Zdroj: giving-tuesday.cz

Podlehli jste nákupnímu šílenství Black Friday? Udělejte dobrý skutek a podpořte #GivingTuesdayCZ

Připojte se k dalším milionům lidí a podpořte globální dárcovské hnutí #GivingTuesdayCZ. Giving Tuesday se po celém světě koná již od roku 2012, v Česku pak od roku 2016 pod hlavičkou Asociace společenské odpovědnosti. Za pět let se v rámci této akce podařilo v Česku na charitativní účely vybrat více než 180 milionů korun, darovat desítky tun oblečení a potravin lidem v nouzi, a hlavně vykonat bezpočet dobrých skutků.

Giving Tuesday, známý také jako světový den štědrosti a dobrých skutků, letos připadá na dnešek, tedy úterý 30. listopadu 2021. Slaví se každoročně první úterý po Dni díkůvzdání. Vznikl jako protipól nákupního šílenství na Black Friday.

Každý má něco, co může nabídnout. Ať už se jedná o váš čas, odborné znalosti, peníze, věcné dary, jídlo nebo oblečení. Giving Tuesday propojuje a inspiruje lidi všech národností, náboženství a komunit k dobrým skutkům.

„Zúčastnit se Giving Tuesday není vůbec nic složitého a nemusí to stát ani korunu. Každý dobrý skutek a projev laskavosti se počítá. Ostatně laskavost je dovednost, kterou lze trénovat. A zařadit ji do svého života jako jeho součást. Ať už budete začínat, nebo si dáte již několikátý dobrý skutek v řadě, GivingTuesday může být takový malý trénink štědrosti, díky kterému můžete lidem vykouzlit úsměv na tváři. A dobré skutky nemusíte konat jen jedno úterý v roce. Ne nadarmo se říká, že dobrý skutek vám přinese pocit štěstí a zvýší hladinu endorfinu. Tak se nebojte to vyzkoušet,“ říká zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Zdroj: giving-tuesday.cz

Na webu Giving Tuesday najdete přehled registrovaných aktivit a výzev, kde je možné pomoci. Výzev je každoročně několik stovek. V letošním roce můžete podpořit například zajištění kufříků vzpomínek pro odložená miminka, přispět k šíření osvěty o mozkové příhodě nebo pomoci handicapovaným zvířatům, či seniorům a jejich blízkým ve chvílích, kdy jim stáří začíná přinášet starosti. A právě pro ně a na počest všech dobrých skutků se v barvách Giving Tuesday 30. listopadu rozsvítí i některé pražské památky. Kromě tradičního nasvícení Petřínské rozhledny spatří Pražané ještě obří srdce na budově Národního divadla. To totiž samo o sobě reprezentuje jednu z největších sbírek v historii českého národa.

Možností pomáhat je nespočet

„Můžete třeba darovat nohy v teple. Pomoci lidem bez domova překonat nejtěžší období a darovat teplé oblečení a boty, které sociální pracovníci předají potřebným lidem bez domova. Přispět můžete na pohybovou terapii těžce nemocných dvojčat Máťi a Kubíka, která se narodila s dětskou mozkovou obrnou. Jedna terapie vyjde na 52 tisíc korun, zapotřebí jsou nejméně dvě opakování. Darovat můžete Domovenku. Jednu hodinu s odborníkem pro nemocné roztroušenou sklerózou, aby mohli žít doma. Pomoc zajišťuje Domov sv. Josefa, jediné lůžkové zařízení v ČR specializované na péči o nemocné s touto diagnózou,“ říká Mádlová. „Firmy mohou mezi svými zaměstnanci uspořádat sbírku potravin, oblečení nebo hraček pro matky samoživitelky. Možností je opravdu celá řada a každý dobrý skutek se počítá, a já za něj všem čtenářům z celého srdce děkuji,“ dodává

Pokud z nějakého důvodu nezvládnete pomoci formou některých výzev, nakupte vánoční dárky přes Givt a přispějte tak na dobrou věc, aniž by vás to stálo cokoli navíc. Nebo se podívejte na seznam vánočních charitativních sbírek, na e-shopy u nichž můžete při nákupu přispět na dobročinné účely, nebo se nechte inspirovat našimi dárky, které potěší nejen obdarovaného. 

Další informace o Giving Tuesday najdete na jejich webu, či na sociálních sítích pod hashtagem #GivingTuesdayCZ

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

  1. Karel Ploranský Odpovědět

    Chtělo by to upozorňovat na takovéto akce s předstihem.
    Přišlo mi to DNES, tedy s křížkem po funusu…

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *