zdroj: facebook Shogi klub Pardubice

Nebaví vás šachy? Zkuste Shogi

Přinášíme vám další článek z cyklu neznámé sporty. Tentokrát o České Asociaci Shogi z. s. (CAS), která sdružuje hráče a příznivce tradičních strategických japonských šachů.

Shogi je tradiční japonská, logická a strategická hra, podobná klasickému šachu. Ve své domovině jsou šachy shogi velmi oblíbené, ale do západního světa se příliš nerozšířily. Mohou za to herní kameny s japonskými znaky, které jsou pro začátečníky nesrozumitelné. Zakladatel CAS Filip Marek proto vymyslel zjednodušenou variantu, která kromě japonských symbolů obsahuje i jednoduché pomocné značky. Ty znázorňují všechny směry, kterými se daný kámen může pohybovat po hrací desce.

Pravidla

Shogi jsou komplexnější a agresivnější verzí tradiční deskové hry. „Shogi jsou zábavnější a mnohem dynamičtější,“ říká Daniel Groh, předseda Shogi klubu Pardubice. Na rozdíl od klasického šachu se v shogi vylepšuje většina herních kamenů, nejen pěšáků. Vyhozené figury neumírají, ale zajímají se. To znamená, že se pak vrací zpět na bojiště, ale již hrají za druhou stranu, takže můžete získat okamžitou přesilu v boji. „Počet herních variant je mnohem vyšší než u šachu, takže máte více herních možností. Jednu chvíli útočíte a najednou se nestíháte bránit. Když uděláte chybu, máte možnost ještě zvrátit konec hry,“ vysvětluje Groh. Pokud vás pravidla hry zajímají detailněji, můžete si je nastudovat zde.

zdroj: facebook Shogi klub Pardubice

Historie

V Japonsku se šachy shogi pravděpodobně začaly hrát koncem osmého století, kdy byly oblíbené mezi samuraji a japonskými vojevůdci. Název byl odvozen od slova shogun, což je pojmenování pro nejvyššího vojenského velitele Japonska, v jehož rukou byla tehdy soustředěna veškerá politická moc v zemi. V současnosti přesahuje v Japonsku počet amatérských hráčů 12 milionů. Těch profesionálních jsou asi dvě stovky.

Kde si mohu zahrát?

Pokud si chcete japonské šachy zahrát, nebo potřebujete pravidla pořádně objasnit, přijďte na jakoukoliv akci  pořádanou Českou Asociací Shogi. Pravidelné hraní se odehrává v Brně každý pátek od 16 hodin, dále v Hradci Králové každou středu od 18:00 do 20:00, v Pardubicích každých 14 dní (liché týdny), v Opavě každé pondělí 16:30-18:00 a v Praze každé úterý od 18:00. Podrobná místa setkání naleznete na stránkách CAS.

Podpořit organizaci můžete nákupem na Givtu.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *