Zdroj: wirestock (freepik.com)

Šťastné, veselé a zelené: 6 tipů na udržitelné Vánoce

Vánoce jsou pro většinu lidí svátky klidu, rodinné pohody a zaslouženého odpočinku. Zároveň během nich ale roste naše spotřeba, protože nakupujeme více věcí a jídla. V roce 2007 vyšel článek The Carbon Cost of Christmas, ve kterém vědeckým tým univerzity v Yorku spočítal, že naše celková spotřeba a výdaje na jídlo, osvětlení, dárky a cestování během svátků znamená vyprodukování více než 650 kg oxidu uhličitého na osobu. Jak si užít svátky a nezatížit životní prostředí? Přinášíme vám 6 tipů na zelenou vánoční pohodu.

  • Vánoční stromek

Bude lepší stromek živý, nebo umělý? Ekologický institut Veronica upozorňuje, že umělý strom sice vydrží déle, ale přece jen je vyroben z plastu a většinou k nám cestuje z velké dálky. Živé stromky jsou zase pěstovány v monokulturách a navíc speciálně pro vánoční svátky, takže mají krátký život, což také není pro přírodu ideální. Navíc se k nám vánoční stromky často dovážejí, například v posledních letech populární jedle kavkazská pochází z plantáží v Dánsku a v Polsku. Pokud se bez vánočního stromečku přes svátky neobejdete, vybírejte ty s certifikátem FSC. Tento certifikát zaručuje, že nakupujete stromek, který vyrostl v lesním hospodářství šetrném k přírodě a místním lidem.

Zdroj: veronica.cz

Další možností je pořídit si stromek v květináči. Organizace Rezekvítek a Nadace Veronica prodávají vánoční jedle, které si můžete koupit na sedmi prodejních místech v Brně. Na jaře je organizována společná výsadba, při které strom vrátíte zpět do lesa. Více informací najdete tady.

  • Udržitelné dárky

Není nutné se připravovat o vánoční překvapení a radost z dárků, můžeme ale vymyslet ekologičtější varianty. Skvělé je příslušenství, které vašim blízkým pomůže minimalizovat budoucí odpad, například znovupoužitelné sáčky na ovoce a zeleninu, ekologické lahve na vodu, pratelné kosmetické tampony, menstruační kalíšek nebo vermikompostér. Dobrou variantou jsou i zážitkové dárky, třeba lístky do divadla nebo na koncert. Taky můžete koupit dárky, které pomáhají jiným, o tom jsme psali tady.

  • Zelené balení

Výroba balicího papíru je poměrně energeticky náročná, papír navíc bývá prodáván v plastovém obalu a některé druhy nelze recyklovat, například ty křídové. Jaký balicí papír tedy zvolit? Opět doporučujeme ty druhy papíru, které mají certifikát FSC nebo recyklované papíry. Pokud jste kreativní duše, můžete hnědé recyklované papíry nazdobit různými výtvarnými technikami nebo ušít na dárky látkové pytlíčky, které jistě najdou v domácnosti další využití.

Zdroj: pvproductions (freepik.com)

  • Generální úklid

Úklidové prostředky jsou často plné látek, které nejsou pro přírodu ani pro naše zdraví nejšetrnější. Ekologický institut Veronica doporučuje řídit se při nákupu čistících nástrojů ekologickým certifikáty. V Česku se můžeme setkat s logem Ekologicky šetrný výrobek nebo s certifikáty Evropské Unie EU Ecolabel, německou ekoznačkou Blauer Engel nebo rakouským logem Umweltzeichen. Ani výrobky s těmito ekoznačkami nejsou zcela neškodné, ale jejich dopad na životní prostředí je nižší než u běžných produktů. Dejte také pozor na certifikáty firem, které si vydávají samy, a které mohou mít zanedbatelnou ekologickou hodnotu, jak jsme psali zde.

Zdroj: ekoznacka.cz, lebensart.at, blauer-engel.de, ec.europa.eu

  • Slavnostní tabule

I při nákupech a přípravách dobrot můžete snížit svou ekologickou stopu. Řadu surovin, například mouku, cukr nebo luštěniny lze nakoupit v bezobalových obchodech. Tradiční vánoční cukroví má často i svou veganskou variantu, která je neméně chutná a více šetrná. Živočišná výroba je zodpovědná za 18 % emisí skleníkových plynů a podle předsedy České veganské společnosti je jakákoliv redukce živočišných produktů přínosná, jak jsme psali v našem dřívějším článku.

Pokud si neumíte představit Vánoce bez kapra, vybírejte rybu z blízkého chovu. A rozhodně nepouštějte koupeného kapra ze soucitu zpátky do rybníka. Český rybářský svaz upozorňuje, že vánoční kapr bývá značně zesláblý a nemá zásoby tuku, takže při vypuštění do volné přírody pravděpodobně uhyne.

  • Vánoční ozdoby

Umělé vánoční baňky na stromeček jsou často vyrobené z plastu a putují k nám přes půl světa. Volte proto raději ty vyrobené v Česku a ze skutečného skla. Další možností jsou slaměné nebo háčkované ozdoby, které si můžete vyrobit sami doma. Na stromeček lze pověsit i vlastnoručně napečené perníčky a pusinky.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *