naleznete digitální dárkové certifikáty, jejichž zakoupením můžete podpořit sociálně znevýhodněné děti, a darujete jim tak naději na lepší budoucnost – šanci na důstojné bydlení nebo teplý školní oběd.

S elektronickými certifikáty přichází i Skutečný dárek, charitativní obchod organizace Člověk v tísni. Na webu můžete vybírat z téměř třiceti darovacích certifikátů, které symbolizují konkrétní formu pomoci. Nákupem tak můžete podpořit třeba chudé rodiny v Africe, vzdělávání místních, nebo boj se suchem.

Dárkový poukaz na únikovou hru (zdroj: toulcuvdvur.cz)

Netradičním dárkem, který potěší jak děti, tak dospělé, je zážitek v podobě venkovní únikové hry v areálu Toulcova dvora, s názvem Čas zvratu! Při této únikové hře budete mít možnost hravou formou proniknout do problematiky čtyř globálních témat – biodiverzity, nakládání s vodou, energie a ovzduší. Fyzicky nenáročná hra procvičí nejen duchapřítomnost, odhad, důvtip a spolupráci, ale také trpělivost týmu a znalosti. Dárkový poukaz k zakoupení naleznete na webu organizace.

Něco na zub

V rámci organizace Spirála Ostrava můžete zakoupit produkty od lidí se zdravotním znevýhodněním. Na e-shopu naleznete bylinkový sypaný čaj pro lepší náladu a klidnější mysl, zázvorový sirup, sirupy do kávy a na přípravu domácího mojita, také vanilkové máslové sušenky, nebo rozmarýnové grissini.

Sirup do kávy (zdroj: pirala-ops.cz)

Nesmíme zapomenout ani na milovníky vína. Nadace krása pomoci, která pomáhá seniorům prožít důstojné stáří, si pro podporovatele připravila speciální víno cuvéé, které je charakteristické sytou karmínovou barvou, výraznou kořenitostí s intenzivní vůní červených plodů. Spojuje v sobě respekt ke stáří, moudrost a porozumění mezi generacemi. Z každé prodané lahve putuje padesát korun na dobrou věc.

Víte o nějakém dárku, který potěší dvojnásob? Dejte nám vědět dole v komentářích! A nezapomeňte si přidat našeho Pomocníka, abyste už nikdy nezapomněli svým nákupem přispět na dobrou věc.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *